Kůrka: snažíme sa s dlžníkmi dohodnúť mimosúdne a ušetriť im náklady za súdne trovy

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 14. 9. 2010
"Vždy sa snažíme s dlžníkmi dohodnúť na kompromisnom riešení. Často sú však predstavy neplatičov vzdialené od požiadavok veriteľov.", vysvetlil Michal Kůrka, riaditeľ spoločnosti M. B. A. Financie.
Kůrka: snažíme sa s dlžníkmi dohodnúť mimosúdne a ušetriť im náklady za súdne trovy

Zdroj: Shutterstock

Foto_Kurka_Michal_1.jpgS Michalom Kůrkom, riaditeľom spoločnosti M. B. A. Financie sme rozoberali tému podnikania v oblasti inkasa pohľadávok a špecifikácie slovenského trhu inkasa pohľadávok.

Dobrý deň. Vaša spoločnosť sa zaoberá inkasom pohľadávok. Mohli by ste našim čitateľom viac priblížiť činnosť  spoločnosti?

Naša činnosť spočíva v tom, že sa legálnymi prostriedkami snažíme domôcť pohľadávky našich klientov. Ku slovu sa dostávame väčšinou v okamihu, keď dlžník na výzvy veriteľa nereaguje a svoj dlh neuhradí. Veriteľ nám pohľadávku potom zverí do správy alebo odpredá. V tomto momente začína naša práca. Máme k dispozícii množstvo nástrojov počínajúc upomienkami, telefonickými hovormi, zasielaním sms správ či osobnými návštevami.
Zaisťujeme pre veriteľov, našich klientov, komplexný servis spojený s vymáhaním pohľadávok. Celý proces začína upomienkovaním dlžníkov krátko po tom, čo sa dostanú do omeškania. V prípade nezaplatenia nasleduje samotné vymáhanie, teda ďalšia urgencia dlžníka a snaha dohodnúť sa zmierlivou, mimosúdnou cestou. V tejto fáze hlavne upozorňujeme dlžníkov na následky nezaplatenia pohľadávky a na náklady súdneho riadenia a následnej exekúcie. Následne sme schopní zaistiť predanie pohľadávok k súdnemu inkasu či exekúcii.

Aké spoločnosti resp. z akej oblasti najviac využívajú Vaše služby?

Portfólio našich klientov tvoria bankové a nebankové inštitúcie, leasingové a telekomunikačné spoločnosti, spoločnosti z oblasti energetiky, poisťovníctva a ďalších odvetví.

Dalo by sa predpokladať, že obzvlášť v uplynulom období viac podnikateľov alebo spoločností využilo alebo uvažovalo využiť vašich služieb. Je tomu skutočne tak? Zaznamenali ste zvýšený záujem?

Samozrejme, počet pohľadávok reflektuje vývoj ekonomickej situácie. S obdobím krízy prišla početná skupina ľudí o zamestnanie a nemali na úhradu svojich záväzkov. Súčasne s oslabením ekonomiky sa mnoho veriteľov  začalo venovať pohľadávkam, ktoré skôr ostávali pod ich rozlišovacou schopnosťou. Takže znížili sa aj limity pre vymáhanie a veritelia nie sú ochotní na svoje pohľadávky rezignovať a idú s nimi až k súdom a exekúcii.
Na trhu sa v poslednom období objavilo mnoho najrôznejších pohľadávok, ale pri ich nákupe je potrebné starostlivo preverovať kvalitu. S množstvom pohľadávok ide ruka v ruke aj ich cena, ktorá klesla medziročne až o desiatky percent.

Veľa ľudí, čo to o inkase pohľadávok vie, avšak existujú mýty a fámy. Mohli by ste preto objasniť, ako prebieha proces inkasa pohľadávky, prípadne uviesť nejaký príklad?

Proces inkasa nie je vždy rovnaký. Veľmi záleží na tom, v akej fáze sa k nám pohľadávka dostane. Pre niektorých klientov zaisťujeme kompletný servis, to znamená od upomienkového servisu, kde iba upomíname platbu, cez mimosúdne inkaso, až po zaistenie súdneho a exekučného inkasa. Tabuľka nižšie ukazuje zvyšovanie nákladov v jednotlivých fázach.

Pohľadávka 35,- € + úroky z omeškania 3,-€38,00 €
Odmena advokáta súdnom konaní 16,60 € + 19%DPH 2X39,51 €
Režijný nákladový paušál advokáta 7,21 + 19% DPH 2x 17,16 €
Súdny poplatok16,50 €
DLH V SÚDNOM KONANÍ CELKOM:111,17 €
Odmena advokáta v exekučnom konaní 8,30 € + 19% DPH 2X19,75 €
Režijný nákladový paušál advokáta á 7,21 € + 19% DPH 2X17,16
Súdny poplatok za vydanie poverenia na vykonanie exekúcie16,50 €
Odmena exekútora 33,19 € + 19% DPH39,50 €
Priemerná výška náhrad hotových výdavkov exekútora 50,- € + 19% DPH59,50 €
NÁKLADY EXEKUČNÉHO KONANIA CELKOM:152,41 €
DLH CELKOM:263,58 €


Odmena za Vaše služby určite nie je zanedbateľná, nemyslíte si, že to mnohokrát môže odradiť od využitia vašich služieb?

Princíp nášho odmeňovania je rozdielny a je založený na individuálnej dohode s klientom. Ako som už spomenul, veritelia sa pohľadávkam venujú čím ďalej tým viac a výška našej provízie ich rozhodne od procesu vymáhania pohľadávok neodrádza.

Inkaso pohľadávok a exekúcia, často spájané i zamieňané pojmy.  Do akej miery vstupujete do exekučného konania. Alebo je možné využitím Vašich služieb predísť exekúcii, prípadne súdu?

So zámenou pojmov exekúcia a inkaso pohľadávok sa stretávame dennodenne. My sa snažíme s dlžníkmi dohodnúť mimosúdne a ušetriť im náklady za súdne trovy. Ak dohoda  nie je možná, postupujeme prípad k súdu a potom k exekúcii. Do tejto časti my už nevstupujeme, iba čakáme na vydanie rozhodnutia.

M. B.A. Financie je medzinárodnou spoločnosťou pôsobiacou aj v Českej republike. Vidíte odlišnosti medzi slovenským a českým trhom inkasa pohľadávok?

Hlavný rozdiel vidím vo veľkosti slovenského a českého trhu. V ČR je etablovaný väčší počet bánk, poisťovní a telekomunikačných operátorov, vďaka čomu je portfólio klientov, pre ktorých pracujeme ďaleko širší. Zároveň, vďaka počtu obyvateľov, je v Českej republike najmenej raz toľko dlžníkov. S ohľadom na veľkosť trhu pohľadávok v Českej republike na ňom pôsobí aj viac inkasných spoločností  a teda aj konkurenčný boj je o niečo ostrejší než na Slovensku.

Stretli ste sa za svojho pôsobenia v spoločnosti M.B.A. Financie s nejakou zaujímavou kuriozitou alebo životným príbehom?

Vymáhanie pohľadávok často prináša rozličné príbehy dlžníkov. Často sa do obtiažných situácii dostávajú vlastnou vinou, ale sú situácie, v ktorých sa dlžníci ocitnú tak povediac nedopatrením. Dôležité je, že sa vždy snažíme s dlžníkmi dohodnúť sa na kompromisnom riešení, ktoré bude prijateľné pre obe strany. Avšak veľmi často sú predstavy neplatičov výrazne vzdialené od požiadavok veriteľov. Potom môže kuriózne vyzerať napríklad žiadosť dlžníka o splátkový kalendár, keď pre príklad pri dlhu vo výške 3 tis. eur žiada mesačnú splátku 3 eura.

Ďakujem za rozhovor,
Miroslava Hrášková, Finance.sk

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok