Čo robiť, ak stratím občiansky preukaz?

Roland Regely | rubrika: Článok | 6. 7. 2021
Ročne príde o občiansky preukaz tisíce občanov Slovenska. Viete, ako postupovať pri strate či krádeži občianskeho preukazu?
Čo robiť, ak stratím občiansky preukaz?

Zdroj: Shutterstock

Strata dokladov nie je vôbec príjemná vec. Ten, kto túto situáciu zažil už vie, že ho čaká kolotoč "vybavovačiek" po úradoch. Pri občianskom preukaze po novom stačí nahlásiť jeho stratu prostredníctvom webu. Musíte však mať aktivovaný elektronický občiansky preukaz, vtedy to dokážete spraviť z ktoréhokoľvek miesta na svete, kde je pripojenie na internet.

Ak nedisponujete elektronickým občianskym preukazom, zostáva vám už len jediné, navštíviť najbližšie pracovisko polície u nás či v zahraničí, alebo návšteva zastupiteľského úradu. Každopádne tak urobte bezodkladne.

Momentom ohlásenia straty, resp. krádeže sa konkrétny občiansky preukaz stáva neplatným, a to aj v prípade, že by ste ho neskôr našli. Budete si musieť vybaviť nový občiansky preukaz.

Kľúčom k úspechu je bezpečnostný osobný kód

Ak ste držiteľom aktivovaného elektronického občianskeho preukazu s čipom (eID), máte aj tzv. bezpečnostný osobný kód – BOK. 

Elektronické nahlásenie funguje prostredníctvom portálu slovensko.sk. Konkrétne sa tak deje v časti Modifikácia kontaktných údajov v informačnom systéme správnych agend MV SR.

 

Ako zablokovať občiansky preukaz cez internet

Táto služba okrem iného slúži aj na to, aby ste si po prihlásení so svojim občianskym preukazom s BOK mohli upravovať kontaktné údaje o svojej osobe v evidencii ministerstva vnútra. Viete tu upraviť napríklad svoje telefónne číslo alebo e-mail, na ktorých vás potom štátni úradníci v prípade potreby zastihnú.

Okrem toho však služba modifikácie kontaktných údajov umožňuje zadať tzv. diskrétny údaj. Ten je kľúčový pri spomínanej elektronickej blokácii strateného či odcudzeného občianskeho preukazu. Je to krátke heslo, ktoré si systém uloží do svojej pamäti a – čo je veľmi dôležité -  vy si ho musíte udržať v pamäti vo vašej hlave. Inak vám už zostáva len návšteva polície.

Zatiaľ čo prvý overovací prvok (BOK) si dnes už občan volí automaticky pri vybavovaní nového preukazu, druhý (diskrétny údaj) si môže nastaviť kedykoľvek neskôr sám na internete.

Tento diskrétny údaj použijete v prípade straty občianskeho preukazu. Občiansky preukaz už totiž logicky pri prihlasovaní do služby mať nebudete. Služba si od vás vyžiada vaše meno, priezvisko, rodné číslo a predovšetkým spomínaný diskrétny údaj.

Občiansky preukaz bude automaticky zablokovaný a stáva sa neplatným a vy ste do 30 dní povinný požiadať o vydanie nového dokladu. 

Pri nahlasovaní zrušte aj certifikáty

Keď budete stratu nahlasovať osobne a máte aktivovaný elektronický občiansky preukaz, nezabudnite požiadať o zrušenie všetkých certifikátov slúžiacich pre kvalifikovaný elektronický podpis. Ak navštívite oddelenie policajného zboru, odporúčame priniesť si so sebou kópiu Zmluvy o vydaní a prevzatí certifikátov na občianskom preukaze s čipom, kde máte uvedené číslo občianskeho preukazu s čipom.

Čo ak vám občiansky preukaz odcudzia v zahraničí

Na zastupiteľských úradoch v zahraničí získate náhradný cestovný doklad, ktorý slúži ako cestovný doklad na jednotlivú cestu s územnou a časovou platnosťou obmedzenou účelom cesty, čiže aj na návrat do SR a v naliehavých prípadoch aj na cestu do štátov, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú. 

Takýto doklad sa vydáva s platnosťou na dobu maximálne 6 mesiacov. V prípade, že SR nemá v cudzej krajine vlastný zastupiteľský úrad, občan má možnosť požiadať o vydanie náhradného cestovného dokladu EÚ na ktoromkoľvek zastupiteľskom úrade krajiny EÚ.

Zdroj fotografie: Slovensko.sk, minv.sk

Anketa

Prečo si potrebujete vybaviť nový občiansky preukaz?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok