Platforma na obchodovanie s akciami - grafy

Peter Šaro | rubrika: Článok | 25. 5. 2010
Grafy vám na rozdiel od market maker box, ktorá poukazuje iba na aktuálnu cenu v danom momente, umožňujú zistiť informácie o cene počas celej histórie obchodovania akcie na burze.
Platforma na obchodovanie s akciami - grafy

Zdroj: Shutterstock

Sú nevyhnutnou súčasťou každej platformy. Ako sa vraví, grafy neklamú. Môžete z nich okamžite vyčítať všetko o cenovej histórii akcie. Pri niektorých platformách sú grafy súčasťou základného balíka, iné využívajú externých poskytovateľov, ako napríklad E-signal alebo Magic charts. Ak už sa rozhodnete pre ktorúkoľvek z týchto možností, vždy je veľmi prospešné, ak je vaša market maker box prepojená s grafmi. Teda pri zvolení inej akcie na market maker box sa vám automaticky zmenia všetky grafy. Čítajte aj o platforme market maker box.

Vďaka grafom môžete realizovať kalkulované obchody, keď si vopred, ešte pred vstupom do pozície, vytýčite na grafe level, maximálnu stratu, ktorú ste ochotní akceptovať, ako aj cieľ, kam predpokladáte, že sa cena vami obchodovanej akcie dostane.

Ako si teda najlepšie nastaviť grafy?

Grafy je možné si nastaviť na viaceré časové obdobia pre jednu akciu. Aby ste pokryli čo najväčší časový úsek cenovej histórie akcie, mali by ste mať na platforme minimálne tieto časové obdobia:

  • Daily charts
    • denné grafy, umožnia vám sledovať hlavné cenové úrovne v akcii za obdobie niekoľkých mesiacov dozadu
  • Hourly charts
    • hodinový graf, každý update na grafe predstavuje jednu hodinu, vďaka takémuto grafu získate informácie o cene za posledný minimálne mesiac
  • 5 minute charts
    • každý update v grafe predstavuje zmenu v cene za posledných 5 minút. Na takomto grafe získate cenové informácie v rámci daného dňa. Tento údaj sa mení podľa jednotlivých preferencií obchodníkov – 3 minute chart, 15 minute chart a podobne.

Existuje viacero typov grafov : čiarový graf, stĺpcový graf, graf Západného typu s najvyššou, najnižšou a zatváracou cenou a podobne. Z hľadiska prehľadnosti a čitateľnosti cenového vývoja akcie poskytuje najviac informácií sviečkový graf – candlestick chart, vyvinutý japonskými obchodníkmi.

saro_01_1.jpg
Obr. č. 1.: Sviečka na sviečkovom grafe

Sviečkový graf, podobne ako všetky ostatné, je možné nastaviť na akékoľvek časové obdobie. V prípade napríklad trojminútového grafu tak zo sviečky dostaneme informáciu o vývoji ceny akcie za posledné tri minúty. Body – telo sviečky predstavuje cenové rozpätie, v ktorom sa uskutočnil hlavný objem obchodov v akcii. Čiary nad a pod telom predstavujú takzvané tiene (shadows, označované aj ako chvosty – tails). Tie predstavujú extrémy v cene v danom časovom období, teda najvyššiu a najnižšiu úroveň za posledné tri minúty.

Podľa farby sviečky je možné z grafu vyčítať, či vyhrávajú kupujúci alebo predávajúci. Zelená alebo niekedy aj biela sviečka poukazuje na rast ceny akcie vo zvolenom časovom období – otváracia cena je teda nižšia ako záverečná. Naopak, červená (niekedy aj čierna) farba predstavuje pokles v cene akcie, otváracia cena je vyššia ako záverečná cena. Z jedného pohľadu na sviečkový graf teda môžete okamžite vyčítať maximálnu a minimálnu cenu, či má cena akcie stúpajúcu alebo klesajúcu tendenciu, na ktorej cenovej úrovni sa uskutočňuje najviac obchodov.

Každá akcia, ktorú obchodujete, je súčasťou nejakého sektora – finančný, technologický, ropný a podobne. Veľmi nápomocný preto môže byť graf, na ktorom si znázornite vami obchodovanú akciu s ďalšími akciami v tom ktorom sektore. Takisto graf, na ktorom máte vývoj celého trhu (prostredníctvom Dow Jones indexu alebo S&P 500 indexu) a vývoj vašej akcie. Takéto grafy vám umožnia určiť, či je vami obchodovaná akcia silná alebo slabá v porovnaní so zvyškom daného sektora a trhu, vďaka čomu môžete získať miernu časovú výhodu pri realizácii vašich obchodov. Ak totiž celý trh a sektor ide nahor, len vaša akcia stagnuje, môže to znamenať, že je v daný deň relatívne slabá alebo má len mierne spomalený reakčný čas na vývoj celého trhu. Ak je len spomalená, dáva vám časovú výhodu pre nákup a prinesie zisk v momente, keď sa konečne pohne smerom ako celý trh. Ak je však relatívne slabá voči celému trhu a sektoru, stačí počkať na zoslabenie trhu a potom je veľmi dobrý predpoklad, že sa vaša akcia pohne smerom nadol najsilnejšie zo všetkých v danom sektore. Schopnosť správne čítať grafy je jedným z hlavných predpokladov, ako sa stať úspešným v obchodovaní.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok