Od zimy do jari: takto sa na Slovensku oslavujú fašiangy

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 2. 2020
Aj keď ide o pomerne pochmúrne obdobie spojené s chladným počasím, na Slovensku oslavujeme fašiangy veselo a tradične.
Od zimy do jari: takto sa na Slovensku oslavujú fašiangy

Zdroj: Shutterstock

Obdobie od Troch kráľov až po tzv. Popolcovú stredu sa na Slovensku volá fašiangy. Toto obdobie je spojené s množstvom plesov, zábavy a veselíc po ktorých nasleduje štyridsaťdňový pôst. V mnohých kútoch Slovenska tak v období lyžovačky či jarných prázdnin zažijete tanečné zábavy, fašiangové sprievody, karnevaly či zabíjačky. Je to spomienka na dávne časy, kedy sa ľud tešil z nového roka a tiež zásob, ktoré si počas minulého roka nahromadil. Zároveň je to oslava konca zimy.

Fašiangy sú podľa etnológov jeden z najpopulárnejších slovenských sviatkov tiež preto, že ľudia majú pozitívne sviatky plné zábavy v láske a vnímajú ich tiež ako dobre strávený čias počas studených mesiacov v roku. O veselosti tohto sviatku svedčia aj tradičné verše, ktoré sa učia slovenské deti už v útlom veku:

Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide,
kto nemá kožuška zima mu bude.
Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem,
dajte mi slaninky, nech sa popasiem.

Kedy sú fašiangy?

Nedá sa to presne povedať. Termín fašiangov je pohyblivý, riadi sa Veľkou nocou, ktorej predchádza 40-dňový pôst. Ten v 4. storočí zaviedla cirkev, aby zabránila pohanským zvykom. Z obdobia Veľkej Moravy sa u nás v 9. storočí používalo na obdobie pôstu označenie mjasopust (koniec jedenia mäsa pred pôstom). 

Popolcová streda vychádza v roku 2020 na dátum 26. februára.

 

V každom kúte inak a predsa rovnako

Ak si myslíte, že fašiangy sú kresťanský sviatok, mýlite sa. Tradícia fašiangových zvykov siaha do dávnej minulosti slovanských pohanských predkov. Spája v sebe tradície, ktoré súviseli pravdepodobne s vyháňaním zimy, smrti a príchodom jari.

Inú formu však získali fašiangy po prijatí kresťanstva. V súčasnosti ide skôr o zábavu, ale v minulosti mali masky rituálny význam. Tie fašiangové boli najmä zvieracie. Na začiatku 20. storočia k týmto maskovým tradíciám pribudol aj vojak so šabľou, na ktorú napichovali gazdiné rôzne potravinové podarúnky. Každá obec mala svoje tradičné vinšovačky a masky. V sprievode nechýbal ani ľudový zabávač.

A aj keď sa po Slovensku fašiangy oslavujú v rôznych podobách, čosi majú spoločné. Podstatou sú veselice, maškarády, tance za dobrú úrodu, nahováračky. Neodmysliteľným doplnkom fašiangov je hojnosť dobrého jedla a nápojov. Tradične vám v domácnostiach počas fašiangov ponúknu sladké pečivo ako šišky či fánky - niekde nazývané i krapne alebo pampúchy.

Veľkou súčasťou fašiangových zábav a hier po celom Slovensku sú sprievody masiek, kôň, koza, medveď a tiež znetvorené postavy mužov a žien. Tieto postavy mužov v niektorých obciach a dedinách strašia po dedine deti – majú podlhovastú hlavu vystrúhanú z dreva a kožuch z ovčej kože.

Na Liptove sa napríklad varí praženica, na ktorú potom pozývajú ľudí z celej dediny. Pre Kežmarok je zase typické kúpanie v studenej a potom v teplej vode.

Kedy a ako končia fašiangy?

Oslavy fašiangov sa na mnohých miestach Slovenska udržali dodnes. Niekde sú z nich plesy a bály, inde sa stále nesú v tradičnom folklórnom duchu. Takmer vždy však tieto oslavy končia bujarou večernou zábavou.

Toto veselé obdobie končí 40-dňovým pôstom. Na poslednej fašiangovej zábave sa preto predvádza symbolické pochovávanie basy. Je to ľudová hra parodizujúca skutočný pohreb. Jej základným motívom je zákaz zábav počas nasledujúceho pôstu. Obdobie veľkonočného pôstu začína dňom, ktorý poznáme pod názvom Popolcová streda alebo Škaredá streda.

Tento Pôst mal pomôcť človeku nájsť cestu k duchovným hodnotám. Veriaci si na prijatie sviatosti v tento deň obliekali v zmysle prvokresťanských tradícií kajúci odev a posýpali sa popolom. Zvyk posýpať sa popolom pretrval dodnes, avšak už len symbolicky, kedy kňaz urobí popolom krížik na čelá veriacich. Odev bol ladený do smútočných farieb. Najčastejším jedlom Popolcovej stredy bola kyslá mliečna polievka. Veľkonočný pôst sa končí Veľkým piatkom.

Anketa

Súhlasíte s tým, že sú počas sviatkov zatvorené obchody?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok