Rebríček hanebných obchodníkov, ktorí spôsobili pády bánk a fondov

Peter Šaro | rubrika: Článok | 28. 12. 2010
V tomto článku sa zameriame na negatívne postavy v histórii obchodovania – ide o obchodníkov, ktorí sa zapísali do histórie vďaka najväčším stratám a prispeli tak niekedy ku pádu svojich vtedajších zamestnávateľov.
Rebríček hanebných obchodníkov, ktorí spôsobili pády bánk a fondov

Zdroj: Shutterstock

 4,9 - miliardová strata francúzského obchodníka

Na prvom mieste sa nachádza francúzsky obchodník Jérôme Kerviel, ktorého masívna strata prekvapila svetové trhy len nedávno, v januári 2008. Jej celková výška dosiahla hodnotu 4,9 miliardy eur. Jeho vtedajší zamestnávateľ, Société Générale, tvrdí, že k tomu došlo čisto iba na základe jeho vlastných akcií, bez vedomia nadriadených. Išlo o realizáciu falošných obchodov, ktorými sa snažil zakryť stratové obchody. Najprv malé a zriedkavé, postupne čoraz väčšie obchody dosiahli celkovú hodnotu 49,9 miliardy, čím presiahli trhovú kapitalizáciu samotnej Société Générale (a to hovoríme o jednej z najstarších a druhej najväčšej francúzskej banke). Uzatváranie pozícií, do ktorých Jérôme vstúpil, trvalo banke celé tri dni a spôsobilo pád akciových trhov na celom svete. Takisto prispelo ku zlým hospodárskym výsledkom banky v roku 2008.

Pád Amaranth Advisors fondu

Druhé miesto v tomto neslávnom zozname patrí Brianovi Hunterovi, kanadskému energetickému obchodníkovi.

Jeho obchodovanie prispelo ku pádu Amaranth Advisors fondu („Amaranth“ znamená nevädnúci po grécky), ktorý kontroloval majetok v hodnote 9 miliárd dolárov. Stratu vo výške 6,6 miliárd dolárov dosiahol špekuláciami na trhu s cenami zemného plynu. V súčasnosti čelí pokute vo výške 30 miliónov dolárov práve v súvislosti s potenciálnou manipuláciou cien zemného plynu.

Pádu fondu  nezabránili ani nositelia Nobelovej ceny za ekonómiu

Na treťom mieste sa nachádza John Meriwether, šéf Long Term Capital Management fondu, ku ktorého pádu a strate vo výške 4,6 miliardy dolárov prispela ruská finančná kríza v roku 1998. Pádu tohto fondu nezabránila ani dvojica pôsobiaca v predstavenstve, Robert C. Merton a Myron Scholes, budúci nositelia Nobelovej ceny za ekonómiu. 

Pán Med a pán Päť percent

Yasuo Hamanaka, štvrtý na zozname, bol označovaný ako „Pán Meď“ alebo „Pán Päť percent“. Patril totižto medzi najväčších obchodníkov s touto komoditou na svete a kontroloval päť percent jej celosvetových zásob. Celkovo spôsobil svojmu vtedajšiemu zamestnávateľovi, Sumitomo Corporation, jednej z najväčších obchodníckych firiem v Japonsku, stratu vo výške 2,6 miliardy dolárov. To mu vynieslo trest vo výške ôsmich rokov za mrežami (paradoxne je to zatiaľ jediný z hore uvedeného zoznamu, ktorý skončil dlhodobejšie za mrežami).

Nick Leeson - hanebný obchodník

No a na záver skutočná hviezda v tejto kategórii – Nick Leeson. Aj keď ním spôsobená strata je až dvanásta najväčšia ku dnešnému dňu – 1,3 miliardy dolárov, Leeson bol prvý, kto bol označený ako rogue trader – hanebný obchodník.

K získaniu tohto označenia dospel vďaka tomu, že položil svojim špekulatívnym obchodovaním na kolená Barings Bank, najstaršiu britskú investičnú banku!

Spočiatku to všetko vyzeralo presne naopak. V roku 1992 vykonal prvý neautorizovaný špekulatívny obchod, ktorý priniesol 10 miliónov libier, čo bola desatina celkových ročných príjmov banky. Vďaka tomu získal bonus 130 000 libier k celkovej ročnej mzde vo výške 50 000 libier. Toto obchodnícke šťastie však malo veľmi krátke trvanie. Straty z jeho špekulácií sa postupne začali zvyšovať, čo ho prinútilo použiť firemný účet používaný v prípade obchodných chýb na zakrytie jeho strát. Tento účet mal paradoxne číslo 88888, ktoré je považované za veľmi šťastné v čínskej numerológii. Straty na tomto účte, prvotne vo výške 2 miliónov libier na konci roku 1992, sa nafúkli na 208 miliónov libier v roku 1994. Kvôli ďalším chybným obchodom v nasledujúcich mesiacoch sa strata ešte neuveriteľne zväčšila na hodnotu 1,3 miliardy dolárov vo februári 1995.

V tomto mesiaci Neeson zanechal za sebou lístok so stručným textom „I am sorry“ a ušiel do Malajzie. Nakoniec ho chytili v Nemecku a poslali späť do Singapuru, kde ako obchodník pôsobil. Bol odsúdený na šesť a pol roku, avšak brány väzenia opustil o niečo skôr v roku 1999 kvôli diagnóze rakoviny hrubého čreva. Napriek nepriaznivým predpovediam boj s rakovinou vyhral a v súčasnosti pôsobí ako manažér malého futbalového klubu Galway United v západnom Írsku. Takisto je veľmi žiadaným hosťom rôznych spoločenských udalostí, na ktorých s radosťou rozpráva o tom, ako položil na kolená najstaršiu investičnú banku v Británii. Počas pobytu vo väzení napísal knihu Rogue Trader, ktorá bola prevedená do filmovej podoby s rovnomenným názvom a Ewanom McGregorom v hlavnej úlohe.    

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok