Bude pokračovať výpredaj amerického dolára?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 26. 4. 2011
Reštrukturalizácia dlhu Grécka a rozhodnutie o úrokových sadzbách v USAa následná historicky prvá press konferencia guvernéra Fedu Bernankehopár minút po zasadnutí Fedu, budú veľmi dôležité udalosti na smerovaniea vývoj menových párov.
Bude pokračovať výpredaj amerického dolára?

Zdroj: Shutterstock

 Určite treba byť v tomto týždni opatrní. Okrem iného nás čakajú výsledky inflácie Nemecka a Austrálie  a výsledky HDP Kanady, USA a Veľkej Británie. Pre zopakovanie fundamenty budú mať na trhu určite väčší vplyv ako technická analýza, preto by aj technickí obchodníci mali sledovať vývoj a výsledky týchto dôležitých makroekonomických správ. Tu je prehľad na hlavné udalosti v skratke.

Minulý týždeň sme mohli vidieť výpredaje dolára na všetkých frontoch. Uvidíme či tento trend bude pokračovať ďalej. Zabrániť tomu môže len kríza splácania dlhov v Grécku. Od stredy nás čaká množstvo dôležitých správ

1.Inflácia Nemecko Streda.

Vplyv vyššej ako očakávanej inflácie by posilnilo euro. Predpoklad je 2.6%.

2.Inflácia Austrália Streda.

Podobne ako pri Nemecku aj pre Austráliu sa očakáva vyššia inflácia na úrovni 3%. Aj pri austrálskom dolári vyššia inflácia podporí posilnenie austrálskeho dolára
3.Rozhodnutie o úrokových sadzbách USA Streda. Následná press konferencia môže spôsobiť malo vídaný pohyb na pároch s USD. Top otázka znie: čo ďalej z QE2???

4.HDP Veľká Británia Streda.

5.HDP USA Štvrtok.

6.HDP Kanada Piatok.



EUR/USD: Ako dopadne reštrukturalizácia gréckeho dlhu?

V tomto čase nie je jasné /sobota 22:00/ ako dopadne prípadné reštrukturalizovanie gréckeho dlhu. Toto by mohlo mať veľké až devastujúce účinky na trhu.

Technická analýza

Pár odštartoval minulý týždeň pádom k 1.4160, kde našiel support aby neskôr dosahoval nové maximá tohto roku až nad 1.4650 bez toho aby vnímal vplyv dlhovej krízy v EÚ. Uzavrel nakoniec po piatku nižšie.Smerom hore sa ukazuje ako mini rezistencia 1.4580, čo je línia maxima z januára 2010, nasledujúca maximom minulého týždňa 1.4650. Ďalšia úroveň smerom hore je línia 1.47. Ešte vyššie je 1.4800 Smerom dole, 1.4520  línia pôsobí ako support a až po jej prerazení by pár mohol smerovať späť k 1.4375 a po prípadnom Gréckom probléme k 1.4282, 1.4160, 1.4030, 1.3950, 1.3860 čo sú ďalšie supportné línie z historického hľadiska.

Myslím, že úvod týždňa a dlhodobejšieho horizontu kurzu môže byť vývoj v Grécku, no na druhej strane americké rozhodnutie úrokových sadzieb a hlavne otázka, čo ďalej z kvantitatívnym uvoľňovaním programu QE2 a následná odpoveď Bernankeho môže spôsobiť voľný pád dolára veľmi rýchlo už od stredy večer. Skôr inklinujeme k neutralite tohto menového páru a odporúčame byť opatrným pri jeho obchodovaní budúci týždeň.


Zasadnutie Fedu a otázka ohľadom  programu QE2

Na nadchádzajúcom zasadnutí FOMC by malo padnúť dlho očakávané rozhodnutie konca QE2 programu. Bernanke pravdepodobne bude tvrdiť veľa dôvodov podporujúcich predaj dolára.

Toto zasadnutie bude iné -  bude to prvýkrát, čo Ben Bernanke bude hovoriť na press konferencií nasledujúcou po rozhodnutí o úrokových sadzbách. Táto prax, ktorá je normou v Európe, bude poskytovať dlhšie obdobie volatility na menových trhoch.

Inflácia a úrokové sadzby

Inflácia je na vzostupe a jej nárast, poháňa ceny komodít. Aj toto zaznie na konferencii. Ale táto obava z inflácie, pravdepodobne, bude negovaná okamžite tým, že jadrová inflácia, ktorá vylučuje volatilné ceny ropy a potravín, je stále nízka.Takže náznak na zvýšenie sadzieb v roku 2011 nie je teraz pravdepodobný QE2, QE2 + QE3 vo vyhlásení.

Druhý program kvantitatívneho uvoľňovania, oznámený v novembri, by mal končiť v júni. Čo sa stane po napumpovaní 600 miliárd dolárov? To je ťažká otázka. Niektorí členovia Fedu naznačili, že program by naozaj mohol skončiť do júna. Čo môžeme počuť vo vyhlásení ako opak? Nehovorím o tlačení viac peňazí, čiže program QE3, ale skôr o reinvesticií splatného dlhu.  Zmienka o niečom ako - QE2 + ???, by mohol oslabiť dolár. Veľmi očakávaná tlačová konferencia

Historická tlačová konferencia Bena Bernankeho je naplánované na 20:15. Na menových trhoch bude pokračovať volatilita smerom hore dole s každým výrazom tváre Bernankeho a akéhokoľvek vyhlásenia.

Jednou možnou otázkou môže byť varovanie zníženia ratingu od S & P.

Dôležitou otázkou bude asi kvantitatívne uvoľňovanie a to : Skončí program v júni? Čo bude Ben Bernanke odpovedať? Máme pár scenárov:

1. Definitívne áno. Dolár porastie pretože špekulácie skončia a cesta k zvyšovaniu sadzieb bude konečne otvorená, aj keď nie tak skoro. Pravdepodobnosť: Nízka. 

2. Nie - náznak rozšírenia programu.  Je tu väčšia šanca aby povedal niečo ako "pravdepodobne nie", a že rozšírenie programu je možné. To znamená, že otvorí dvere pre QE3. Toto bude mať za následok ďalší prepad dolára. Pravdepodobnosť: Stredná.

3. Zmätené odpovede.  Bernanke sa bude snažiť vyhnúť priamej odpovedi s trasúcim sa hlasom a bude požiadaný o odpoveď znova a znova reportérmi . Tento scenár je tiež negatívny pre dolár a bude sledovať ďalšie oslabovanie. Bez priamej odpovede bude trh reagovať na to, že je možné aby bol program QE3 a následné ďalšie tlačenie nových dolárov a veľmi slabý potenciál na akékoľvek zvýšenie úrokových sadzieb. Pravdepodobnosť : Vysoká

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&KInvestment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok