Chcete investovať do akcií? Buďte trpezliví a starostlivo vyberajte

Miroslav Ovčarik | rubrika: Článok | 16. 2. 2011
V období nízkych úrokových sadzieb v bankách sa investori častejšieobzerajú po potenciálne atraktívnejších investičných možnostiach.Oslnení výnosom popritom niekedy zabúdajú na ďalšie parametre každejtakejto „nadpriemernej“ investície – a to hlavne na riziko.
Chcete investovať do akcií? Buďte trpezliví a starostlivo vyberajte

Zdroj: Shutterstock

Vyššia výkonnosť (zisk) totiž býva prémiou práve za podstúpenie vyššieho rizika. Dá sa riziko pri investícii nejako ovplyvniť?

Základné odporúčania, na ktoré akciový investor natrafí všade, hovoria jasne: Dostatočne diverzifikujte svoje portfólio. Nekupujte, keď sú ceny na vrchole. Nepanikárte a nepredávajte, keď sú najnižšie. Investovanie do akcií/ akciových stratégií je beh na dlhé trate. Je pre investora „lepšie“ kúpiť si priamo akcie alebo akciové fondy? A kedy je vlastne ten správny čas na investovanie?

Prosil by som Coca-Colu...

Ak sa investor rozhodne kúpiť si priamo akciu nejakej firmy, je celkovo závislý od úspechov alebo neúspechov danej firmy. Mal by teda starostlivo vyberať a pozorne sledovať, ako firma funguje, ako sa predávajú jej produkty, či dlhodobo dosahuje zisk, aké dividendy vyplatí svojim majiteľom (držiteľom akcií) a tak ďalej. Riziko takejto závislosti na úspechu, resp. neúspechu jedinej spoločnosti sa dá znížiť tak, že si investor vytvorí a nakúpi vlastné portfólio firiem. Okrem finančnej a časovej náročnosti, ale problémom ostávajú vysoké transakčné náklady. Preto je pre väčšinu drobných investorov optimálnym riešením investícia napríklad do akciového podielového fondu, ktorý má v portfóliu rádovo niekoľko desiatok rôznych firiem a na vstup stačí pár stovák eur.

Vďaka širšej diverzifikácii fondového portfólia sa znižuje investičné riziko krachu všetkých firiem v rovnaký čas. Môže sa však stať, že sa naraz nebude dariť viacerým firmám v portfóliu, ako to bolo napríklad v čase hospodárskej krízy. To sa prejaví poklesom cien akcií daných firiem a následne aj poklesom hodnoty podielového listu daného podielového fondu.

Jednorazovo alebo pravidelne?

Jednou z osvedčených metód, ako je možné minimalizovať nevhodné načasovanie investície, je pravidelné investovanie menších čiastok.  Investujete nielen vtedy, keď trhy rastú, ale aj v období, keď klesajú.  Ak však berieme do úvahy jednorazové investovanie, dôležitú úlohu zohráva faktor času, trpezlivosti a investorského šťastia. Keď sa pozrieme do histórie, vidíme, že dlhodobý trend na akciových trhoch je rastový a dlhodobý priemerný výnos do akciovej investície je približne na úrovni 7-10% ročne. Úspešný rok sa však neopakuje pravidelne a zvyčajne príde po období, kedy mali akciové trhy/ investície ťažšie časy (viď graf). Navyše výnos veľmi kolíše, a to znamená opäť jediné - riziko...

pioneer_1_6.jpg

Zdroj dát: Morningstar / Pioneer Investments

Čo hovoria štatistiky

Skúsme sa pozrieť, aký najvyšší a aký najnižší výnos sa dal získať, ak by investor investoval do amerického akciového indexu S&P500 na rôzne obdobia. Podľa webovej stránky www.about.com by investori v čase od januára 1973 do apríla 2009 za všetky sledované 1-ročné obdobia dosiahli najhorší výsledok (worst return) -43% (obdobie končiace februárom 2009). Najlepším obdobím (best return) bol 1 rok končiaci v júni 1983 a investori by mohli za rok získať +61%.

Ak si však pozrieme všetky 20-ročné periódy počas sledovaného obdobia, tak najhoršia perióda (worst return) znamenala pre investora priemerný ročný výnos 7% p.a. (pre 20-ročné obdobie končiace februárom 2009) a najlepším obdobím (best return) bola 20-ročnica končiaca v marci 2000, kde investori „zarobili“ v priemere 18% ročne.

 

pioneer_1_7.jpg
Zdroj: www.about.com

Ako môžeme jasne vidieť, aj na 1-ročnom aj na 20-ročnom investičnom horizonte bolo najhoršie obdobie končiace vo februári 2009, ale dlhodobý investor napriek veľkým poklesom na konci ostatnej hospodárskej krízy mal kladný priemerný ročný výnos, kým investor na 1 rok bol vysoko stratový.

Tento príklad je typickou ukážkou, že ak to myslíme s investovaním vážne, teda skôr dlhodobo, tak máme veľkú šancu (ale nikdy nie záruku) dosiahnuť dobré výsledky aj v nepriaznivých dobách.

Nikto na svete však nevie povedať, kedy bude ten najzaujímavejší čas na nákup alebo predaj (akciových) investícií. To je riziko spojené s investovaním a zároveň to lákavé, čo priťahuje toľko miliónov ľudí na celom svete.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Pioneer Investments  pioneer_invetments.jpg

Miroslav Ovčarik

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok