Bude posilovať euro a libra aj tento týždeň?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 2. 5. 2011
Dolár stratil minulý týždeň po vyhláseniach Bena Bernankeho opäť časťsvojej hodnoty. Bude americký dolár naďalej oslabovať alebo sa trhupokojil a bude nasledovať konsolidácia?
Bude posilovať euro a libra aj  tento týždeň?

Zdroj: Shutterstock

Rozhodnutia o úrokových sadzbách Veľkej Británie a Eurozóny nám ukážu ďalší trend pre euro a libru najmä voči doláru. Tieto rozhodnutia plus najvýznamnejšia správa mesiaca tzv. Non-farm Payrolls v piatok, budú mať najväčší vplyv na trh tento týždeň. Tu je podrobnejší prehľad na kľúčové udalosti.

Čo čaká trh tento týždeň

1.    Rozhodnutie o úrokových sadzbách Kanady Utorok 06:30. Očakáva sa ponechanie na 4.75%.

2.    Rozhodnutie o úrokových sadzbách Veľká Británia Štvrtok 13:00. Očakáva sa ponechanie na 0.5%.

3.    Rozhodnutie o úrokových sadzbách Eurozóna Štvrtok 13:45. Očakáva sa ponechanie na 1.25%.

4.    Kanadská zmena zamestnanosti: Piatok 13:00. Pravdepodobne môžeme očakávať mieru nezamestnanosti na 7.7% a nárast pracovných miest viac ako 15 tisíc.

5.    USA zmena zamestnanosti tzv. Non-farm Payrolls Piatok 14:30. V marci 216 tisíc po februárových 196 tisíc. Tento krát sú očakávania na 185 tisíc nových pracovných miest. 6eby sa sektor zamestnanosti spamätal?  

EUR/USD: Euro ignoruje situáciu v Grécku

Euro môže poďakovať Bernankemu za skvelý týždeň, keď posilnilo na niekoľko mesačné maximá. No aj tento týždeň euro čaká rušný týždeň. , kvôli zvýšeniu úrokovej sadzby ECB budeme sledovať či uptrend na tomto menovom páre bude pokračovať. Negatívne dáta z USA by mohli túto teóriu podporiť. Pri pozitívnych dátach môžeme čakať konsolidáciu a korekciu.

Technická analýza

Euro minulý týždeň prelomilo veľa dôležitých rezistentných línií a to 1.4580, 1.47 aj 1.48 a následne aj uzavrelo nad ňou. Smerom dole sa už spomínané línie stávajú supporty. Nižšie sú 1.4520, 1.4375 a 1.4250. Smerom hore, vidíme rezistenciu na 1.4882, čo je maximum za posledných 16 mesiacov. Nasledovaná je až líniou 1.50-5020. Ešte vyššie je max. z decembra 2009 na 1.5144 a po prípadnom prelomení tejto línie, ďalšia bariéra je na 1.5250. Skôr predpokladáme oslabenie eura.

Euro úplne ignoruje situáciu v Grécku. Angela Merkelová sa chystá na komentáre ohľadom splácania dlhu Grékmi. Výnosy gréckych dlhopisov naďalej rastú. Grécko mi pripadá ako velikánska snehová guľa a eurozóna, krajinku na ktorú ta guľa padne. Už sa len čaká kedy sa pohne. Taktiež Trichet po zasadnutí na jeho press konferencií môže povedať slová znepokojenia nad príliš rýchlym posilnením eura minulý týždeň. Plánovaná je tiež návšteva EÚ a MMF v Grécku.

 

AUD/USD: Austrálsky dolár ťaží s poklesu doláru

Po posilnení v uplynulom týždni to zatiaľ vyzerá podobne aj v tomto, ale nemusí to byť tak. Austrálsky dolár ťaží nielen z poklesu dolára ale aj dobrými dátami z ekonomiky. A naďalej má z čoho ťažiť – silný obchodný partner Čína, vysoké úrokové sadzby a neustále zvyšujúcu sa inflácia. No rast je taký prudký, že konsolidácia by už mohla nastať tento týždeň. Iba neočakávane zvýšenie sadzieb by mohlo túto konsolidáciu ohroziť. No zvýšenie sa neočakáva.

Technická analýza

Austrálsky dolár začal týždeň rastom ale línia 1.10 ostala neprekonaná. Smerom dole vidíme veľa dôležitých línií, ktoré by mohli byť prelomené 1.0850, 1.0775 a 1,07.  Smerom hore, 1.10 je línia rezistencie, nasledovaná môže byť 1.1150. Predpokladáme pokles AUD/USD.

Grécko

Existujú náznaky, že Európska únia pracuje ticho, ale rýchlo na pláne reštrukturalizácie dlhu  krajiny. Bude to v tomto týždni medzníkom pre Euro? Lars Feld, senior poradca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, uviedol už skôr, že grécka reštrukturalizácia je nevyhnutná. A teraz sa pán Feld prejavil znova.

Povedal, že vedúci predstavitelia Európskej únie sa začali pripravovať pre tento prípad. "Grécka reštrukturalizáciu dlhu je otvorená, len nikto o tom nechce diskutovať, kvôli tomu, že by sa to prejavilo na väčšej neistote a špekuláciach na trhoch,". Delegácia z EÚ a MMF, ktorá poskytla prvú finančnú výpomoc je pripravená na návštevu Grécka vo štvrtok, len aby videli, či je všetko v poriadku. Návšteva má trvať 2 dni.

Nedávna správa, že grécke deficit v roku 2010 bol vyšší ako sa očakávalo, ukazuje, že nič nie je v poriadku. Grécke dlhopisy splatné o 10 rokov majú výnosy na 15%, zatiaľ čo dvojročné sa pohybujú okolo 25% - extrémne vysoko.

Ak toto má ostať izolovaný grécky problém, mohlo by to byť riešené gréckou reštrukturalizáciou, inak by to mohlo prejsť do veľkého strachu z nákazy. Gréci nevidia svetlo na konci tunela, sú bez nádeje a to znamená nižšiu ekonomickú aktivitu, vyššiu chudobu a ešte dlhšiu cestu, ako sa zbaviť dlhu vlády.

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&KInvestment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok