Komentár: Známé spoločnosti vyjadrili svoj názor na nútené práce, trest prišiel po roku

Olivia Lacenová | rubrika: Článok | 2. 4. 2021
Svetové odevné značky cítia prepad akcii ako dôsledok verejného vyjadrenia obáv z nútených prác moslimských Ujgurov v čínskej provincii Sin-ťiang.
Komentár: Známé spoločnosti vyjadrili svoj názor na nútené práce, trest prišiel po roku

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavnej analytičky TopForex Olívie Lacenovej

Známe svetové značky ako H&M, Nike alebo Gap a ďalšie zaznamenávajú prepad svojich akcií po tom, čo si ešte minulý rok dovolili verejne vyjadriť obavy z nútených prác v čínskej provincii Sin-ťiang. Napríklad výrobca odevov H&M kvôli týmto podozreniam odtiaľ stopol dodávky bavlny. Nikto však nemohol tušiť, že negatívna vlna emócií zo strany čínskej vlády a obyvateľov na seba nechá čakať celý ďalší rok. Spúšťačom súčasnej reakcie je podľa serveru BBC príspevok mládežníckej odnože čínskej komunistickej strany, ktorý sa objavil na sociálnej sieti Weibe počas uplynulej stredy.

„Kvôli bojkotu bavlny zo Sin-ťiangu šíriť fámy a pritom chcieť v Číne zarábať? To by sa vám páčilo!" zverejnila organizácia nový komentár k minuloročnému vyjadreniu H&M. Okamžite sa spustila prudká reakcia zo strany pekinskej vlády, tamojších známych osobností, ktoré okamžite ukončili spoluprácu so značkou, ako aj tamojších obyvateľov, ktorí sa vyjadrili, že budú reťazec a jeho výrobky bojkotovať. Rovnaký scenár čakal aj spoločnosť Nike.

Následne sa na sociálnej sieti Weibo objavili aj názvy ďalších značiek ako Zara, Gap alebo Adidas, ktoré v minulosti vyjadrili rovnaký postoj k informáciám o nútených prácach v tomto čínskom regióne. Peking obvinenia v súvislosti s nútenými prácami popiera a tvrdí, že Ujguri  (tamojší obyvatelia) sú v táboroch dobrovoľne kvôli zvýšeniu pracovnej kvalifikácie a na prevýchovu.

Aj keď sa H&M v okamžitej reakcii na vlnu odporu vyjadrila, že nezastáva žiadny politický názor k tejto téme, akcie spoločnosti reagovali na negatívne správy prepadom. Za posledný týždeň ich hodnota klesla o 3,8 percenta.

Vývoj hodnoty akcií H&M za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google Finance)*

Podobne reagovali aj akcie výrobcu športového oblečenia a obuvi Nike, ktoré stratili 3,4 percenta zo svojej hodnoty na burze. Jeho konkurčená značka Adidas si odpísala dokonca až 6,4 percenta. Maloobchodná značka s oblečením a doplnkami Gap síce po oznámení zaznamenala výraznejší pokles, no nakoniec sa jej podarilo straty zmierniť a týždeň ukončila so stratou 4,7 percenta.

Na rozdiel od ostatných spomínaných spoločnosť Inditex, ktorá je materskou firmou značky Zara, skončila v zelených číslach. Celkovo si za posledný týždeň akcie spoločnosti pripísali k svojej hodnote 1,4 percenta. Pomohol jej k tomu nepochybne nielen fakt, že vyjadrenie k situácii v čínskej provincii zo svojich webových stránok v tichosti odstránila, ale najmä to, že hospodárenie spoločnosti a vývoj jej akcií na trhu nezávisí len na jednej, ale na celom rade ďalších odevných značiek ako Massimo Dutti,  Pull & Bear, Stradivarius alebo Oysho.

Ďalší vývoj situácie bude určite závisieť na tom, ako sa spoločnostiam podarí vzniknutú situáciu vyriešiť a utriasť vzťahy nielen s čínskou vládou, ale aj verejnosťou. Ide predsa len o obrovský trh, ktorý by najmä  počas neľahkej situácie reštrikcií spojených s pandémiou koronavírusu mohol mať na akcie jednotlivých spoločností aj výsledky ich hospodárenia veľmi výrazný vplyv. Napríklad v prípade H&M predstavuje Čína štvrtý najväčší trh na predaj výrobkov spoločnosti.

* Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

Olivia Lacenová

 Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

akcie, akciové fondy, Čína, firma

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok