Prišiel vám vysoký nedoplatok za vodu. Pozrite si, ako ušetriť desiatky eur ročne

Redakcia | rubrika: Článok | 12. 8. 2021
Voda pretekajúca kohútikmi so sebou odplavuje aj peniaze z našich peňaženiek. Ako znížiť spotrebu vody v domácnosti?
Prišiel vám vysoký nedoplatok za vodu. Pozrite si, ako ušetriť desiatky eur ročne

Zdroj: Shutterstock

Najnovší prieskum spoločnosti Siko kúpeľne & kuchyne ukázal, že šetrenie vodou je dôležité pre 85 percent Slovákov. Na druhej strane sa o spôsoby, ako vodou šetriť, aktívne zaujíma len každý dvanásty z opýtaných. Nižšia spotreba vody by pritom pomohla nielen prírode, ale aj peňaženkám.

 

Koľko platíte za vodu?

Až tretina odberateľov netuší, koľko mesačne za vodu platia. Presnú sumu mesačných poplatkov pozná iba 27 percent, zvyšok respondentov len približne tuší. Svoju spotrebu vody a s ňou spojené náklady môžu pritom znížiť pri každodenných činnostiach.

Stačí len myslieť na to, že voda nemusí byť pustená naprázdno. Viac ako tretina opýtaných necháva vodu pustenú naprázdno pri umývaní riadu (42 percent), vlasov (14 percent), holení žiletkou (14 percent) a čistení zubov (12 percent).

Slováci sa sprchujú raz až dvakrát denne, pričom 14 percent z nich si tiež často dopraje dlhé relaxačné sprchovanie. Až 16 percent si potom napúšťa na relaxáciu plnú vaňu aspoň raz za týždeň.

Činnosť a priemerná spotreba vody:

Priemerný človek spotrebuje denne asi 100 litrov vody. Skoro polovicu z toho tvorí osobná hygiena a presnú štvrtinu splachovanie. Štvorčlenná rodina tak zaplatí za vodu ročne zhruba 300 eur. Vyplýva to zo zistení Inštitútu environmentálnej politiky (IEP).

  • Osobná hygiena - 49 litrov denne
  • WC - 25 litrov denne
  • Upratovanie a pranie - 15 litrov denne
  • Kuchyňa - 9 litrov denne
  • Pitný režim - 2 litre denne

Tip: Slovákom pandémia pomohla viac ušetriť, avšak zhoršila ich investičné návyky

Radšej len sprchovanie

Analytici z IEP odporúčajú, aby sa ľudia radšej a viac sprchovali ako kúpali. Podľa nich tak minú zhruba o polovicu až dve tretiny menej vody. A napríklad pri umývaní riadu by ľudia nemali nechávať tiecť vodu naprázdno. V tomto prípade sa už viac oplatí kúpa umývačky riadu.

Na zbytočné púšťanie vody netreba zabúdať ani pri umývaní ovocia, zeleniny či zubov. Pri umývaní zubov si treba naniesť pastu na kefku, vypnúť vodu, umyť si zuby a zapnúť vodu až nakoniec. Ovocie a zelenina sa zase môže umývať v mise, kedy nie je potrebná tečúca voda.

Keď sa tieto prípady obmedzia, ľudia vedia podľa IEP ušetriť až 60 percent objemu vody.

Loptička v práčke?

Analytici tiež radia prať efektívnejšie. Znamená to prať len nevyhnutne špinavé veci v plnej práčke. “Na pranie navyše spotrebujeme približne 15 percent elektriny v domácnosti,” tvrdia.

Prekvapivo môže vodu pri praní ušetriť aj obyčajná gumová tenisová loptička. Ide o overený postup, ktorý odporúčajú aj niektorí výrobcovia práčok. Loptička z gumy totiž pomáha absorbovať vlhkosť.

V praxi sa tak pri praní míňa oveľa menej vody a netreba používať ani toľko pracieho prášku. Pri praní či umývaní tiež treba vždy naplniť celý objem umývačky či práčky.

Peniaze v záchode

Veľa vody sa však spotrebuje jednoduchým splachovaním. Splachovanie patrí medzi činnosti, ktoré v domácnostiach ľudia vykonávajú automaticky. Vzhľadom na frekvenciu využívania toalety však spotreba vody nie je zanedbateľná.

Takmer štvrtina opýtaných Slovákov sa často dostáva do situácie, kedy splachujú celým objemom nádržky, aj keď stačí menšie množstvo vody. Pritom takmer dve tretiny respondentov má toaletu s možnosťou malého spláchnutia.

Základným krokom je teda správne využívať tlačidlá určené na splachovanie. Treba sa naučiť rozlišovať, kedy je vhodné použiť spláchnutie malé a kedy veľké. Po vykonaní „malej“ potreby je spláchnutie plnou nádržkou zbytočným prepychom.

Úsporná toaleta

Pravidelne používanie malého splachovania môže znížiť spotrebu vody takmer o polovicu. Okrem toho sa odporúča aj pravidelné kontrolovanie tesnosti WC systémov a batérií. Ďalším krokom môže byť úsporná toaleta.

Na trhu sú už dostupné technológie, ktoré disponujú výkonnejším veľkým spláchnutím s použitím štyroch litrov oproti bežným toaletám so spotrebou šesť litrov vody.

Ako ušetriť na vode v kocke:

  • Používať len sprchu, kúpanie spotrebuje o polovicu viac vody.
  • Umývačka riadu vie za rok ušetriť stovky litrov vody.
  • Splachovať treba efektívne, rozlišovať medzi veľkým a malým spláchnutím.
  • Na vodovodný kohútik v kuchyni si treba kúpiť regulátor prietoku.
  • Práčku a umývačku riadu treba púšťať úplne naplnené.
  • Treba využiť aj zachytávanie dažďovej vody.
  • Ovocie a zeleninu treba umývať v miske a neskôr ju využiť napríklad na polievanie kvetov.

Anketa

Máte doma klimatizáciu?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok