Koľko stojí diaľničná známka v zahraničí (Česko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko)

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 1. 2020
Cestujete autom na dovolenku? Skontrolujte si aktuálne ceny diaľničných známok pre rok 2020. Pozreli sme sa na diaľničné známky štátov, ktoré Slováci často navštevujú.
Koľko stojí diaľničná známka v zahraničí (Česko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko)

Zdroj: Shutterstock

Plná nádrž, správne nahustené pneumatiky, kvapaliny doplnené, môžete vyraziť na cestu. Nezabudnite si však vždy pred cestou skontrolovať aj ceny pohonných hmôt a diaľničných známok krajín, ktoré navštívite, avšak aj tých, cez ktoré sa presúvate do cieľovej destinácie. Prinášame prehľad cien diaľničných známok okolitých krajín.

Koľko stojí diaľničná známka v Česku

Česká republika spoplatňuje používanie diaľnic, rýchlostných ciest a vybraných úsekov ciest I. triedy. Povinnosť platiť majú všetky vozidlá, najmenej so štyrmi kolesami – to znamená, že motocykle sú od platieb za diaľničné známky oslobodené.

Česi majú tri typy diaľničných známok, v závislosti od dĺžky pobytu:

  • 10-dňová diaľničná známka stojí 310 Kč (12 eur)
  • Mesačná diaľničná známka stojí 440 Kč (17 eur)
  • Ročná diaľničná známka stojí 1 500 Kč (59 eur)

Koľko platí? Ročná diaľničná známka môže platiť až 14 mesiacov, teda od decembra 2019 až do januára 2021. Mesačná diaľničná známka platí odo dňa vyznačenia v danom mesiaci a končí sa vždy presne o mesiac. Známka na 10 dní je platná odo dňa označenia a končí uplynutím desiateho kalendárneho dňa.

Ako kontrolujú známku? Pri kontrole diaľničnej známky si policajti všímajú to, kde je umiestnená. Mala by byť nalepená v pravom dolnom okraji čelného skla (z pohľadu vodiča v interiéri) tak, aby nebránila vo výhľade. Preukázať musíte aj druhý diel kupónu, ktorý po odstránení diaľničnej nálepky nezahoďte. Neplatná diaľničná známka musí by odstránená, inak vám hrozí mastná pokuta.

Pre rok 2020 bude mať desaťdňový kupón tvar žltého trojuholníka, mesačný bude vyzerať ako fialový štvorec a ročná známka vyzerá ako červený kruh s modrým orámovaním.

Kedy neplatíte diaľničnú známku? Vozidlo je oslobodené od platenia, ak sa v ňom nachádza osoba s preukazom ZŤP, avšak toto vozidlo musí osoba s preukazom ZŤP aj vlastniť, prípadne byť v úzkom vzťahu s jej majiteľom. Neplatí to však pre slovenských vodičov, slovenskí držitelia preukazov ZŤP si musia kúpiť diaľničnú známku.

Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky? Ak máte na aute neplatnú alebo nevylepenú diaľničnú známku, hrozí vám bloková pokuta do 5 000 korún (196 eur), v správnom konaní až 100 000 korún (3 928 eur).

 

Koľko stojí diaľničná známka v Rakúsku

Rakúske diaľničné známky pre rok 2020 sú modrej farby. Rakúsky správca diaľnice ASFINAG zaviedol aj možnosť zakúpenia si elektronických diaľničných známok pre osobné vozidlá do 3,5 tony a motocykle. Ceny a doba platnosti elektronických diaľničných známok sú rovnaké ako pri diaľničných nálepkách.

POZOR! Rakúsko z právnych dôvodov neumožňuje, aby si užívateľ – nepodnikateľ zakúpil elektronickú diaľničnú známku tak, aby mu platila okamžite. Fyzickou osobou – nepodnikateľom zakúpená elektronická diaľničná známka je platná až po 18-tich dňoch od jej úhrady, čo znižuje atraktivitu tohto produktu a väčšina ľudí si kupuje nálepku – teda fyzickú diaľničnú známku. Pokiaľ sa zaregistrujete ako podnikateľ, platnosť zakúpenej elektronickej diaľničnej známky môže byť okamžitá.

Rakúsko má tri typy diaľničných známok pre osobné autá, v závislosti od dĺžky pobytu:

  • 10-dňová diaľničná známka stojí 9,40 eur
  • 2-mesačná diaľničná známka stojí 27,40 eur
  • Ročná diaľničná známka stojí 91,10 eur

Pre motocykle takisto existujú tri typy diaľničných známok:

  • 10-dňová diaľničná známka stojí 5,40 eur
  • 2-mesačná diaľničná známka stojí 13,70 eur
  • Ročná diaľničná známka stojí 36,20 eur

Okrem spoplatnených diaľničných úsekov sa v Rakúsku na niekoľkých cestách vyberá aj takzvané úsekové mýto:

  • Diaľnica A 13 Brenner
  • Diaľničný tunel a 9 Pyhrn / Bosruck
  • Diaľničný tunel a 9 Pyhrn / Gleinalm
  • A 9 Pyhrn / Bosrucktunnel a Gleinalmtunnel (Pyhrnský / Bosrucký a Gleinalmský diaľničný tunel)
  • A 10 Diaľnica Tauern (Tauernská diaľnica)
  • A 11 Karawanken (Karavanky) smer juh
  • S 16 Arlberský cestný tunel

Koľko platí? Ročná diaľničná známka môže platiť až 14 mesiacov, teda od decembra 2019 až do januára 2021. Mesačná diaľničná známka platí odo dňa vyznačenia v danom mesiaci a končí sa vždy presne o mesiac. Známka na 10 dní je platná odo dňa označenia a končí uplynutím desiateho kalendárneho dňa.

Ako kontrolujú známku? Pri kontrole diaľničnej známky si policajti všímajú to, kde je umiestnená. Známku nalepte zvnútra na čelné sklo do pravého horného rohu (z miesta vodiča) alebo do stredu za spätné zrkadlo. Na motocykli musí byť umiestnená na dobre viditeľnom mieste, najlepšie na nádrži. 

Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky? Ak máte na aute neplatnú alebo nevylepenú diaľničnú známku, hrozí vám bloková pokuta od 120 eur. Nenalepujte známku na nesprávne miesto, môžete za to taktiež dostať pokutu.

Koľko stojí diaľničná známka v Maďarsku

Maďarská diaľničná známka je už niekoľko rokov len elektronická. Dokladom je preto pokladničný blok, resp. doklad o zaplatení. Ceny diaľničných známok ostali oproti minulému roku rovnaké s jedinou výnimkou. Zvyšovala sa cena obľúbenej 10-dňovej diaľničnej známky. Maďarské známky si môžete zakúpiť online na hungary-vignette.eu, na čerpacích staniciach, prípadne hraničných priechodoch. 

Maďarsko má štyri typy diaľničných známok pre osobné autá, v závislosti od dĺžky pobytu:

  • 10-dňová diaľničná známka stojí 12,96 eur
  • Mesačná diaľničná známka stojí 17,70 eur
  • Ročná župná diaľničná známka stojí 18,52 eur – len v rámci územného celku
  • Ročná diaľničná známka stojí 159,19 eur

Rovnako tak štyri typy diaľničných známok aj pre motocykle:

  • 10-dňová diaľničná známka stojí 5,44 eur
  • Mesačná diaľničná známka stojí 9,26 eur

Koľko platí? Ročná diaľničná známka môže platiť 13 mesiacov, teda od januára 2020 až do januára 2021. Mesačná diaľničná známka platí odo dňa vyznačenia v danom mesiaci a končí sa vždy presne o mesiac. Známka na 10 dní je platná odo dňa označenia a končí uplynutím desiateho kalendárneho dňa.

Ako kontrolujú známku? Pri kontrole diaľničnej známky policajti potrebujú vidieť doklad o uhradení elektronickej diaľničnej známky.

Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky? Ak jazdíte v Maďarsku po diaľniciach bez platnej diaľničnej známky, môžete dostať pokutu od 14 875 HUF (45 eur) do 59 500 HUF (180 eur).

Koľko stojí diaľničná známka v Poľsku

Diaľnice v Poľsku sú pre vozidlá s hmotnosťou do 3,5 tony spoplatnené mýtom, ktoré možno platiť na mýtnych bránach, kde zaplatíte aj platobnými či tankovacími kartami. Platiť môžete aj v eurách, naspäť dostanete poľský zlotý.

Medzi spoplatnené časti pre vozidlá do 3,5t patrí väčšia časť diaľnic A1, A2 a A4. Cena mýtneho je počítaná podľa prejdených mýtnych brán, takže pre kalkuláciu odporúčame využiť stránky prevádzkovateľov mýtneho systému.

Spoplatnené diaľnice v Poľsku pre vozidlá do 3,5t:

  • Diaľnica A1 - Rusocin - Nowa Wieś
  • Diaľnica A2 - Konin - Świecko
  • Diaľnica A2 - Konin - Stryków
  • Diaľnica A4 - Kraków - Katowice
  • Diaľnica A4 - Wrocław - Sośnica

Koľko stojí diaľničná známka v Nemecku

Nemecko je jednou z mála výnimiek vo svete, kde sú ešte stále diaľnice zadarmo a to bez ohľadu na to, či ste domáci alebo zahraničný šofér. To však neplatí od jesene 2020. Nemecko totiž vtedy plánuje spustiť avizované diaľničné poplatky. Výška mýta sa mala líšiť v závislosti od objemu motora a množstva produkovaných emisií. 10-dňový poplatok sa mal pohybovať v rozmedzí od 2,5 do 25 eur, dvojmesačný od 7 do 50 eur. Najdrahšie ročné mýto malo stáť 130 eur.

Diaľničná známka by mala byť v budúcnosti elektronická a vodiči by ju v budúcnosti mali kupovať cez internet, pomocou mobilnej aplikácie alebo na diaľniciach blízko nemeckých hraníc.

Ak sa však chystáte do nemeckých metropol, treba počítať s určitými poplatkami. A to najmä pri vjazde do nemeckých ekologických zón označených dopravnou značkou „Umwelt ZONE“. Vstup do týchto miest je podmienený kúpou emisnej plakety. V e-shope Umwelt-plakette.de zaplatíte za ručne vyplnenú registračnú značku 31,90 eura. Tlačená je o 10 eur drahšia.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Preferujete kúpu diaľničných známok online alebo offline?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+12
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok