Komplikácie po očkovaní proti COVIDU-19 či neúčinnosť vakcíny už kryje aj poistenie

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 4. 2021
Poistenie poskytuje krytie tak pre prejavy vedľajších účinkov vakcíny ako aj pre prípad neúčinnosti očkovania v prípade, že je kvôli nim nevyhnutná hospitalizácia.
Komplikácie po očkovaní proti COVIDU-19 či neúčinnosť vakcíny už kryje aj poistenie

Zdroj: Shutterstock

Jedinou cestou k zamedzeniu šírenia koronavírusovej infekcie a uvoľňovaniu opatrení je podľa odborníkov očkovanie. V súvislosti s plošným očkovaním ľudí na Slovensku pripravila UNIQA špeciálne krytie pre prípadné vedľajšie účinky či komplikácie, ktoré by sa mohli v ojedinelých prípadoch vyskytnúť po podaní vakcíny.  Poistenie je v ponuke od apríla v rámci skupinových poistných zmlúv, prevažne vo forme zamestnaneckého poistenia (employee benefits), ktoré poskytujú firmy svojim zamestnanom ako benefit.

„Poistením komplikácií po očkovaní chceme v tomto kritickom období v spolupráci so zamestnávateľmi ponúknuť riešenie pre veľké skupiny ľudí, ktoré má práve teraz dôležitú pridanú hodnotu,“  vysvetľuje Roman Holček z oddelenia rozvoja obchodu zamestnaneckých benefitov UNIQA.

Ktoré prípady kryje poistenie očkovania?

Poistenie poskytuje krytie tak pre prejavy vedľajších účinkov vakcíny ako aj pre prípad neúčinnosti očkovania v prípade, že je kvôli nim nevyhnutná hospitalizácia, a to za takýchto podmienok:

  • Prejavy vedľajších účinkov vakcíny v prípade, keď je kvôli nim nevyhnutná hospitalizácia postihnutého klienta minimálne na 2 dni, a to v čase do 30 dní od očkovania.
  • Neúčinnosť očkovania, ak dôjde k ochoreniu na COVID-19 do 90 dní od podania poslednej dávky vakcíny a ak je súčasne nutná hospitalizácia pacienta minimálne na 2 dni.
  • Poistné sumy sú stanovené v oboch prípadoch paušálne, pre hospitalizáciu v dĺžke 2-4 dni ide o sumu 2000 Eur, pre hospitalizáciu v dĺžke 5 dní a viac je suma 4000 Eur.

Poistenie zároveň kryje aj prípadné úmrtie, a to tak v súvislosti s ochorením COVID-19 alebo komplikáciami s ním spojenými (napríklad embólia, zlyhanie pľúc a pod.), v súvislosti s očkovaním alebo z akejkoľvek inej príčiny.

 

Ktoré vakcíny kryje poistenie?

Poistenie platí pre všetky vakcíny, ktorými sa na Slovensku očkuje a ktoré boli schválené príslušným lokálnym úradom, ktorým je Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) alebo európskym orgánom, ktorým je Európska lieková asociácia (EMA).

„Vzhľadom na fakt, že EMA má aktuálne v procese registrácie ďalšie vakcíny, poistenie bude automaticky platiť aj pre vakcíny, ktoré získajú registráciu alebo súhlas príslušných orgánov v budúcnosti,“ upresňuje Roman Holček z UNIQA .

Pre toto poistné krytie neplatí žiadna čakacia doba a nie je obmedzená jeho územná platnosť. Znamená to, že nárok na plnenie máte v rámci podmienok poistenia prakticky okamžite po ukončení likvidácie poistnej udalosti a platí aj v prípadoch, ak sa nežiadúce účinky očkovania alebo neúčinnosť vakcíny prejavia v zahraničí. Pre nahlásenie poistnej udalosti stačí lekárska správa, v ktorej je informácia o diagnóze a dĺžke pobytu v nemocnici. V prípade smrti sa dokladá nárok úmrtným listom.

Vstupný vek do poistenia je 15 rokov, pri dosiahnutí veku 70 rokov poistenie končí.

Nové poistenie je v ponuke od apríla 2021. V kolektívnych zmluvách ho bude možné uzavrieť buď ako ďalšie pripoistenie v rámci existujúcich hromadných poistení, alebo ako novú zmluvu. Primárne je určené pre firmy s 50 a viac zamestnancami, uzatvára sa na jeden rok a poistení sú všetci zamestnanci poistníka. Osoby, ktoré sa očkovania nemôžu zúčastniť, je možné z hromadnej zmluvy vybrať a oznámiť to UNIQA poisťovni.

Anketa

Necháte sa zaočkovať na COVID-19?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok