Znížila sa šanca pre QE3?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 6. 2. 2012
Minulý týždeň bol v celku volatilný. Prípadné QE3 a dohoda Gréckas veriteľmi sú momentálne na bode, keď nikto nevie povedať ako dopadnúa to môže viac nahrávať doláru.
Znížila sa šanca pre QE3?

Zdroj: Shutterstock

Aj keď osobne predpokladám, že dohoda Grécka s veriteľmi nakoniec dopadne úspešne, no otázne je kedy sa tak stane. Čo sa týka prípadného amerického QE3 tam som si už nie tak istý, že by mohlo nastať tak skoro.  Moja úvaha sa utvrdila po piatkových NFP, kde výsledok ukázal 243tis. nových pracovných miest a pokles nezamestnanosti o 20 bázických bodov na 8.3%.

Ttieto údaje hovoria o tom, že trh práce v USA sa stabilizuje a tým pádom nie je nutné začať s QE3 /pozn. kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré stimuluje ekonomiku a podporuje ju/. Aj kvôli tejto skutočnosti sa po NFP neprejavil naplno risk on ale skôr naopak nákupy amerického dolára, keďže po výsledku klesla šanca na QE3, ktoré ak by prišlo, podporilo by vo veľkej miere nákupy rizikových aktív a následne oslabenie amerického dolára. 

Rozhodnutia o úrokových sadzbách v EÚ, Austrálií a Veľkej Británie sú top events tohto týždňa. RBA /Austrálska centrálna banka/ pravdepodobne zníži úrokovú sadzbu, čo by mohlo podporiť výpredaj AUD, avšak neskôr môžu opäť nastať nákupy na nižších úrovniach. Všetko však závisí či sa risk on na trhu udrží alebo nie. Čo sa týka Veľkej Británie, libra môže stratiť ak sa nakoniec potvrdia úvahy o navýšení QE. Hovorí sa o objeme 50-75mld. Nenavýšenie naopak libru podporí. V neposlednom rade bude zaujímavé taktiež sledovať rozhodnutie ECB a následnú press konferenciu guvernéra.

Najdôležitejšie správy 6. týždňa: 

  • 07.02.2012 AUD - Rozhodnutie o úrokových sadzbách o 04:30
  • 09.02.2012 CNY - Inflácia o 02:30 /vplyv na AUD a risk on/
  • 09.02.2012 GBP - Rozhodnutie o úrokových sadzbách o 13:00
  • 09.02.2012 EUR - Rozhodnutie o úrokových sadzbách o 13:45
  • 10.02.2012 CHF - Inflácia o 09:15


Analýzy konkrétnych fundamentálnych správ s odporučeniami ako ich obchodovať nájdete  TU.
 
EUR/USD

Pár ostal v steady móde a rast a pokles sa striedali počas celého týždňa. V centre pozornosti ostáva Grécko a jeho dohoda s veriteľmi, ktorej úspech môže dodať impulz pre nákupy rizikových aktív. No k výsledku sa obe strany nateraz nevedia dopracovať. Lepšie dáta zamestnanosti z USA spôsobili pokles šance na prípadne QE3, ktoré je nádej pre celý svet. A toto môže pár oslabiť. Kľúčovou fundamentálnou udalosťou bude rozhodnutie o úrokovej sadzbe ECB a press konferencia guvernéra Dragiho.

Grécko ostáva blízko bankrotu a čo je horšie, situácia v Portugalsku smeruje k podobnej v akej sa nachádza Grécko.  Čoraz viac kapitálu odchádza z týchto krajín, čo samozrejme pre obe, nie je práve najlepšie.

Technická analýza
Euro uzavrelo o niečo nižšie na 1.3157.
Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia línia 1.3212, nasledujúca je 1.3280. Ďalšie úrovne smerom hore sú línie 1.3330,1.3450 a 1.3550.
Smerom dole je blízko línia 1.3145 pôsobiaca ako support. Nasleduje línia 1.3080 a po jej prerazení by pár mohol smerovať  k 1.30. Ešte nižšie sú línie 1.2945 a 1.2873
Netipujem, ale ak by som mal, tak tipnem skôr za oslabenie eura. Len prípadná finálna dohoda Grécka s veriteľmi by pomohla euru.

 

USD/CAD

Kanadský dolár má za sebou excelentný týždeň. Aj keď viac ťažil s dobrých dát USA ako z tých vlastných. Hlavne dáta zamestnanosti v Kanade zaostali za očakávaniami. Nezamestnanosť sa zvýšila. Na druhej strane najbližší a najväčší obchodný partner USA poskytuje nádej na zlepšenie aj pre Kanadu. Cena ropy je však nižšie, čo môže zamávať aj kanadskou dolárom. Rozhodujúce pre cenu ropy bude vyriešenie otázky Iránu.                    

Technická analýza
Pár uzavrel nižšie ako pred týždňom a to na 0.9933
Smerom hore vidíme tieto línie, ktoré sú aktuálne rezistencie – 1.0, 1.0070, 1.0143 a 1.02, ešte vyššie je 1.0263.
Smerom dole 0.99 je línia supportu, nasledovaná 0.9830 a 0.9780
Väčšiu šancu opäť, má kanadský dolár.


Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&KInvestment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok