Austrálsky dolár prekonal historické maximá. Bude rásť aj nasledujúci týždeň?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 28. 3. 2011
Index spotrebiteľskej dôvery v USA, výsledky HDP Veľkej Británie, Kanadya samozrejme najvýznamnejšia správa celého mesiaca z USA tzv. Non-farmPayrolls patria medzi najvýznamnejšie správy tohto týždňa. Prinášame vám prehľad udalostí v skrate.
Austrálsky dolár prekonal historické maximá. Bude rásť aj nasledujúci týždeň?

Zdroj: Shutterstock

Na menovom trhu sme v uplynulom týždni mohli vidieť najmä prudké posilnenie austrálskeho dolára, ktorý sa dostal na najvyššie úrovne.

Udialo sa v uplynulom týždni...

1.Index spotrebiteľskej dôvery USA Utorok 16:00

Index vzrástol až na úroveň 70.4 vo február, pričom dosiahol najvyššie číslo za posledné tri roky. Signalizuje to priaznivý trend v tejto oblasti a v oblasti ekonomiky a očakávaných výnosov. Očakáva sa mierny prepad indexu.

2.HDP Kanady štvrtok 14:30

Sektory výroby a služieb prispeli k rastu ziskov. Po predchádzajúcom raste 0.4% sa tento kvartál očakáva rast HDP na 0.5%.

3.NFP Piatok, 14:30

Správa Non-farm Payrolls  je jedna z najdôležitejších ukazovateľov trhu práce v USA. Po februárovom náraste 192 tisíc pracovných miest sa očakáva mierny pokles na 191 tisíc.

4.Nezamestnanosť USA Piatok 14:30

Nezamestnanosť na úrovni 8.9% je najnižšia od apríla 2009 a klesá od novembrových 9.8% už pár mesiacov v rade. Signalizuje nám , že ekonomika USA naberá na dynamike. Miera nezamestnanosti pravdepodobne ostane nezmenená na 8.9%.

EUR/USD: Nestabilná politická situácia v Portugalsku sa "podpíše" pod vývoj kurzu

Po bláznivom týždni pre tento hlavný menový pár, nás čaká opäť rušný týždeň. Hlavnú rolu v ovplyvňovaní kurzu bude mať naďalej Portugalsko a to hlavne kolaps vlády a prípadná požiadavka na výpomoc tejto krajine od EÚ.

Technická analýza

Neúspešný pokus o dosiahnutie vrcholu nad 1.43 poslal pár prudko dole, kde nakoniec skončilo na úrovni okolo 1.4080. Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia už 1.4160. Ďalšia úroveň smerom hore je až vrchol 1.4282. Prelomením tejto línie by euru nič nebránilo v ceste k 1.44. Smerom dole, 1.4030  línia pôsobí ako support a až po jej prerazení by pár mohol smerovať späť k 1.3950 a po prípade k 1.3860. Skôr inklinujeme k poklesu tohto menového páru.

GBP/USD: Pokles libry ovplyvní výsledok HPD

Potom, čo libra klesala v druhej polovici minulého týždňa nás môže čakať podobný scenár aj tento týždeň. Hlavne výsledok HDP bude dôležitý na smerovanie tohto menového páru. Skok inflácie na 4.4% poslal libru k hranici 1.64 ale správy a rozpočtovom riziku a váhaniu zvyšovať úrokové sadzby poslalo libru opäť dole. Tu je aktuálna technická analýzy pre tento menový pár.

Technická analýza

Smerom dole, nájdeme support na okrúhlom čísle 1.60. Tesne nasleduje 1.5960. Po prerazení tejto línie smerom dole, nájdeme support až na úrovni 1.5820 a 1.5750. Ešte nižšie vidíme silný support na 1.5650.

Smerom hore vidíme rezistenciu na 1.6110. Ďalšia až 1.6280 – 1.63. Maximálne úrovne posledného obdobia nasledujú o 100 bodov vyššie a to na 1.64. Ešte vyššie je rezistentná línia 1.6450 zo začiatku roka 2010. Predpokladáme opäť skôr downtrend a oslabovanie libry. Pokles a slabosť ekonomiky je stále evidentná. Plus zotavovanie amerického dolára , libre nepomôže.


AUD/USD: Austrálsky dolár na historických maximách

Austrálsky dolár sa dostal uplynulý týždeň na historické maximá. Uvidíme ďalší rast alebo sa trend zmení? Tu je aktuálna technická analýzy pre tento menový pár.

Technická analýza

Smerom dole, nájdeme support na okrúhlom čísle 1.0254. Nasleduje 1.0180. Po prerazení tejto línie smerom dole, nájdeme support až na úrovni 1.0080 a 1.5750. Ešte nižšie vidíme silný support na 1.5650.

Smerom hore vidíme rezistenciu na 1.03. Všetko vyššie je neprebádané územie a ťažko nájsť línie, ktoré by v minulosti pracovali ak oporné body prelomení a breakoutov, keďže takto vysoko sme neboli. Ťažko predpokladať vývoj tohto menového páru. Na druhej strane aj tak viac predpokladáme korekciu a v prvých dňoch obchodovania výdych a pokles austrálskeho dolára.

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&KInvestment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok