Mnohé turistické destinácie požadujú povinné poistenie pre COVID-19

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 3. 2021
V niektorých regiónoch narastá počet rezervácií leteniek, čo vyvoláva opatrné nádeje na oživenie letnej premávky.
Mnohé turistické destinácie požadujú povinné poistenie pre COVID-19

Zdroj: Shutterstock

Poistenie pre prípad nakazenia sa ochorením COVID-19 sa stáva čoraz častejším príslušenstvom k pasom a nafukovačkám. To predstavuje pre poisťovne novú príležitosť, pretože čoraz viac krajín požaduje povinné poistenie pre prípad, že návštevník v nich ochorie.

V niektorých regiónoch narastá počet rezervácií leteniek, čo vyvoláva opatrné nádeje na oživenie letnej premávky. Zároveň sa však v turistických destináciách šíria obavy z nákladov, ak sa návštevník nakazí a ochorie na COVID-19. Viac než 12 krajín, či už je to Aruba alebo Thajsko, požaduje poistenie a podľa informácií agentúry Reuters aj jordánske úrady zvažujú podobnú požiadavku. Niektoré štáty podmieňujú vstup do krajiny uzatvorením poistenia na mieste alebo potvrdením o poistení, prípadne zvyšujú poplatok za vydanie víz. Informuje o tom TASR.

Konzultant pre oblasť zdravotného poistenia Robyn Ingle odhaduje hodnotu trhu všetkých typov cestovného poistenia pre ochorenie COVID-19 na 30 až 40 miliárd USD ročne (25,13 až 33,51 miliardy eur). Na druhej strane však toto poistenie môže poisťovniam priniesť obrovské náklady, ak by nová vlna nákazy viedla k rozsiahlemu stornovaniu leteniek a dovoleniek alebo pokiaľ by poistenci ochoreli.

 

COVID poistenie už ponúkajú niektoré poisťovne

Poistenie pre ochorenie COVID-19 obvykle pokrýva lekárske náklady až do výšky 100.000 USD a môže zahŕňať testy na nový koronavírus alebo rôzne služby, napríklad evakuáciu, pohreb či kremáciu. Tieto poistky, ktoré poisťovne uviedli na trh už v polovici minulého roka, sa predávajú ako benefit k existujúcej poistnej zmluve alebo ako oddelené poistky s krytím ochorenia či karantény.

Jeremy Murchland, prezident cestovnej poisťovne Seven Corners, uvádza, že turisti si budú častejšie poisťovať svoje dovolenky, pretože aj čoraz viac krajín toto poistenie požaduje. Podľa jeho názoru cestovné poistenie, ktoré zahŕňa ochranu samotnej cesty, lekárske výdavky pre prípad ochorenia COVID-19, ochranu batožiny a osoby, obvykle stojí 4 % až 8 % dolárovej hodnoty dovolenky.

Vznikajú nové produkty

Kým pandémia zrazila cestovanie takmer na nulu, dopyt po tomto type poistenia vytvoril príležitosť pre poisťovnícky sektor a nové produkty. Napríklad Seven Corners vlani vytvoril voliteľné cestovné poistenie s krytím lekárskych výdavkov na liečbu nového koronavírusu. Do konca minulého roka tento produkt tvoril približne 80 % predaja zdravotného cestovného poistenia. Podľa údajov spoločnosti predaj drahých poistiek pre prípad zrušenia cesty z akéhokoľvek dôvodu vrátane nového koronavírusu vlani vzrástol o 20 %.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa dopyt bude vyvíjať vzhľadom na rozsiahle očkovanie. Poradca Združenia karibských hotelov a turistického ruchu Frank Comito predpokladá, že niektoré krajiny môžu časom uvoľniť alebo zrušiť požiadavky na poistenie, keď začne pandémia ustupovať. Bývalý generálny tajomník Svetovej turistickej organizácie OSN Taleb Rifai si myslí, že krajiny budú aj naďalej požadovať poistenie, pretože potrvá roky, kým sa očkovanie prejaví na globálnej úrovni.

Union a UNIQA medzi prvými na Slovensku

Väčšina poisťovní na Slovensku ponúka cestovné poistenie len v krajinách, ktoré náš rezort zahraničia považujú za bezpečné a odporúča do nich cestovať. Keďže aktuálne toto kritérium spĺňa len mizivé percento destinácií, je pomerne ťažké si uplatniť nárok na poistku v prípade problémov v zahraničí.

Liečebné náklady sú v krajinách, ktoré sú považované za bezpečné, hradené štandardne podľa dojednania v súlade s poistnými podmienkami. Poistné krytie zahŕňa aj liečebné náklady v súvislosti s ochorením COVID-19, a to vrátane ambulantného ošetrenia, pobytu v nemocnici a predpísaných liekov. Upozorňujeme však, že testy na toto ochorenie sú hradené iba v prípadoch, keď ich v zahraničí indikuje lekár za účelom stanovenia diagnózy ochorenia.

V krajinách, ktoré nie sú označené MZVEZ ako bezpečné v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19, sa poistná ochrana v cestovnom poistení nevzťahuje na škodové udalosti v súvislosti s ochorením COVID-19. Škodové udalosti, ktoré sa netýkajú ochorenia COVID-19, sú štandardne cestovným poistením kryté.

V krajinách, ktoré nie sú označená MZVEZ ako bezpečné pre iný dôvod ako ochorenie COVID-19 (napr. vojnové stavy, prírodné katastrofy a pod.), cestovné poistenie v súlade so všeobecnými poistnými podmienkami platné nie je.

Výnimkou sú dve slovenské poisťovne, ktoré umožňujú poistenie dovolenkárov aj v tzv. rizikových krajinách. Union priniesol poistenie PANDEMIC, ktoré rozširuje základné krytie dojednané v rámci Individuálneho cestovného poistenia. Ak ochoriete v zahraničí na COVID-19 budú vám preplatené náklady na ubytovanie v prípade nariadenej karantény v zahraničí, ambulantné ošetrenie vrátane predpísaných liekov a hospitalizáciu aj v epidemiologicky rizikových krajinách, prepravu do a zo zdravotníckeho zariadenia, prepravu do vlasti a tiež estovné náklady na návrat späť do vlasti v inom, ako pôvodne predpokladanom termíne, ak nebude možné využiť pôvodne predpokladaný dopravný prostriedok.

Druhou poisťovnou, ktorá sa rozhodla ponúknuť poistenie aj v tzv. červenej zóne je UNIQA. Od 1. februára 2021 majú klienti cestovných kancelárií, ktoré uzatvárajú cestovné poistenie UNIQA, v rámci liečebných nákladov pokryté aj náklady na ambulantné ošetrenie, lieky a prípadnú hospitalizáciu alebo repatriáciu súvisiacu s nákazou na Covid-19 v zahraničí, a to aj v prípade vycestovania do rizikových krajín resp. do krajín, ktoré nie sú na stránkach MZV a EZ SR uvedené na zozname menej rizikových krajín. V rámci rozsahu poistenia liečebných nákladov kryjeme ochorenie na Covid - 19 v epidemiologicky rizikových krajinách aj novým firemným klientom, ktorí vysielajú svojich zamestnancov na služobné alebo pracovné cesty do zahraničia. 

Anketa

Máte pri cestovaní uzatvorené aj poistenie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok