Komentár: Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

Martin Krištoff | rubrika: Článok | 30. 4. 2021
Zdá sa, že s postupným očkovaním a uvoľňovaním opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu sa postupne ochladzuje aj rýchly nárast predplatiteľov Netflixu.
Komentár: Rast predplatiteľov Netflixu sa po pandemickom boome spomaľuje, akcie sa prepadli o 11%

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavného analytika CFD World Martina Krištoffa

Spoločnosť Netflix Inc. uviedla, že pomalšia produkcia televíznych programov a filmov počas pandémie poškodila rast predplatiteľov v prvom štvrťroku, keď v utorok klesol podiel najväčšej streamovacej služby na svete o 11 %.

Zhruba 3,98 milióna ľudí sa zaregistrovalo do siete Netflix od januára do marca, čo je podľa prieskumu analytikov spoločnosti Refinitiv pod priemernou projekciou 6,25 milióna ľudí. Netflix odhaduje, že v druhom štvrťroku pridá iba 1 milión nových streamovacích zákazníkov. Analytici očakávali predpoveď takmer 4,8 milióna.

Zdá sa, že s postupným očkovaním a uvoľňovaním opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu sa postupne ochladzuje aj rýchly nárast predplatiteľov Netflixu.

Akcie Netflixu klesli o 11% po uzatvorení trhu v post-markete na 489,28 USD, čím sa zmenšila trhová kapitalizácia spoločnosti o 25 miliárd dolárov. Akcie spoločnosti pritom vzrástli za posledných 12 mesiacov o 27 % v porovnaní so 63 % nárastom technologického indexu Nasdaq Composite.

Zdroj: https://www.google.com/finance/quote/NFLX:NASDAQ?window=5Y

Netflix uviedol, že neverí, že sa v tomto štvrťroku významne zmenila konkurencia alebo ovplyvnila ich nové registrácie. Spoločnosť predpokladala, že rast členstva sa zrýchli v druhej polovici roka, keď okrem iných titulov uvedie nové série „You“, „Money Heist“ a „The Witcher“ a akčného filmu „Red Notice“. Analytici predpokladajú, že ľudia budú tráviť menej času streamovaním kvôli rozšírenému očkovaniu proti vírusu COVID-19.

Konkurenčné mediálne spoločnosti vyhlásili streaming za svoju prioritu a utrácajú miliardy, aby konkurovali Netflixu. Walt Disney Co's Disney+ prekročil v marci 100 miliónov predplatiteľov. Celkový počet streamujúcich zákazníkov Netflixu bol na konci marca 207,6 milióna.

Podiel Netflixu na nových amerických predplatiteľoch sa v priebehu štvrťroka znížil na 8,5 %, čo je pokles zo 16,2 % v rovnakom období pred rokom, uvádza Kantar Media. Počas tohto štvrťroka Netflix stratil jeden zo svojich najpopulárnejších titulov, keď sa komédia „The Office“ presunula do streamovacej služby Peacock spoločnosti Comcast Corp.

Celkový počet nových zákazníkov Netflixu v Európe bol 1,8 milióna, v Ázii 1,36 milióna a v Latinskej Amerike 360 000. „Čo sa neočakávalo, bola sila spomalenia na medzinárodných trhoch, kde je konkurencia výrazne nižšia,“ uviedol analytik eMarketer Eric Haggstrom.

Každopádne, Netflix ukázal v úvode tohto roka výrazne zlepšené ekonomické výsledky. Spoločnosť v prvom štvrťroku zarobila 3,75 USD na akciu, čím prekonala odhady analytikov na 2,97 USD za akciu. Tržby sa zvýšili na 7,16 miliárd dolárov z 5,77 miliárd dolárov v priebehu tohto štvrťroka. Čistý príjem stúpol na 1,71 miliardy dolárov, alebo 3,75 dolárov na akciu, zo 709 miliónov dolárov alebo 1,57 dolárov na akciu o rok skôr.

Martin Krištoff

 Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok