Pomoc vlády pre podnikateľov: Okrem zrušených odvodov aj 600 eurový poukaz na opatrovateľku

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 3. 2020
13 opatrení pre podnikateľov, ktoré majú zmierniť dopad koronavírusu. Situácia s koronavírusom COVID-19 prinesie tento rok pre podnikateľov množstvo nepríjemností. Pomôcť majú dočasné opatrenia vlády.
Pomoc vlády pre podnikateľov: Okrem zrušených odvodov aj 600 eurový poukaz na opatrovateľku

Zdroj: Shutterstock

Koronavírus výrazne zasiahne ekonomiku štátu a mnohým podnikateľom môže zlikvidovať biznis. Aj preto mnohé krajiny prijímajú rôzne opatrenia, ktoré by mohli pomôcť podnikateľom lepšie sa vysporiadať s aktuálnou situáciou. Tento rok napríklad nemusíme žiadať o odklad daňového priznania či platiť zdravotné a sociálne odvody najbližšie tri mesiace.

Končiaca vláda Petra Pellegriniho informovala o opatreniach prvýkrát 16. marca 2020. Opatrenia sa týkajú nielen pracovnej legislatívy, ale aj nástrojov, na ktoré má vplyv ministerstvo financií či hospodárstva. Chce ich schváliť v superrýchlom konaní ešte pred odovzdaním mandátu novej vláde.

A teraz už konkrétne opatrenia:

Odklad splátok v banke

Táto novinka sa má týkať fyzických, ale aj právnických osôb. Vláda chce rokovať s bankami, aby odložili odklad splátok úverov a hypoték bez negatívneho záznamu pre dlžníka v registri. Priorita má byť zmrazenie splácania úrokov a istiny. Bankám by štát na oplátku odpustil platenie bankového odvodu.

Krátkodobé úvery

Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) bude môcť poskytovať krátkodobé úvery pre vybrané sektory s jednoduchšími podmienkami a pravidlami. Týka sa to napríklad pohostinstiev, reštaurácií a výdajní jedla. Štát chce takouto formou poskytnúť o bezúročné úvery od 10-tisíc do 350-tisíc eur. Vláda má na tento účel vyčleniť v prvej fáze 10 miliónov eur.

 

opatrenia štátu kvôli koronavírusu

Zdroj: Pixabay

Podpora investovania

Vláda vyčlení peniaze prostredníctvom Slovenského investičného holdingu (SIH) a Európskej investičnej banky (EIB) na podporu investovania v súkromnom sektore.

Odpis daňovej straty po novom

Upraviť sa má aj možnosť odpisu daňovej straty. Zrušiť sa má limitovanie časovou lehotou, čo je významná pomoc pri optimalizácii - dnes sa odpisuje rovnomerne počas 4 po sebe nasledujúcich rokov

Odklad daňového priznania bez oznamu

Všetci daňovníci majú možnosť odložiť podanie daňového priznania k dani z príjmu a tým pádom aj zaplatenie dane. Odklad počíta s podaním a zaplatením automaticky u všetkých daňovníkov až do konca júna 2020.

Dočasné zrušenie odvodov

Novinka bude znamenať aj úplné zrušenie platieb sociálnych a zdravotných odvodov SZČO dočasne na obdobie troch mesiacov za marec, apríl, máj. Tieto platby sa rozložia na ďalších 18 mesiacov. Pozrite si aktuálnu výšku minimálnych odvodov pre rok 2020.

Zrušenie odvodov aj pre zamestnávateľov 

Veľkou novinkou pre zamestnávateľov je podobné oslobodenie od odvodov. Oslobodenie sa v tomto prípade má týkať výplat zamestnancov od sociálnych a zdravotných odvodov a dane z príjmu. Avšak pozor, tento režim by mal výhradne platiť pre zamestnávateľov, ktorí musia mať rozhodnutím štátu zatvorené prevádzky alebo evidujú výpadky objednávok.

Príspevok na udržanie pracovného miesta

Výrazné zjednodušenie podmienok chystá vláda aj na poskytovanie príspevku na udržanie pracovného miesta. Upraví sa to tak, aby to pomohlo aj malým podnikateľom a živnostníkom.

Lacnejšia elektrina

Toto opatrenie síce môže znieť ako planý predvolebný sľub, no vláda ho skutočne chce realizovať. Ako? Isté obdobie by štát financoval takzvanú TPS, aby sa znížila cena elektrickej energie.

Eurofondy inak

Štát chce podporiť diskusiu na európskej úrovni, aby bolo možné čerpať terajšie eurofondy na krytie dosahov krízy a zároveň, aby boli viac flexibilné.

Lepšie OČR pre rodičov

Zmena sa má udiať aj v podmienkach OČR. Napríklad, ak má dieťa dvoch rodičov a jeden z nich zostane na špeciálnej péenke, dostáva 80% priemerného platu - od prvého dňa by platila túto PN Sociálna poisťovňa. Alebo ak má dieťa jedného rodiča, alebo obaja rodičia sú zdravotníci, alebo pracujú v nepretržitých prevádzkach a nemôžu opustiť pracovné miesto, chce štát pomôcť 600-eurovým voucherom, ktorý by na mesiac hradil opatrovateľku pre toto dieťa. O týchto opatreniach sa však ešte určite bude diskutovať.

Jemnejšie colné podmienky

Vláda by rada zmiernila opatrenia aj v prípade dovozcov surovín na výrobu z tretích krajín. Prečo? Dnes podnikateľ pri dovoze tovaru napríklad z Číny musí zaplatiť colný dlh (clo + DPH) do 10 dní, inak mu môže daňový úrad okamžite uložiť exekúciu na účet. Nový návrh počíta s tým, aby sa táto lehota predĺžila na 30 alebo 40 dní - podnikateľ tak získa viac času na zaplatenie dlhu.

Benevolentnejšia kontrola podnikateľov

Štát by v poslednom opatrení rád zmiernil postup pri udeľovaní pokút. Napríklad nebude spoločnostiam ukladať pokuty, ak nemôžu načas splniť verejnú zákazku. Zároveň chce obmedziť kontroly podnikov a podnikateľov, avšak v zmysle prevádzkových poriadkov, nie v zmysle financií a daní.

Anketa

Umožňuje vám zamestnávateľ občasnú prácu z domu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok