Aký je skutočný stav americkej ekonomiky?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 30. 4. 2012
Americký dolár nakoniec opäť oslabil, aj keď QE3 nie je práve zarohom. Opäť hlavne posledné dni na trhu prevažoval pozitívny sentiment arisk on.
Aký je skutočný stav americkej ekonomiky?

Zdroj: Shutterstock

Najdôležitejšie udalosti týždňa sú najmä piatkové americké NFP, kde uvidíme ako je na tom skutočne americký pracovný trh a rozhodnutia o úrokových sadzbách v Austrálií a v EÚ.

Prvý štvrťrok rástla americká ekonomika pomalším tempom na úrovni 2.2%.  Nárast spotreby však bol 2.9% a to je lepší výsledok. Ďalšie dáta však boli opäť slabšie a stále zmiešané. Predaj domov avšak zaknihoval nárast o 4.1% čo zas poukazuje na zlepšenie trhu s domami.
Žiadosti o podporu v nezamestnanosti ale rastú tretí týždeň po sebe.  Znepokojujúce údaje mierne živia obavu, či pracovný trh v USA je stabilizovaný a či oživenie na trhu je skutočné a či je to len dočasné zhoršenie situácie. A na druhej strane, rozdiel výnosov /spredov/ na dlhopisoch Nemecka a ostatných krajín EÚ naďalej straší investorov. 

Najdôležitejšie správy 18. týždňa:

  • 30.04.2012 CAD - HDP o 14:30
  • 01.05.2012 AUD - Rozhodnutie o úrokových sadzbách o 06:30    
  • 01.05.2012 USD - ISM Manufacturing o 16:00  
  • 02.05.2012 EUR - Zmena zamestnanosti Nemecka o 09:55
  • 03.05.2012 EUR - Rozhodnutie o úrokových sadzbách o 13:45
  • 04.05.2012 USD - NFP a miera nezamestnanosti o 14:30


Chcete si analyzovať fundamentálne správy sami? Objednajte si E-book v sekcii analytický servis na www.jkigroup.com, vyplňte formulár a následne Vám bude E-book zaslaný. V E-booku okrem iného nájdete aj prílohu triggernotice, na základe ktorej si viete analýzy - ako obchodovať fundamentálne správy, vytvárať samy.


EUR/USD

Eurodolár ostáva v pásme, keď na oboch stranách Atlantiku ostali obavy z vývoja vyrovnané. No euro malo minulý týždeň mierne navrch.
Španielsko ostáva centrom pozornosti a to hlavne po znížení ratingu agentúrou S&P.
Veľkým problémom španielov je vysoká nezamestnanosť, keď každý štvrtý španiel je bez práce, čo je silne alarmujúce a znepokojujúce číslo.
Ekonomické indexy potvrdili vážnu situáciu v celej Európe.
Španielsko trpí toxickou zmesou ekonomických problémov a ostatné krajiny tiež na tom nie sú práve najlepšie, pretože PMI ukazovatele poukazujú na pokles.
Napätie naďalej ostáva aj vďaka očakávaniu výsledkov volieb vo Francúzsku a Grécku, kde predbežné a predpokladané výsledky nehovoria príliš priaznivo pre euro.
najlepšie.

Technická analýza
Euro sa ocitlo po piatkovom uzavretí trhov o 40 bodov vyššie ako minule, na 1.3252
Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia línia 1.33, nasledujúca je 1.34. Ďalšie úrovne smerom hore sú línie 1.3437 a  1.3486.
Smerom dole je línia 1.3212 pôsobiaca ako support. Nasleduje línia 1.3165 a po jej prerazení by pár mohol smerovať k 1.3110. Ešte nižšie je línia 1.3050.

Stále som skôr za oslabenie eura.


USD/CAD
Kanadský dolár si užil posilňovanie skoro počas celého týždňa a dosiahol 7 mesačné maximá. Hlavné udalosti pre tento týždeň budú výsledky HDP a Ivey PMI.  
Dopyt spotrebiteľov z USA spolu s vyjadreniami BoC podporujú kanadský dolár. Ak výsledok HDP ukáže rast a americké NFP nebudú katastrofa, kanadský dolár má stále šancu posilňovať.

Technická analýza
Pár uzavrel na 0.9803.
Smerom hore vidíme tieto línie, ktoré sú aktuálne rezistencie – 0.9870, 0.9950 a 1.0050.

Smerom dole 0.98 je línia supportu, nasledovaná 0.9736. Ešte nižšie je 0.9667
Skôr som za posilnenie kanadského dolára.

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&K Investment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok