Slováci objavujú nové formy investovania. Prekonať infláciu môže byť hračka

PR článok | rubrika: PR článok | 23. 8. 2023
Túžba ochrániť peniaze pred znehodnotením priviedla Slovákov k investovaniu. Až 41 % Slovákov už pochopilo, že investovanie je najlepšou ochranou úspor pred infláciou. Vždy je však dôležité si vybrať správnu investičnú stratégiu, ktorá má potenciál prekonať infláciu s čo najmenším rizikom straty.
Slováci objavujú nové formy investovania. Prekonať infláciu môže byť hračka

Zdroj: Shutterstock

Komerčná spolupráca

Nielen investovať, ale správne investovať

Náročná ekonomická situácia núti ľudí hľadať alternatívne, nové spôsoby zhodnocovania svojich úspor. Najsilnejším dôvodom investovania je až pre 67 % ľudí, je pochopiteľne nízke zhodnotenie peňazí na účtoch v banke. Druhým najsilnejším dôvodom (57 %) je zabezpečenie sa na dôchodok. 

Až 64 % pravidelne mesačne investuje sumu do 100 eur. Rovnaký počet (64 %) ľudí investovanie zvažuje v najbližšom čase, každý druhý (52 %) plánuje investovanie do nehnuteľností. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu AKO INVESTUJÚ SLOVÁCI 2023 investičnej platformy Invest in Slovakia v spolupráci s agentúrou Ipsos*.

 „Trend hľadania nových foriem zhodnotenia svojich úspor potvrdzuje aj nárast záujemcov o investičný crowdfunding do nehnuteľností. Medziročne vzrástol počet klientov našej platformy Invest in Slovakia napriek postpandemickej dobe a inflácii až o 25 %. Záujemcov láka možnosť investovať už od malej sumy 100 eur, ale aj výber konkrétnej investície – teda nehnuteľnosti v realizácii, ktorá ich z našej ponuky najviac zaujala,“ prezrádza Ondrej Cirbus, zakladateľ realitnej crowdfundingovej platformy Invest in Slovakia. To je napríklad výhoda investičného crowdfundingu oproti realitným fondom,  kde investor vkladá peniaze do pevne daného portfólia rôznych projektov.

Najväčším nepriateľom investovania je strach

Slovákov od investovania podľa prieskumu najviac odrádza strach zo straty (40 %). Nehnuteľnosti však považujú za najmenej rizikové investície (54 %). Podľa O. Cirbusa špeciálne pri investičnom crowdfundingu do nehnuteľnosti patrí riziko straty k najnižším: „Vzhľadom na priemernú výšku inflácie za rok 2022 a priemerné zhodnotenie investícií našich investorov na platforme Invest in Slovakia sa nám podarilo vo všetkých projektoch ochrániť investície našich investorov pred infláciou a v niektorých prípadoch aj zhodnotiť. Realitný investičný crowdfunding je jedno z mála odvetví, ktoré najlepšie odolávajú inflačným tlakom. Navyše investície sú zaistené nehnuteľným majetkom z konkrétneho investičného projektu.“

Práve strach zo straty Slovákom paradoxne spôsobuje straty najväčšie. Podľa NBS majú totiž ľudia v bankách približne 43 miliárd eur. Z toho je až 60 % uložených na účtoch, kde ich znehodnocuje inflácia. Teda každý rok ich hodnota klesne o slušných pár percent. 

Investičný crowdfunding je budúcnosť

Investovanie formou crowdfunding je na vzostupe a v súčasnosti dosahuje hodnotu 14 miliárd eur celosvetovo. Do roku 2030 sa predpokladá jeho rast na viac ako 200 miliárd eur.

Aj na Slovensku takáto forma investovania oslovuje stále viac ľudí. Dôvodom úspechu je aj prísne riadenie rizík a posúdenie nielen projektov, ale aj samotných developerov tímom odborníkov platformy Invest in Slovakia z pohľadu právneho, stavebno-inžinierskeho i finančného due diligence. 

Priemerná výška investície investorov na platforme Invest in Slovakia je 2 000 eur, čo v prípade realitného projektu v objeme 200 000 eur predstavuje 100 investorov. Výnosy sa pohybujú v priemere na úrovni 12,5 % p. a. v závislosti od projektu. Doteraz sa cez Invest in Slovakia preinvestovalo vyše desať miliónov eur a investori získali výnosy v objeme dva milióny eur. 

* Pozn.: Prieskum Ako investujú Slováci 2023: zber dát bol realizovaný prostredníctvom aplikácie Instant Research agentúry Ipsos na vzorke 840 respondentov v júni 2023. 

O platforme Invest in Slovakia

Invest in Slovakia je najväčšia investičná crowdfundingová platforma na Slovensku, ktorá sa špecializuje na nehnuteľnosti. Slovenská platforma so sídlom v Poprade predstavuje formu tzv. hromadného investovania – spája investorov aj developerov rezidenčných projektov na Slovensku. Fyzické aj právnické osoby môžu investovať do konkrétnych projektov podľa výberu už od 100 eur, pričom výnosy sa pohybujú v priemere okolo 12,5 % p. a. v závislosti od konkrétneho projektu. Od vzniku platformy v roku 2019 sa cez Invest in Slovakia preinvestovalo vyše desať miliónov eur, investori získali výnosy v objeme viac ako dva milióny eur. Viac na investinslovakia.eu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok