Plyn na varenie, ohrev vody a vykurovanie? Analytička vypočítala, o koľko si od januára priplatíte

Redakcia | rubrika: Článok | 10. 11. 2021
V súčasnosti sa veľa hovorí o tom, že ceny energií sa na Slovensku v budúcom roku prudko zvýšia. Dôvodom sú najmä vysoké ceny elektriny a plynu na svetových burzách, tvrdí analytička Wood & Company Eva Sadovská.
Plyn na varenie, ohrev vody a vykurovanie? Analytička vypočítala, o koľko si od januára priplatíte

Zdroj: Shutterstock

V aktuálnom roku ceny elektriny a plynu na svetových burzách prudko vzrástli, čo by sa malo podpísať aj pod budúcoročný nárast cien energií pre slovenské domácnosti. Hoci hlavné slovo má pri ich stanovení regulátor, teda Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Dopady vyšších cien energií na rodinné rozpočty domácnosti sa líšia a to v závislosti od ich spotreby.

Ak domácnosť používa plyn iba na varenie, ročné náklady jej môžu v roku 2022 vzrásť o niekoľko eur. Ak však aj na ohrev vody, tak v tom prípade si môže domácnosť ročne priplatiť aj niekoľko desiatok eur navyše. „Ak ale domácnosť používa plyn aj na vykurovanie, tak v tom prípade sa jej ročné výdavky môžu zvýšiť aj o vyše 100 eur,“ tvrdí analytička E. Sadovská.

Obdobná situácia je podľa jej slov v prípade elektriny. Pre domácnosti s nižšou spotrebou môže ísť podľa analytičky o nárast ročných nákladov do približne 50 eur, v domácnostiach s vyššou spotrebou až do 160 eur. „Ak ale domácnosti používajú elektrinu aj na kúrenie, tak ich ročné výdavky môžu vzrásť až o 200 eur,“ dodala.

TIP: Vyššie ceny za elektrinu či plyn? Zmeňte dodávateľa energií

Energie tvoria deväť percent nákladov

Náklady na bývanie a energie tvoria z celkových spotrebných výdavkov slovenských domácností tvoria približne štvrtinu, elektrina, plyn a teplo dovedna vyše deväť percent. Podľa E. Sadovskej konkrétne výdavky na elektrinu ukrajujú z rodinných rozpočtov Slovákov 3,7 percenta, výdavky na plyn tri percentá a na teplo odchádza ďalších 2,5 percenta.

V tomto roku sú pritom ceny energií lacnejšie ako v roku 2020. Za prvých osem mesiacov 2021 boli ceny elektriny medziročne lacnejšie o – 4,3 percenta, v prípade plynu bol zaznamenaný pokles ceny v priemere o – 9,7 percenta a za teplo sa platí menej o – 0,9 percenta. Dôvodom boli podľa analytičky nižšie ceny energií na svetových trhoch.

V rokoch 2018 až 2020 ceny energií na Slovensku rástli. Najmiernejší nárast pocítili ľudia v roku 2018, kedy bola elektrina medziročne drahšia o 2,8 percenta, tepelná energia o 1,3 percenta a plyn dokonca mierne zlacnel o – 0,1 percenta. V roku 2019 ceny energií poskočili výraznejšie smerom nahor a to vo všetkých troch prípadoch (elektrina o 7,3 %, plyn o 5,8 % a teplo o 6,5 %).

Čo odporúča analytička alebo 8 rád, ako ušetriť v domácnosti:

  • Prehodnoťte, či vám dodávateľ energie vyhovuje a porovnajte si cenové ponuky viacerých dodávateľov.
  • Vyhodnoťte správne zvolenú tarifu.
  • Poriadne si prečítajte a naštudujte zmluvu. Nie všetko, čo na prvý pohľad vyzerá výhodne, výhodné aj je.
  • Pokúste sa o zníženie spotreby. Zhasínajte svetlá v miestnostiach, kde nikto nie je. Používajte sprchu namiesto vane a pri varení  efektívne používajte kuchynské náčinie. Používajte úsporné modely spotrebičov.
  • Kúrte len toľko, koľko je potrebné. Každý stupeň navyše, resp. stupeň, o ktorý zbytočne prekúrite miestnosť, zvyšuje spotrebu energie o viac ako 5 %.
  • Nevypínajte kúrenie úplne. A to aj keď odchádzate z bytu. Vykúriť po návrate späť vychladený byt je drahšie, ako v ňom po celý čas udržiavať primeranú teplotu.
  • Nezakrývajte radiátory a ani pred ne neukladajte veľké predmety.
  • Vetrajte krátko a intenzívne. Stačí napríklad 5 minút a viackrát denne. Dbajte o to, aby okná a dvere dobre tesnili.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok