Komentár: Nástrahy „štátnej“ digitálnej meny

Lukáš Baloga | rubrika: Článok | 23. 4. 2021
Čína zavádza digitálny jüan vo viacerých čínskych mestách, Veľká Británia otvorene vyjadrila zvažovanie implementácie britcoinu, Švédsko dokončilo technický pilotný plán auvedenia CBDC do prevádzky už v roku 2026 a Bahamy práve predstavili prvé CBDC na svete.
Komentár: Nástrahy „štátnej“ digitálnej meny

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavného analytika ProfitLevel Lukáša Balogu

Centrálne banky na celom svete už dlhšiu dobu zvažujú zavádzanie digitálnych mien. Donedávna nemysliteľný a častokrát exotický pojem digitálna mena centrálnej banky (CBDC) je v súčasnosti zvučnou témou.

Centrálni bankári majú čoraz väčší záujem o spustenie digitálnych mien. Podľa Banky pre medzinárodné platby až 86 % svetových centrálnych bánk vynakladá úsilie na výskum a vývoj digitálnych mien. Krajiny, ktoré v najväčšom podiele využívajú bezhotovostné platby, sú najbližšie k zakomponovaniu CBDC do každodenného života.

Čína zavádza digitálny jüan vo viacerých čínskych mestách, Veľká Británia otvorene vyjadrila zvažovanie implementácie britcoinu, Švédsko dokončilo technický pilotný plán a  uvedenia CBDC do prevádzky už v roku 2026 a Bahamy práve predstavili prvé CBDC na svete.

Prichádzajúce zmeny

Silvana Tenreyro, členka výboru pre menovú politiku anglickej centrálnej banky, poukázala na to, že pandemický prechod k online nakupovaniu „zvyšuje náklady na hotovosť“. Podľa jej slov bude dopyt po digitálnych platbách v budúcnosti aj naďalej stúpať. Centrálne banky najrozvinutejších krajín zdôrazňujú, že ich projekty digitálnej meny sú spoločné a nie konkurenčné. Nikto však nechce, aby bola jeho vlastná mena nahradená súkromnou menou mimo ich kontroly, nehovoriac o iných centrálnych bankách.

ECB avizovalo obzvlášť žiaduce inovácie, ktoré by užívateľnosť digitálneho eura mohli uľahčiť, konkrétne „programovateľnosť“, zabudovanú kapacitu pre automatizované transakcie a „inteligentné“ zmluvy.

Hlavným cieľom bude pre ECB zabezpečiť bezpečnosť súkromia digitálneho eura. Na druhej strane však neprichádza do úvahy poľavenie v európskych pravidlách v oblasti prania špinavých peňazí a korupcie. Z toho vyplýva, že úplná anonymita platieb v rámci Európskej únie nie je zatiaľ možná.

Je zrejmé, že CBDC nemôže byť náhradou za peniaze komerčnej banky, pretože požičiavanie nemôže fungovať na úrovni CBDC rovnako ako v komerčnej alebo retailovej banke. Následne sa vynára obava, že CBDC by mohlo podkopať komerčné banky, ak by každý používal digitálne eurá spravované a umiestnené v ECB.

Ako zareagujú kryptomeny?

Pri otázke dopadu uvedenia digitálnych mien centrálnych bánk na kryptomeny sa ľudia rozdeľujú na dva tábory. Jedna skupina hovorí o úplnom vytlačení kryptomien a nahradením CBDC aj kvôli možnosti, že vlády zakážu nákupy kryptomien.

Druhá skupina však hovorí o väčšej vzácnosti a preklasifikovaní kryptomien z pôvodnej funkcie - nástroj na platby - na uchovávateľa hodnoty. Ak by sa kryptomeny stali uchovávateľom hodnoty, bolo by ich možné prirovnať k zlatu alebo inému špekulatívnemu aktívu.

CBDC však predstavuje vážne riziko pre stablecoiny - teda kryptomeny, ktoré reflektujú hodnotu podkladového aktíva. Najznámejším príkladom je Libra, ktorú plánuje zaviesť Facebook. Stablecoiny emitované súkromnými inštitúciami budú vytlačené a následne nahradené digitálnymi menami, za ktorými stojí štátna autorita.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok