Nastane skutočný výpredaj rizikových aktív?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 7. 5. 2012
Vďaka opätovnému rozšíreniu celosvetovej obavy o globálnu ekonomikunabral americký dolár na sile, keď sa postupne investori začali zbavovaťrizikových aktív.
Nastane skutočný výpredaj rizikových aktív?

Zdroj: Shutterstock

Prispeli tomu nízke hodnoty PMI sektorov vo veľkých ekonomikách a piatkové sklamanie amerických NFP, ktoré pridali len 115tis. pracovných miest. V dôveru eura a celkovo rizikových aktív nepridávajú ani voľby v Grécku a Francúzsku a práve výsledky týchto volieb pravdepodobne určia smerovanie trhu. /pozn. v čase písania tohto článku (nedeľa) výsledky ešte nie sú známe/. Posilňovanie dolára tak môže pokračovať. Počas týždňa určite sentiment ovplyvnia aj údaje z Číny a to konkrétne obchodná bilancia krajiny a dáta inflácie. Pre kanadský a austrálsky dolár očakávame dôležite dáta zmeny zamestnanosti, ktoré určite ovplyvnia tieto dve meny.

Čo sa týka libry tá bude ovplyvnená zasadnutím BoE /Bank of England/. Už spomínané euro zas výsledkami volieb vo Francúzsku a Grécku.

Ešte v skratke k francúzskym voľbám. Výhra Hollandeho na krátko pravdepodobne oslabí euro. Očakáva sa, že Sarkozy utrpí vo voľbách prehru. Jeho prípadné víťazstvo by bolo prekvapením a euro by mohlo posilniť.

Čo sa táka výsledkov v Grécku, tu sa očakáva, že veľké strany budú musieť spolupracovať s menšími, ktoré sú zásadne proti škrtaniu a šetreniu v takej miere ako to bolo dohodnuté s EÚ. Kalkuluje sa, že až 10 menších strán by mali získať kreslá v parlamente a prekročiť hranicu 3%, čo im zaručuje byť v parlamente.

Najdôležitejšie správy 19. týždňa:

  • 06.05.2012 EUR - Voľby vo Francúzsku a Grécku
  • 10.05.2012 CNY - Obchodná bilancia /vplyv na risk on/off/    
  • 10.05.2012 AUD - Zmena zamestnanosti  o 03:30  
  • 10.05.2012 GBP - BoE - QE a rozhodnutie o úrokových sadzbách o 13:00
  • 11.05.2012 CNY - Inflácia o 13:45 /vplyv na risk on/off/
  • 11.05.2012 CAD - Zmena zamestnanosti o 14:30

Chcete si analyzovať fundamentálne správy sami? Objednajte si E-book v sekcii analytický servis na www.jkigroup.com, vyplňte formulár a následne Vám bude E-book zaslaný. V E-booku okrem iného nájdete aj prílohu triggernotice, na základe ktorej si viete analýzy - ako obchodovať fundamentálne správy, vytvárať samy.


EUR/USD

Eurodolár ostáva v pásme 1.2975 a 1.3486. Pár sa skôr blíži k jeho spodnej línii a vďaka pravdepodobným výsledkom už spomínaných volieb vo Francúzsku a Grécku je dosť možné, že otestuje spodné úrovne v okolí 1.30 a 1.2975. Iba v prípade víťazstva Sarkozy by skôr pár posilnil.

Podľa posledných údajov PMI sa eurozóna nachádza v recesií a tá sa môže ešte viac prehĺbiť.
No napriek týmto údajom guvernér ECB Mario Draghi je stále optimista a verí v zotavenie ekonomiky v druhej polovici roka 2012 /pozn. osobne by som taký optimista nebol/.

Avšak euro nemusí utrpieť až tak veľa ak uvidíme po výsledkoch volieb v Grécku parlamentnú väčšinu, ktorá dodrží dohody ohľadom úsporných opatrení a sarkozy prekvapivo výhra voľby vo Francúzsku.

Technická analýza
Euro sa ocitlo pod tlakom a uzavrelo na 1.3083 tesne pred prvým supportom na 1.3080
Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia línia 1.3110, nasledujúca je 1.3180, ktorá nahradila 1.3165.. Ďalšie úrovne smerom hore sú línie 1.3212 a  1.3250.
Smerom dole je už spomínaná línia 1.3080 pôsobiaca ako support. Nasleduje línia 1.3050 a po jej prerazení by pár mohol smerovať k 1.30. Ešte nižšie je línia 1.2975.

Stále som ako už posledné 2 týždne za oslabenie eura.


USD/CAD

Kanadská ekonomika taktiež čelí miernemu zhoršeniu. Vplyv na pár budú mať ceny ropy a výsledok zmeny zamestnanosti.  
Taktiež sú predpoklady, že kanadská ekonomika nedosiahne v prvom kvartáli plánovaný rast na úrovni 2.5%, čo už naznačila aj kanadská centrálna banka BoC /Bank of Canada/.
 
Technická analýza
Pár uzavrel na 0.9957.
Smerom hore vidíme tieto línie, ktoré sú aktuálne rezistencie – 1.0030, 1.0051 a 1.0143.

Smerom dole 0.9950 je línia supportu, nasledovaná 0.99. Ešte nižšie je 0.9830
Skôr som neutrálny pri tomto páre, keďže pokles cien ropy je negatívne pre kanadský dolár, avšak na druhej strane silné dáta zamestnanosti môžu byť pozitívne pre CAD. Ak by však tieto sklamali, americký dolár môže mať pri tomto menovom páre navrch.
 

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&K Investment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok