Poznáte najhodnotnejšie značky sveta?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 1. 12. 2022
V súčasnosti vládnu svetu veľké a známe značky, ktorých hodnota dosahuje stovky miliárd dolárov. Tie, ktoré sa umiestnili na prvých priečkach v rebríčku najhodnotnejších, pozná snáď každý spotrebiteľ. So značkami, ako Apple, Google alebo Amazon, sa stretávame pravidelne. Aké ďalšie značky sa pýšia označením najhodnotnejšie?
Poznáte najhodnotnejšie značky sveta?

Zdroj: Shutterstock

Apple

Hodnota: 482,22 miliardy dolárov

Obľúbená technologická značka zvýšila medziročne svoju hodnotu o 18 % a upevnila si tak vedúce postavenie v rebríčku Best Global Brands. Zaujímavosťou je aj to, že Apple nie je prvá len v zozname najdrahších značiek, ale aj v rebríčku najhodnotnejších spoločností. Je jedinou, ktorá pokorila rekord v hodnote 3 biliónov dolárov.

Microsoft

Hodnota: 278,29 miliardy dolárov

Druhé miesto v rebríčku najhodnotnejších značiek obsadzuje ďalšia technologická spoločnosť s dlhou históriou. Microsoftu sa počas roka 2022 darilo. Hodnota jeho značky medziročne vzrástla až o 32 %. Dokázal tak prekonať Amazon, ktorý si držal druhé miesto niekoľko rokov po sebe. Microsoft okrem rebríčka najhodnotnejších značiek patrí spolu s Apple aj do skupiny biliónových spoločností.

Amazon

Hodnota: 274,82 miliardy dolárov

Obľúbená spoločnosť Amazon si síce medziročne prilepšila o 10 %, no v rebríčku stratila svoju druhú priečku. Pre jej zakladateľa a jedného z najbohatších ľudí sveta Jeffa Bezosa to však s veľkou pravdepodobnosťou nie je žiaden problém. Amazon sa totižto aj napriek tomu stále drží medzi piatimi spoločnosťami s biliónovou hodnotou. V súčasnosti zarába najmä na predaji cloudových služieb a rozličného tovaru – od kníh až po vybavenie domácnosti.

Google

Hodnota: 251,75 miliardy dolárov

Obľúbená spoločnosť Google, ktorá sa preslávila najmä svojím internetovým vyhľadávačom, si medziročne prilepšila o 28 % a udržala si tak svoje štvrté miesto. Google má v súčasnosti množstvo rôznych zdrojov z príjmu. Okrem reklamy zarába aj z predaja služieb, ako napríklad predplatné Google Drive, a z vlastníctva viacerých značiek, vrátane Waze a Motoroly.

Samsung

Hodnota: 87,69 miliardy dolárov

Piate miesto už nejaký čas obsadzuje značka Samsung, ktorej hodnota medziročne vzrástla o 17 %. Táto firma s dlhou históriou sa zameriava najmä na výrobu a predaj spotrebnej elektroniky, no v niektorých krajinách poskytuje aj rôzne služby v oblasti stavebníctva či poisťovníctva.

Toyota

Hodnota: 59,76 miliardy dolárov

Automobilka Toyota zvýšila medziročne hodnotu svojej značky o 10 % a preskočila tak v zozname obľúbenú Coca-Colu. Spoločnosť Toyota, ktorá vznikla v roku 1937, patrí k najväčším výrobcom áut na svete. Ročne vyrába viac ako 10 miliónov vozidiel. Okrem toho sa zameriava aj na výrobu člnov a robotov.

Coca-Cola

Hodnota: 57,54 miliardy dolárov

Populárna Coca-Cola tentoraz nezaznamenala žiaden medziročný rast, kvôli čomu v rebríčku Best Global Brands stratila svoje šieste miesto. História tejto značky siaha až do roku 1886, kedy John Stith Pemberton vytvoril recept na sladký tmavý nápoj. Ten je aj po dlhých rokoch stále obchodným tajomstvom a pozná ho len zopár zamestnancov. Spoločnosť Coca-Cola vlastní dnes viacero známych značiek. Na slovenskom trhu nájdete napríklad Kinley, Fanta, Cappy, Sprite či Bonaqua.

Mercedes-Benz

Hodnota: 56,10 miliardy dolárov

Mercedes-Benz je jednou z najstarších značiek, s ktorými sa v tomto rebríčku stretnete. Jej história siaha až do roku 1880. Od tohto obdobia jej popularita stúpa, vďaka čomu je dnes ôsmou najhodnotnejšou. Medziročne si prilepšila o 10 %.

Disney

Hodnota: 50,33 miliardy dolárov

Značka, ktorá začínala ako malé animované štúdio, sa dokázala pretvoriť na jednu z najhodnotnejších na svete. Disney zaznamenal medziročný rast v hodnote 14 %, vďaka čomu dokázal preskočiť McDonald's a obsadiť tak deviate miesto. Zdroje príjmov Disney pochádzajú nielen z vlastnej tvorby, ale aj z vlastníctva televíznych staníc ABC a ESPN a filmových spoločností, ako Marvel Entertainment, Lucasfilm, Animation Studios a 20th Century Fox.

Nike

Hodnota: 50,29 miliardy dolárov

Značka Nike, ktorá sa orientuje na výrobu a predaj športových topánok, oblečenia a doplnkov, si v roku 2022 prilepšila o 18 % a preskočila tak reťazec rýchleho občerstvenia McDonald's. Zaujímavosťou je, že spoločnosť Nike začínala pod názvom Blue Ribbon Sports a predávala japonské bežecké topánky.

McDonald's

Hodnota: 48,65 miliardy dolárov

McDonald's v zozname Best Global Brands klesol o dve miesta. Jeho značka však aj napriek tomu stále patrí k tým najhodnotnejším. Jej hodnota medziročne stúpla o 6 %. Reťazec McDonald's vznikol v roku 1940, no jeho rozmach začal až o pätnásť rokov neskôr. V súčasnosti sa prevádzky McDonald's nachádzajú po celom svete, pričom niektoré z nich sú franšízy.

Tesla

Hodnota: 48 miliárd dolárov

Značka Tesla patrí k tým, ktoré si v roku 2022 prilepšili najviac. Jej hodnota medziročne stúpla o 32 %. Automobilku, ktorá je známa najmä výrobou a predajom elektromobilov, vlastní jeden z najbohatších ľudí sveta Elon Musk. Vznikla v roku 2003, kedy ju založili Martin Eberhard a Marc Tarpenning.

BMW

Hodnota: 46,33 miliardy dolárov

Nemecká automobilka BMW, ktorú v roku 1916 založil Franz Josef Popp, dnes patrí k tým najobľúbenejším. Vlastní tri dcérske spoločnosti – Rolls-Royce Motor Cars, BMW Motorrad a Husqvarna. Značka BMW si medziročne prilepšila o 11 %, no o dvanáste miesto v rebríčku Best Global Brands ju pripravila Tesla. 

Louis Vuitton

Hodnota: 44,51 miliardy dolárov

Louis Vuitton je francúzska značka luxusnej módy a doplnkov, ktorú založil Louis Vuitton v roku 1854. V roku 2022 sa jej darilo, čo potvrdzuje nielen medziročný rast v hodnote 21 %, ale tiež príjmy za prvých deväť mesiacov tohto roka, ktoré predstavujú 55,1 miliardy dolárov.

Cisco

Hodnota: 41,30 miliardy dolárov

Americký nadnárodný konglomerát Cisco sa zameriava na výrobu a predaj softvérov, telekomunikačných zariadení, sieťových hardvérov a ďalších technologických služieb. Založený bol v roku 1984 Leonardom Bosackom a Sandy Lernerovou. Značka Cisco zaznamenala medziročný nárast v hodnote 14 %, vďaka čomu dokázala v zozname preskočiť Facebook.

Ďalšie najhodnotnejšie značky sveta

Prvú dvadsiatku najhodnotnejších značiek sveta uzatvárajú tieto značky:

  • Instagram – 36,52 miliardy dolárov (medziročne +14 %)
  • Facebook – 34,54 miliardy dolárov (medziročne -5 %)
  • IBM – 34,24 miliardy dolárov (medziročne +3 %)
  • Intel – 32,92 miliardy dolárov (medziročne -8 %)
  • SAP – 31,50 miliardy dolárov (medziročne +5 %)

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Apple, Internet, investor, peniaze

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok