Komentár: Bitcoin sa dostal do hľadáčika Tesly

Olivia Lacenová | rubrika: Článok | 12. 2. 2021
Od konca roka 2020 Bitcoin zažíva opätovný obrovský boom a jeho cena rastie aj vďaka záujmu inštitucionálnych investorov, ktorí ho v minulosti neuznávali. Lenže situácia na trhu sa mení a kráľ kryptomien sa dostal aj do hľadáčika obrovských spoločností. Medzi jeho investorov najnovšie patrí aj legendárna Tesla na čele s Elonom Muskom.
Komentár: Bitcoin sa dostal do hľadáčika Tesly

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavnej analytičky TopForex Olívie Lacenovej

Musk už v minulosti priznal, že vlastní 0,25 Btc, ktorý mu údajne poslal nemenovaný priateľ.  V tom čase mala jeho hodnota predstavovať len niekoľko stoviek USD. Začiatkom roka 2019 sa vyjadril, že kryptomenu, ktorej cena za 1 btc sa pohybovala medzi 3-4 tisíc USD stále vlastní len v spomínanom obmedzenom množstve napriek tomu, že ju považuje za brilantnú. 

V posledných týždňoch však náznaky v Muskových tweetoch  ukazovali, že jeden z najbohatších ľudí sveta postupne dospieva k názoru o silnom potenciáli bitcoinu pri platbách v budúcnosti. Vyvrcholením bolo nepochybne oznámenie spoločnosti Tesla, ktorá 8. februára oficiálne potvrdila nákup Bitcoinu za 1,5 miliardy USD. Keďže ako verejne obchodovaná firma musí takéto kroky oznamovať Americkej komisii pre cenné papiere a burzu (SEC), vykonala podanie, ktoré transakciu potvrdzuje.  

Spoločnosť zároveň uviedla, že chce kryptomenu vlastniť ako svoje rezervné aktívum, takže ho nemá v pláne v krátkom časovom horizonte predať. Navyše plánuje zaviesť prijímanie Bitcoinu ako platidla pri predaji svojich modelov elektromobilov, čo môže zásadne ovplyvniť pozíciu kryptomien na trhu.

Cena kryptomeny na informácie reagovala pozitívne - silným rastom.  Počas utorkového obchodného dňa jeho cena vzrástla o 7,9 percenta a dostala sa nad rekordnú hranicu 48-tisíc USD.

Graf: Vývoj hodnoty ceny Bitcoinu od mája 2013 po súčasnosť

Zdroj: coinmarketcap.com

Počas štvrtkového obchodovania sa cena pohybovala podľa coinmarketcap.com o niečo nižšie, nad hranicou 46-tisíc USD.  Podľa šéfa kryptomenovej burzy v Singapure, Luno Vijay Ayyar má Bitcoin obrovský potenciál, pretože je pravdepodobné, že po vzore PayPal a Tesly ho budú využívať aj ďalšie firmy. Môžeme teda očakávať, že jeho nákup alebo využitie v podobe platidla postupne oznámia aj iní veľkí hráči na trhu, čo by podporilo ďalšiu býčiu rally a dosahovanie nových maxím.
 

* Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

Olivia Lacenová

 Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok