Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 9. 2. 2024
Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu. Čomu sa počas minulého roka darilo najviac a naopak, ktorá oblasť zaznamenala najväčší prepad?
Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Zdroj: Shutterstock

Najmenej sa darilo zábavnému priemyslu

Po takmer dvoch rokoch obmedzení, keď väčšina z nás len sedela doma a pozerala televíziu, sme sa vrátili do normálu a zistili sme, že na seriály a filmy už nemáme toľko času. Túto skutočnosť pocítili aj veľké streamovacie spoločnosti, ktorým sa ako jedným z mála počas pandémie darilo.

Návrat do bežného života však znamenal, že ľudia začali rušiť svoje predplatné, ktoré už nevyužívali, čo vo výsledku znamenalo výrazné poklesy v ziskoch. Mnohé streamovacie spoločnosti na to reagovali zvýšením ceny predplatného, prípadne rôznymi obmedzeniami spojenými so zdieľaním hesiel.

Takéto riešenia mali skôr negatívny účinok a viedli k odlivu ďalších používateľov. Zisk spoločností tak buď klesol, alebo zostal veľmi podobný predchádzajúcim rokom. Tak či onak, nešlo o príliš výhodnú investíciu v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

Príliš dobre na tom neboli ani komodity

Komodity, ako napríklad zlato, striebro, káva či plyn, neboli tento rok príliš úspešné. V porovnaní s akciami alebo inými finančnými nástrojmi nepriniesli takmer žiadne zhodnotenie. Dôvodom bola najmä situácia súvisiaca so sankciami voči Rusku, ktorá stále doznievala, a slabé oživenie čínskej ekonomiky.

Z jednotlivých komodít bolo najúspešnejšie zlato, ktoré zaznamenalo dva výrazné skoky. Prvý skok nastal v marci po páde Silicon Valley Bank. Druhý nasledoval v priebehu jesene, keď sa zlato obchodovalo nad sumou 2 100 dolárov.

Najlepšou investíciou bola umelá inteligencia

O umelej inteligencii sa hovorí už od konca roku 2022. Nie je preto žiadnym prekvapením, že okrem bežných používateľov zaujala aj investorov. Tí počas roka 2023 investovali do rôznych spoločností, pričom najviac sa darilo týmto:

  • AppLovin Corporation – platforma určená vývojárom aplikácií, ktorá umožňuje predávať a ďalej rozvíjať rôzne aplikácie. Jej akciám sa darilo počas celého roka, no cena začala prudko stúpať v auguste, pričom tento nárast pokračoval až do konca roka.
  • Vertiv Holdings – ide o amerického predajcu IT a non-ICT infraštruktúry a komunikačných sietí pre dátové centrá a komerčné a priemyselné objekty. Jeho akciám sa darilo veľmi podobne ako akciám spoločnosti AppLovin Corporation. To znamená, že v prvom polroku rástli konzistentne, pričom v auguste zaznamenali výrazný rast.
  • NVIDIA Corporation – známy výrobca grafických čipov pre hráčov a umelú inteligenciu nie je v zozname spoločností, ktorým sa v roku 2023 darilo, žiadnym prekvapením. Jeho akcie rástli hneď od januára. Väčší nárast spoločnosť zaznamenala na konci mája, kedy oznámila, že jej výsledky sú výrazne nad trhovými očakávaniami.
  • DraftKings – spoločnosť pôsobiaca v oblasti športového stávkovania a fantasy športov zažila v novembri skok, po tom, ako oznámila 57 % medziročný nárast príjmov za tretí štvrťrok.
  • Palantir Technologies – firma špecializujúca sa na analýzu veľkoobjemových dát pre rôzne odvetvia mala úspešný rok 2023, aj napriek tomu, že na konci októbra zaznamenala pokles. Tento pokles však vyrovnal nasledujúci rast v novembri, ktorý nastal po tom, ako spoločnosť vykázala dobré výsledky za tretí štvrťrok.

Veľký návrat kryptomien

Po rekordoch, ktoré kryptomeny (najmä bitcoin) lámali v roku 2021, prišiel v roku 2022 útlm. Ich hodnota klesala, a zdalo sa, že ich tak skoro nič neoživí. To však nebola úplne pravda. V roku 2023 si znova získali pozornosť a ukázali, že sú skutočne dobrým nástrojom na investovanie.

Medzi obľúbené kryptomeny, do ktorých v minulom roku investovali mnohí, patrila klasika vo forme bitcoinu a etherea. Okrem nich sa však darilo aj menej známym kryptomenám, vhodným aj pre menších investorov.

Za najväčších skokanov roka v oblasti kryptomien sa považovali:

  • Injective (INJ) – ročné zhodnotenie o 3 047 %.
  • Solana (SOL) – ročné zhodnotenie o 782 %.
  • Immutable (IMX) – ročné zhodnotenie o 521 %.
  • Avalanche (Avax) – ročné zhodnotenie o 318 %.
  • Chainlink (Link) – ročné zhodnotenie o 171 %.

Skokani roka

Počas roka 2023 sme mohli zaznamenať veľa spoločností, ktorých ročné zhodnotenie predstavovalo stovky percent. Medzi ne patrila napríklad arizonská spoločnosť Carvana. Hodnota jej akcií sa v roku 2023 zvýšila o 1 052 %.

Podobne na tom bola aj spoločnosť ImmunoGen, ktorá rok 2023 skončila so zhodnotením 492 %.

Úspešné boli aj dlhopisy

Okrem akcií, ktoré boli v roku 2023 najúspešnejším finančným inštrumentom, boli na tom dobre aj dlhopisy. Tie zaznamenali historické maximá, pričom výnos z 10-ročných amerických dlhopisov dosiahol takmer 5 %.

Anketa

Investovali ste v roku 2023 so ziskom?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok