Ako bude vyzerať devízový trh po summite EÚ?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 24. 10. 2011
Americký dolár minulý týždeň oslabil. Všetky oči sa obracajú na Európu a na jej summit, od ktorého sa očakáva,že prinesie dôležité rozhodnutia o obrovskej dlhovej kríze, ktorázasiahla finančné trhy po celom svete.
Ako bude vyzerať devízový trh po summite EÚ?

Zdroj: Shutterstock

V čase písania tohto článku ešte nepoznáme výsledok aspoň čiastočný zo summitu EÚ v Bruseli, ktorý je v nedeľu. Predpokladá sa, že výsledky  ekonomického summitu, ktorý má byť hlavne o riešení dlhovej krízy a rekapitalizácií bánk, nebudú kompletné hneď, ale pravdepodobne až po strede, kedy má summit pokračovať.

Scenár riadeného no nie príliš elegantného bankrotu Grécka začiatkom novembra sa blíži a stáva sa čoraz reálnejším. Rozhodnutie o úrokových sadzbách v Kanade, Japonsku a na Novom Zélande budú taktiež diktovať pohyby na menovom trhu.


Najdôležitejšie správy 43. týždňa

  • 24.10.2011 NZD - Inflácia o 23:45
  • 25.10.2011 CAD - Rozhodnutie o úrokových sadzbách o 13:00
  • 26.10.2011 AUD - Inflácia o 11:00
  • 26.10.2011 USD - Durable Goods Orders o 10:30
  • 26.10.2011 NZD - Rozhodnutie o úrokových sadzbách o 22:00
  • 27.10.2011 JPY - Rozhodnutie o úrokových sadzbách o 13:00
  • 27.10.2011 USD - HDP o 14:30
Analýzy konkrétnych fundamentálnych správ s odporučeniami ako ich obchodovať nájdete TU (Analýzy)


Dôvody prečo sa na summite EÚ nedosiahne úplná dohoda


23.októbra začína summit, ktorý bude pravdepodobne pokračovať 26.októbra. Nádej smerom ku kompromisom, ktoré pravdepodobne bude sláviť však môže dopadnúť podobne a s  rovnakým osudom ako zo summitu 21. júla.

Na programe rokovania sú tri hlavné otázky. No môžu dopadnúť a skončiť slabým kompromisom.

1) rekapitalizácia bánk

Najnovšie správy na rekapitalizáciu bánk hovoria o 100 miliardovej pomoci. S tým však nesúhlasí MMF ani významní ekonómovia, ktorých odhad je cez 200 miliárd. Dokonca jeden odhad hovorí až o 380 miliardách eur.

Keď si zoberieme záťažové testy, ktoré boli uskutočnené a zverejnené  v júli, hovorili, že banka Dexia je vo vynikajúcej kondícií.. Teraz už vieme, že osud francúzsko-belgickej banky sa stal prvou obeťou súčasnej krízy. Aké testy bánk to teda boli? Sú dôveryhodné? Pochybujem. Aj to je dôvod, prečo bankový sektor môže byť oveľa viac ohrozený ako nám tvrdia a vyhlasujú politické špičky.

Okrem toho krajiny ako Taliansko, Španielsko a Portugalsko majú stále obavy zo zvýšených nákladov refinancovania.

2) odpisy gréckych dlhov

21. júla na summite odznelo o odpisoch gréckeho dlhu na 21% , ktorý sa mi zdal nedostatočný už vtedy. A je to tu. Už sa hovorí o 42% až 60% odpisoch.

Aby bol grécky dlh udržateľný, nožnice treba roztvoriť viac, na 60% alebo aj viac percent. Grécko je v dlhovej pasci. Banky začínajú fňukať a chcú zostať na 21% riešení.

Veľké odpisy dlhu znamenajú väčšie straty francúzskych a nemeckých bánk a tým pádom väčšiu vládnu pomoc. Toto môže spôsobiť riziko straty ratingu AAA najmä pre Francúzsko. Prezidentské voľby v krajine sa blížia a Sarkozy ich chce opäť vyhrať. No po prípadnom znížení ratingu krajiny sa mu to takmer iste nepodarí. Francúzske úsilie bude smerovať k nižším alebo dohodnutým odpisom na 21%, no to nebude krok, ktorý prinesie pomoc Grécku a nebude riešiť krízu.

3) ECB nemožno použiť pre euroval /EFSF/

Použitie Európskej centrálnej banky by prinieslo zrýchlené využitie záchranného fondu.

S týmto nesúhlasí Nemecko, naopak podporuje Francúzsko.

Európska centrálna banka vždy mala možnosť zmierniť krízu nákupom dlhopisov. V skutočnosti to aj úspešne robila, keď prišli tlaky a zachránila Talianska a Španielska zo straty prístupu na trh. Je ešte ECB nezávislá? Ako je to deklarované v prístupovej zmluve do EÚ? Zas pochybujem. ECB svoju bilanciu zahlcuje toxicitou a neinvestičnými kolaterálmi.

Je tu možnosť tlačiť peniaze v americko / britskom štýle kvantitatívneho uvoľňovania a tiež oslabiť euro ako vedľajší efekt. To môže pomôcť ekonomickému rastu, ktorý prudko spomaluje.

Bohužiaľ to je bod, kde je Nemecko veľmi citlivé a je proti akémukoľvek takémuto kroku. Je to aj z dôvodu ideologickej odolnosti proti miešaniu monetárnej a fiškálnej politiky, ktoré tvrdo presadzovala Nemecká centrálna banka počas EMS.

Všetky ostatné spôsoby, ako využiť EFSF budú pravdepodobne mať len obmedzený vplyv. Niektoré zložitejšie využitie kompromisov sa pravdepodobne dosiahne, no so slabými právomocami.

4) Žiadne plány rastu – podľa mňa najdôležitejší bod, ktorý vlastne ani nie je na programe, no ja by som ho doplnil ako jeden zo štyroch.

Až doteraz sme hovorili o veciach, ktoré sú na programe rokovania ako najdôležitejšie. No krátkodobé a dlhodobé riešenie si vyžaduje nielen zníženie dlhu voči HDP, ale tiež rast HDP krajín EÚ.

Portugalsko sa pomaly nachádza v blízkosti potápania lode, ako je to v Grécku. Rast mizne aj z Talianska a Španielska. A tiež Nemecko a Francúzsko na tom začínajú byť horšie.

Jedným z krokov, ktorý môže pomôcť je zníženie sadzieb. Ale tu sa vráťme do ECB, ktorá má jediný cieľ – infláciu a cenovú stabilitu. A to je veľká prekážka pre rast.

Pár kompromisov sa spraví a to sa bude sláviť ako veľký úspech diplomacie.

Európa je dobrá v diplomacii, ale nie pri riešení problémov.

Pravdepodobné je, že prvotne euro bude rásť, ale potom časom príde realita, ktorá nám ukáže, že projekt euro a EÚ má veľké trhliny, ktoré pravdepodobne už nie je možné zoceliť.

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&KInvestment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok