Bude pokračovať trend amerického dolára?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 9. 5. 2011
Minulý týždeň sme mohli vidieťzmenu vo vývoji amerického dolára. Poprudkých výpredajoch sa vývoj otočil a začal nevydaným tempom rásťa posilovať.
Bude pokračovať trend amerického dolára?

Zdroj: Shutterstock

Bola to len konsolidácia? Alebo veľká zmena? Bilancia federálneho rozpočtu USA, obchodnej bilancie USA a Kanady a údaje o nezamestnanosti v Amerike sú najdôležitejšie správy, ktoré môžu ovplyvniť vývoj pre americký dolár. Tu je prehľad na hlavné udalosti v skratke.

Po minulo týždňovom prekvapujúcom výpredaji komodít a akciových titulov sa dolár pripísal naspäť časť strát a naopak euro prepadlo a to najmä po dezinformácií o Grécko odchode z EÚ. Táto informácia bola ihneď dementovaná no euro aj tak oslabilo o viac ako 500 bodov. Kým údaje z Non farm Payrolls boli vynikajúce a vyvolali pohyby oboma smermi už spomínané grécke ťažkosti tlačili euro nadol a dolár nahor. Aj budúci týždeň bude mať Grécko silný vplyv na vývoj menového trhu.

Čo čaká trh tento týždeň:

Streda:

1.Obchodná bilancia USA

  • Čaká sa nárast deficitu

2.Zmena zamestnanosti Austrálie

  • Predpoklad je vznik 17tis. nových pracovných miest. Akékoľvek lepšie číslo podporí rast austrálskeho dolára.

3.Inflácia Nemecka

Štvrtok:

4.Maloobchodné tržby v USA 

  • Oproti predošlému nárastu o 0.4%, očakáva sa nárast o 0.6%
Piatok:

5.HDP Eurozóny

6.Inflácia USA

 
EUR/USD: Novinky o Grécku budú pokračovať celý týždeň

Výpredaje komodít, nie práve pozitívny pohľad Tricheta na stav inflácie a ekonomiky EÚ, no a samozrejme Grécko poslali tento pár za pár hodín o 500 bodov nižšie. Mimo týchto udalostí pár ovplyvnia údaje o inflácií Nemecka a USA ako aj výsledky HDP Nemecka a celej Eurozóny.

Technická analýza

Pár odštartoval minulý týždeň rastom k úrovniam 1.49 kde sa počas začiatku minulého týždňa s korekciami držal a pokúšal o prelomenia línie  k 1.50. No ako je spomínane už vyššie nakoniec to skončilo pre euro prepadom o viac ako 500 bodov nižšie aby uzavrel tesne nad líniou 1.43. Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia línia 1.4375, nasledujúca mini rezistenciou 1,4450, ktorá nie je až tak dôležitá ako 1.4520. Ďalšia úroveň smerom hore je línia 1.4580. Ešte vyššie je 1.4650. Smerom dole, 1.4160 je prvá  línia pôsobiaca ako support a po jej prerazení by pár mohol smerovať  k 1.4030 a po prípade až k 1.3950.

Myslím, že pre euro bude dosť ťažké dostať sa opäť hore a prípadne tak vysoko ako to bolo na začiatku minulého týždňa. Iba lepšie ako očakávané výsledky údajov v EÚ a už žiadne negatívne slová pre Grécko by to mohli zmeniť. Zmena postoja Tricheta voči inflácií a slabého dolára spôsobujú pád cien komodít a eura. Ak sa ešte potvrdí spomalenie ekonomiky Nemecka, euro nič nedrží aby pokračovalo plavbou smerom dole. Skôr inklinujem k ďalšiemu poklesu tohto menového páru.

AUD/USD: Spomalenie rastu Číny a veľmi zlé výsledky maloobchodných tržieb mali vplyv na vývoj austrálskeho doláru.

Už spomínaní Trichet a pád cien komodít sa podpísali na oslabenie austrálskeho dolára. Ako som písal minulý týždeň očakával som konsolidáciu a pokles austrálskeho dolára minulý týždeň, no myslím že konsolidácia nastala a silné hospodárstvo Austrálie plus tlak na zvyšovanie sadzieb môže opäť posunúť tento pár vyššie.

Technická analýza

Austrálsky dolár začal týždeň rastom ale línia 1.10 ostala neprekonaná. Od tejto hodnoty prišla konsolidácia až o 500 bodov nižšie, no od tejto hodnoty opäť austrálsky dolár posilnil aby zavrel tesne pod 1.07. Smerom hore vidíme veľa dôležitých línií, ktoré by mohli byť prelomené 1.07, 1.0775 a 1,0850. Smerom dole, 1.0580 je línia supportu, nasledovaná 1.05. Ešte nižšie je 1.04. Predpokladám opäť rast AUD/USD.

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&KInvestment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok