Diamant – kombinácia krásy a vysokej hodnoty

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 27. 12. 2010
Nestráca na svojej hodnote a patrí medzi najlikvidnejšie aktíva. Jeho krása a čírosť je očarujúca. Jeho estetická hodnota je zrejmá už na prvý pohľad. Nepredstavuje len racionálnu investíciu. So svojím majiteľom naviaže osobný vzťah a často sa stáva rodinným klenotom s tradíciou. Diamant.
Diamant – kombinácia krásy a vysokej hodnoty

Zdroj: Shutterstock

História diamantov

Nikto presne nevie, kedy bol prvý diamant objavený. Známe však je, kedy sa objavil po prvý raz. Prvé diamanty boli nájdené v náplavoch rieky Golconda v Indii. Do Európy priviezol diamanty prvý krát pravdepodobne Alexander Veľký. V dávnej minulosti boli brané skôr ako tajomná rarita a častokrát im boli prisudzované magické a liečivé vlastnosti. Diamant však už po niekoľko storočí slúži ako investícia a efektívny spôsob uchovania hodnoty majetku. Jeho krásu dopĺňa vysoká hodnota.

Ako diamanty vznikajú?

K vzniku diamantu je potrebný obrovský tlak a vysoké teploty. Nachádzajú sa predovšetkým tam, kde žeravá magma z hĺbky minimálne 150 km pod zemským povrchom vystúpila k povrchu a stuhla. Väčšina diamantov sa ťaží v strednej a južnej Afrike, významné náleziská sa však nachádzajú aj v Kanade, Rusku, Brazílii a Austrálii.

Aké sú vlastnosti diamantov?

Diamanty sú známe svojimi výnimočnými fyzikálnymi vlastnosťami, najmä tvrdosťou (pojem diamant je odvodený z gréckeho slova adamas, resp. nepremožiteľný) a vysokou disperziou svetla, resp. tým, že dobre rozdeľujú svetlo na jednotlivé farby. To dodáva správne zrezaným diamantom ich atraktívny trblietavý vzhľad. Mimoriadna tvrdosť a vysoká disperzia svetla sú dvoma vlastnosťami nevyhnutnými pre jeho moderné využitie.

Parametre, ktoré sa u diamantov posudzujú

Pri hodnotení diamantov sa posudzujú základné parametre, ktoré majú výrazný vplyv na cenu diamantu. Tieto parametre sa súhrnne označujú 4C. Ide o:

  • brús (CUT),
  • váha (CARAT),
  • čistota (CLARITY),
  • farba (COLOR).

Brús diamantov - CUT

Diamant musí byť vybrúsený a vyleštený, aby ukázal všetky svoje krásy, pre ktoré sú diamanty také známe a drahé. Diamanty sa vybrusujú do rozličných tvarov, ktoré sú vyberané tak, aby zdôraznili jeho vlastnosti. Najčastejšími, resp. najpopulárnejšími štýlmi brúsenia, ktoré kráčajú ruka v ruke s módou, sú:

  • baguette (bageta),
  • marquise (markíza),
  • princess (princezná),
  • heart (srdce),
  • pear (hruška),
  • oval (ovál),
  • round (kruh).

Váha diamantov – CARAT

Karát je jednotka váhy diamantov. 1 karát predstavuje 200 milligramov. Point je jedna stotina karátu (2 mg), ktorá sa zvyčajne používa pre diamanty vážiace menej ako jeden karát. Cena diamantu sa s rastúcim počtom karátov zvyšuje, pretože veľké diamanty sa vyskytujú len zriedkakedy.

Čistota diamantov – CLARITY

Čistota je stupeň vnútorných chýb diamantu. Môže ísť napríklad o cudzí materiál, iný kryštál diamantu, prípadne štrukturálne nepresnosti. Čisté diamanty sú veľmi vzácne. Len 20 % vyťažených diamantov je dostatočne čistých na to, aby mohli byť použité v šperkoch, zvyšných 80 % je použitých na priemyselné potreby.

Farba diamantov -  COLOR

Diamant sa ako jediný drahý kameň v prírode vyskytuje vo všetkých farebných modifikáciách: bezfarebné, biele, sivé, modré, žlté, oranžové, červené, zelené, ružové, hnedé, prípadne čierne. Zafarbenie diamantov je spôsobené prímesami alebo poruchami v ich štruktúre. Väčšina prímesí nahrádza atómy uhlíka v kryštalickej mriežke. Najčastejšia prímes je dusík, ktorý spôsobuje žlté alebo hnedasté zafarbenie diamantu. Cena diamantu sa v závislosti od odtieňa zafarbenia môže zvyšovať alebo znižovať. Žltá farba cenu znižuje, naopak, ružové alebo modré zafarbenie môže cenu diamantu výrazne zvýšiť.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok