V čom tkvie podstata pravidelného investovania a aké sú jeho výhody?

Petr Šimčák | rubrika: Článok | 15. 3. 2011
Prinášame vám prehľad otázok a odpovedí, ktoré by ste mali poznať pri pravidelnom investovaní.
V čom tkvie podstata pravidelného investovania a aké sú jeho výhody?

Zdroj: Shutterstock

Podstata pravidelného investovania tkvie predovšetkým v disciplinovanom budovaní si finančného kapitálu. V prvých rokoch navyše investora nemusí trápiť vývoj na finančných trhoch, pretože rozkladá svoje nákupy v čase - čím objektívne prispieva k zníženiu rizika nevhodného načasovania vstupu na trh.

Aké sú hlavné zásady, ktoré je nutné dodržať pre maximálne využitie efektov pravidelných investícií?

Je dobré mať zostavený finančný plán, ktorý vám povie koľko, kam a na ako dlho. Tieto údaje nenájdete v článkoch popisujúcich aktuálne dianie na finančných trhoch. Mali by byť odvodené z vašich životných cieľov (či už krátkodobých alebo dlhodobých) a finančných možností.

Určení investičných stratégiu pokiaľ možno dodržiavať a meniť ju len ak sa zmení vaše životné situácie. Najviac si totiž ľudia "škodí" sami svojou veľakrát prehnanou aktivitou. Výsledky prieskumu agentúry Dalbar v USA preukázali, že typický investor by urobil najlepšie, keby peniaze nechal ležať ladom na účte, pretože svojím správaním (drahé nákupy a lacné predaje) dosahuje dlhodobo o polovicu nižšieho zhodnotenie ako bezriziková úroková miera, a to na viac ako dvadsaťročnej perióde, počas ktorej akciový trh rástol tempom viac ako 9 % p.a.

Pokles na trhoch je možné využiť k mimoriadnym nákupom, ale nie je to nevyhnutne potrebné. Zhubné je, ak po poklese na trhoch investor prestane lacno dokupovať. Následné oživenie trhov mu totiž nemusí nepřinést toľko potrebné zhodnotenie pre pokrytie poklesu z prvých nákupov.

Na záver pridám jeden jednoduchý, ale pravdivý aforizmus:

"... Osvojíte Ak si disciplínu a odvahu, zabránite ostatným ľuďom, aby svojimi meniacimi sa náladami určovali váš finančný osud. Konieckoncov platí, že správanie vašej investície je oveľa menej dôležité ako vaše vlastné správanie. "

Ak by sme vzali do úvahy investíciu do podielových fondov, od akej minimálnej sumy sa dá začať pravidelne investovať?

Pravidelné investovanie je dnes ľahko dostupné širokej klientele. Nie je problém začať investovať už od pár desiatok eur mesačne.

Z akých ďalších produktov môže vyberať človek, ktorý by chcel pravidelne investovať v poriadku stoviek eur mesačne v investičnom horizonte niekoľkých rokov?

Vyberať môže napríklad aj medzi tzv produkty životného cyklu, kde je obvykle automaticky strážený optimálny podiel akcií a dlhopisov vo vzťahu k investičnému horizontu. Akcie v portfóliu bude klient mať len vtedy, keď investuje dlhodobo. Ak len krátkodobo, napríklad na rok - bude jeho portfólio obsahovať len dlhopisy, respektíve konzervatívny inštrumenty. Ani v tomto prípade však nejde o výrobky bezrizikové. Preto by pred samotnou investíciou klient mal byť uzrozumený so všetkými rizikami s tým spojenými.

A čo v prípade jednorazovej investície, povedzme v poriadku tisícov eur? Bude stratégie odlišná?

Príliš odlišná nebude. Dôležité je dodržať zásadu diverzifikácie. K produktu životného cyklu by som pridal pravdepodobne komoditné fond. Domnievam sa, že je to rozumné "poistenie" aktuálnych rizík. A pravdepodobne aj u jednorazové investície by som dodržal zásadu nákupe v niekoľkých etapách, treba na trikrát. Iba ak by trh klesol nejako výrazne, je to signál k väčšiemu nákupu. 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Pioneer Investments  pioneer_invetments.jpg

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok