Firmy majú obmedzené možnosti, ako kontrolovať očkovanie zamestnancov

Redakcia | rubrika: Článok | 29. 9. 2021
Podľa stanoviska, ktoré nedávno vydal Národný inšpektorát práce, majú slovenskí zamestnávatelia obmedzenú schopnosť požadovať od zamestnancov informácie o očkovaní alebo výsledkoch testovania na COVID-19.
Firmy majú obmedzené možnosti, ako kontrolovať očkovanie zamestnancov

Zdroj: Shutterstock

Napriek tomu, že stanovisko inšpektorátu nie je právne záväzné, toto usmernenie interpretuje existujúce slovenské a európske predpisy a objasňuje otázku, kedy môžu zamestnávatelia na Slovensku od zamestnancov požadovať dôkaz o očkovaní alebo negatívny test.

„Zdravie zamestnanca je súkromnou záležitosťou a informácie o stave očkovania jednotlivca sú osobnými údajmi. Zamestnávateľ tak potrebuje zákonné dôvody na spracovanie týchto informácií, ktoré momentálne na Slovensku neexistujú,“ vysvetľuje Pavol Kundrik, právnik na oblasť pracovného práva právnickej kancelárie CMS Slovensko.

 

So všetkými treba zaobchádzať rovnako

Zamestnávateľ musí voči všetkým zamestnancom správať v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania. „Preto žiadneho zamestnanca nemožno diskriminovať na základe jeho osobných rozhodnutí, a to ani v súvislosti s očkovaním proti COVID-19. Podľa inšpektorátu neexistuje platný ani účinný predpis, ktorý by oprávňoval zamestnávateľa zaobchádzať s neočkovanými zamestnancami inak ako s inými zamestnancami,“ vysvetľuje Pavol Kundrik.

Podpora očkovania proti COVID-19 musí byť z hľadiska pracovného práva podľa vyjadrenia inšpektorátu založená na nediskriminačných zásadách. Znamená to, že zamestnávatelia by mali byť opatrní pri zvýhodňovaní tých zamestnancov, ktorí predložia dôkaz o očkovaní (napríklad dostanú dodatočnú dovolenku alebo finančnú odmenu).

Vyžadovanie potvrdení

Inšpektorát práce uvádza, že vyžadovať od zamestnancov informácie o očkovaní alebo nariadiť povinné testovanie nie je v súlade so zákonom. „Okrem toho je v rozpore so zákonom, ak sa od zamestnanca požaduje, aby predložil dôkaz o negatívnom výsledku testu,“ hovorí Pavol Kundrik (pozn. v závislosti od aktuálnych opatrení Úradu verejného zdravotníctva).

Okrem toho neexistuje žiaden predpis, ktorý by oprávňoval zamestnávateľa získavať a spracovávať údaje o histórii očkovania zamestnanca. To znamená, že snahy zamestnávateľov vytvárať bezpečné a zdravé podmienky na pracovisku musia pri očkovaní a testovaní vychádzať z nediskriminačných zásad.

Obmedzenie alebo zamedzenie vstupu neočkovaných zamestnancov do určených priestorov zamestnávateľa predpokladá, že zamestnávateľ získal a spracoval informácie o očkovaní alebo o výsledkoch testovania. Tento prístup by navyše znamenal, že zamestnávateľ musí zamestnancov oddeľovať, čo nie je v súlade s ustanoveniami Zákonníka práce o rovnakom zaobchádzaní.

Firma sa nemá o čo oprieť

Stanovisko inšpektorátu zároveň uvádza, že ani zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ani zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci nedávajú zamestnávateľovi právo vykonávať povinné testovanie na COVID-19 ani obmedzovať neočkovaných zamestnancov na pracovisku.

Výnimku môžu predstavovať niektorí zdravotnícki zamestnanci. Inšpektorát tak uviedol, že ak zamestnávateľ obmedzí alebo zakáže vstup niektorým zamestnancom (napríklad nezaočkovaným) do svojich priestorov a v dôsledku toho nepridelí tejto skupine prácu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnávateľ by mal zamestnancovi, ktorého sa to týka, poskytnúť náhradu mzdy vo výške jeho priemerného zárobku.

Najnovšie stanovisko inšpektorátu práce prináša určitú jasnosť v tom, čo môžu zamestnávatelia vyžadovať od zamestnancov pokiaľ ide o očkovanie a testovanie. „Toto stanovisko je však iba názorom inšpektorátu podľa súčasného právneho stavu. V závislosti od vývoja pandémie je preto možné, že v tejto otázke nebude posledným stanoviskom,“ uzatvára Pavol Kundrik.

Anketa

Poberáte štátnu podporu (Prvá pomoc) v čase pandémie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok