Ceny elektriny rastú. Dôvod? Nedostatok vody

Olivia Lacenová | rubrika: Článok | 15. 10. 2021
Otázka problémov zmeny klímy už nie je len teóriou, ale naplno sa začína prejavovať aj v praxi. Európske štáty musia čeliť energetickej kríze, ktorá výrazne predražuje cenu elektriny. Tá podľa agentúry Bloomberg vyskočila v Škandinávii v septembri medziročne až na päťnásobok. Príčinou problému je nedostatok vody, ktorá je najdôležitejším zdrojom elektriny v tamojšom regióne.
Ceny elektriny rastú. Dôvod? Nedostatok vody

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavnej analytičky TopForex Olívie Lacenovej

Keďže zásobníky vody v severských nádržiach sú plné len z polovice, čo znamená, že ich hladina je najnižšia v tomto ročnom období za posledných desať rokov, nórsky štátny energetický podnik Statnett SF bol v pondelok nútený vydať vyhlásenie, že bilancia energie sa nachádza na 2. stupni.

Pre lepšiu ilustráciu, ak by sa situácia zhoršovala a dostala by sa na 5. stupeň, bolo by nutné pristúpiť k prideľovaniu energie. V podobnej situácii je dnes Čína, kde kvôli energetickým výpadkom zastavili výrobu podniky z rozličných odvetví.

To môže v dôsledku nedostatku dodávok znamenať ďalšie zdražovanie najrôznejších tovarov po celom svete, ktoré sú závislé na súčiastkach od tamojších dodávateľov. Vráťme sa ale späť k Európe.

Keďže sa blíži zimné obdobie, ktoré znamená zvýšenú produkciu a spotrebu energií, hladiny vodných nádrží budú klesať, čo ešte umocňuje aktuálne obavy z možného nedostatku energie a prehĺbenia krízy.

Tip: Vyššie ceny za elektrinu či plyn? Zmeňte dodávateľa energií

Nedostatok vody v severských krajinách totiž môže znamenať, že nebudú energie schopné exportovať. Obmedzovanie vývozu by zároveň mohlo negatívne ovplyvniť aj samotný hospodársky rast dotknutých krajín.

Napríklad Škandinávia v dôsledku vzniknutých problémov stavila na starú a osvedčenú klasiku a pri výrobe elektriny sa momentálne spolieha na 52-ročnú fosílnu elektráreň.

Švédska energetická spoločnosť Vattenfall, ktorá patrí k popredným výrobcom energie v Európe, sa snaží presvedčiť najmä veľkých odberateľov, ako sú priemyselné spoločnosti, aby sa pred prichádzajúcou zimou snažili čo najviac šetriť energiu.

Ceny energií však predražuje aj nedostatok zemného plynu, ktorý sa tiež postupne prejavuje v celej Európe. Spôsobil ho vysoký dopyt po komodite počas pandémie, z ktorého sa spamätáva napríklad Ázia, ako aj znížené dodávky v USA po hurikáne Ida a odmietnutie Ruska zvýšiť dodávky do Európy cez Ukrajinu.

Rastú aj ceny uhlia. K najviac zasiahnutým krajinám energetickej krízy bude patriť nepochybne Írsko a najmä Veľká Británia, kde vzrástla cena zemného plynu podľa spoločnosti S&P Global Platts v priebehu roka o 420 percent.

Situáciu by mohla vyhrotiť aj opäť sa zhoršujúca epidemiologická situácia ohľadom pandémie COVID-19, ktorá by mohla zvýšiť dopyt domácností po energiách.

Olivia Lacenová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

26. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

Mladí Slováci sa boja, že si nebudú môcť dovoliť vlastné bývanie. Ceny nehnuteľností sa totiž strojnásobili. Známy slovenský podnikateľ a investor Milan Dubec však tvrdí, že nehnuteľnosti... celý článok

Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

23. 7. 2024 | Redakcia

Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

Slovenská ekonomika zažila v minulom roku a v prvom polroku 2024 výrazné oživenie, ktoré sa prejavilo na zvýšenej spotrebe domácností. Tento pozitívny trend sa odzrkadlil v náraste... celý článok

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

19. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

Bude mať Slovensko novú daň? Koalícia údajne pracuje s návrhom dane z finančných transakcií, ktorá by ukrojila z každej výplaty, faktúry či výberu z bankomatu malú čiastku. Ministerstvo... celý článok

Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

15. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

Peňaženky Slovákov si môžu po dlhej dob vydýchnuť. Spotrebiteľské ceny v júni 2024 stagnovali, čo signalizuje spomalenie rastu cien tovarov a služieb. Medziročná inflácia sa drží na... celý článok

Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

11. 7. 2024 | Barbora Magočová

Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

Koncesionárske poplatky sú zrušené už presne rok a zrušená je aj samotná RTVS. To však neznamená, že štát zabudol na nevybraté koncesionárske poplatky. Výzva na zaplatenie vám môže... celý článok