Kedy musíte ako živnostník začať platiť odvody

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 23. 1. 2019
Súčasťou podnikania na živnosť je aj platenie sociálnych a zdravotných odvodov. Tie si totiž ako živnostník musíte sledovať sami. A rovnako aj to, ktoré odvody, kedy a v akej výške platiť v roku 2019.
Kedy musíte ako živnostník začať platiť odvody

Zdroj: Shutterstock

Živnostník a odvody v roku 2019

Platenie odvodov u živnostníka určujú dva základné zákony. Čo sa týka odvodov do Sociálnej poisťovne, tie upravuje zákon 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov. Čo sa týka odvodov do zdravotnej poisťovne, alebo správne povedané preddavkov na zdravotné poistenie, tie upravuje zákon 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení neskorších predpisov.

Výška odvodov živnostníka sa určuje zohľadnením daňového priznania a vymeriavacieho základu. Samotná výška vymeriavacieho základu sa vypočítava od sumy priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky. Pre rok 2019 je minimálny vymeriavací základ 477 eur.

Existuje aj maximálny vymeriavací základ, ten však platí len pre odvody do Sociálnej poisťovne a je stanovený vo výške 7-násobku priemernej mesačnej mzdy. Na rok 2019 predstavuje sumu 6 678 eur.

Od 1.1.2017 sa maximálny vymeriavací základ pre SZČO na účely zdravotného poistenia zrušil. Teda platia len na základe príjmov bez horného stropu.

Na základe toho bude živnostník v roku 2019 platiť do zdravotnej poisťovne odvody minimálne 66,78 eur a do Sociálnej poisťovne 158,11 eur.

 

Odvody do zdravotnej poisťovne od prvého dňa

Keďže je zdravotné poistenie na Slovensku povinné, niekto ho za človeka musí vždy odvádzať. Či už zamestnávateľ, v prípade študentov štát, alebo podnikateľ sám za seba. Preto platí, že odvody do zdravotnej poisťovne si musí živnostník začať platiť od prvého dňa, kedy sa stane oficiálne SZČO. Keďže však zdravotná poisťovňa zatiaľ nevie určiť výšku preddavkov, platia sa minimálne odvody. V ročnom zúčtovaní mu následne poisťovňa vypočíta reálnu sumu a vznikne preplatok alebo nedoplatok.

Výnimkou, kedy živnostník nemusí platiť zdravotné odvody je situácia, keď je živnostník súčasne zamestnancom aj živnostníkom alebo študentom a živnostníkom. V takom prípade si môže stanoviť výšku mesačného preddavku na zdravotné poistenie aj v nulovej výške. Avšak opäť na základe príjmov mu v ďalšom roku v ročnom zúčtovaní poisťovňa určí reálne preddavky a dá doplatiť prípadné poistné.

Sociálne odvody na začiatku neplatíte

Podnikateľ na začiatku podnikania nie je povinný platiť odvody do sociálnej poisťovne. Na to, aby vám vznikla povinnosť platenia sociálnych odvodov musíte podať prvé daňové priznanie. Vtedy sa zohľadní, či bol váš príjem vyšší ako 12-násobok 50 % priemernej mesačnej mzdy.

Odvody do Sociálnej poisťovne sa teda vždy začínajú platiť od 1.júla, ak ste mali odklad daňového priznania, tak od 1. októbra nasledujúceho roku, za ktorý ste podávali daňové priznanie. To znamená, že ak ste mali povinnosť platiť odvody od roku 2018, museli ste mať v roku 2017 príjem vyšší ako 5472 eur a viac. Pozor, v tomto prípade sa počíta príjem, nie zisk. To znamená, že aj pri nulovom zisku, ak ste mali príjem napríklad 5500 eur, musíte začať platiť odvody.

Ak ste začali podnikať v roku 2018, pomaly už chystáte podklady k daňovému priznaniu. Ak váš príjem v roku 2018 presiahol výšku 5724 eur, vznikne vám platiť povinnosť odvody od 1. 7. 2019 alebo od 1.10. 2019, ak bola predĺžená lehota na podanie daňového priznania.

Výšku odvodov vám automaticky oznámi sociálna poisťovňa.

Sociálne odvody závisia vždy od príjmu

Na rozdiel od zdravotných odvodov, ktoré platíte už vždy, sociálne odvody sa vždy počítajú na základe príjmu. To znamená, že niektoré roky platiť odvody môžete a iné nemusíte. Napríklad, ak ste v roku 2017 zarobili 5500 eur, tak od 1.7 2018 do 1.7.2019 vám vznikla povinnosť platiť sociálne odvody. No ak ste v roku 2018 zarobili rovnakú sumu 5500 eur, tak od 1.7.2019 do 1.7.2020 sociálne odvody platiť nebudete. Keďže príjem nepresiahol 50% priemernej mesačnej mzdy, ktorá sa medzičasom zvýšila.

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok