Nižšia sadzba DPH na ubytovanie aj vyšší daňový bonus na dieťa. Rok 2019 priniesol niekoľko daňových zmien

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 18. 1. 2019
Od 1. januára začalo platiť niekoľko zmien v oblasti daní a odvodov. Niektoré z nich ľudí čiastočne odbremenia, iné pravdepodobne spôsobia dvíhanie cien potravín a neživotného poistenia.
Nižšia sadzba DPH na ubytovanie aj vyšší daňový bonus na dieťa. Rok 2019 priniesol niekoľko daňových zmien

Zdroj: Shutterstock

Znížená sadzba DPH na ubytovanie, ale rovnaké ceny

Vláda znížila na 10 % sadzbu DPH na ubytovanie. Ide predovšetkým o ubytovacie služby ako napríklad hotelové a krátkodobé ubytovanie, prevádzka táborísk, prípadne rekreačných a dovolenkových kempov. Ide o novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorú pripravila a predložila strana SNS.

Hlavným zámerom tohto zákona bolo umožniť prevádzkovateľom hotelov zníženie cien služieb, čím by si zvýšili aj konkurencieschopnosť voči zahraničným hotelierom. V okolitých krajinách je znížená DPH na ubytovanie už dlhší čas. Podľa daňovej partnerky Silvie Hallovej z Grant Thotnton však ubytovanie lacnejšie nebude.

„Zaťaženie služieb v cestovnom ruchu nižšou DPH je síce dobrá správa, avšak očakávať nižšie ceny je nereálne. Ubytovatelia úľavu využijú na kompenzáciu zvýšených nákladov na cenu práce, o ktorú sa v podobe príplatkov za nadčasy a prácu cez víkendy postarala táto vláda. Zníženie cien ubytovania na Slovensku neočakávam," komentovala novinku Hallová.

Vratky DPH pri výstavbe bytov

Vláda chce predchádzať aj podvodom s DPH, ktoré sú na Slovenku veľmi obľúbené. Novinkou je, že ak stavebné náklady pri rekonštrukcii presiahnu 40 % hodnoty pôvodnej hodnoty stavby, nemôže byť následný predaj oslobodený od DPH. 5-ročné obdobie oslobodenia predaja od DPH začína plynúť nanovo odo dňa kolaudácie. V prípade nových stavieb ostávajú pravidlá nemenné, a síce, že byty a domy budú zaťažené DPH do 5 rokov od kolaudácie.

Až do tejto zmeny pravidlá umožňovali vyžiadať si od štátu vratku DPH zo stavebných nákladov na výstavbu bytov a ich následný predaj za nízku cenu. Na takomto princípe vznikla aj kauza Bašternák. „Pri predaji bytov sa konečne zaviedli zmeny, ktoré by mali zabrániť podvodom na vratkach DPH pri obchodovaní s bytmi," myslí si Hallová.

 

Vyšší daňový bonus na dieťa

Pozitívnou novinkou, a to hlavne pre rodičov, je, že v roku 2019 bude vyšší daňový bonus. V tomto prípade sa bavíme o mesačnom daňovom bonuse, ktorý bude od 1. apríla 2019 vo výške 44,34 eur na jedno dieťa. Pracujúci rodičia tak budú mať väčšiu úľavu na dani z príjmu. Ročne môže byť momentálna výška úspory na zaplatenej dani zhruba 266 eur.

Zdanenie nákupných poukazov

Reč je o nákupných poukazoch, ktoré poznáme z rôznych zľavových portálov. V tomto prípade však nejde o nápad slovenských zákonodarcov, ale o európsku smernicu, ktorá zjednocuje pravidlá v rámci EÚ. Princíp zdanenia spočíva v tom, že pri takzvanom jednoúčelovom poukaze na konkrétnu ubytovaciu službu na Slovensku, sa pri predaji povinne uplatní 10 % DPH.

Podľa Silvie Hallovej sa to však netýka viacúčelových poukážok a tvrdí: „Ak však bude poukaz viacúčelový, čiže využiteľný na zakúpenie ubytovania napríklad v Čechách alebo na Slovensku, nebude v čase zakúpenia takýto poukaz podliehať DPH.“

Regulácia virtuálnej meny

Novinkou je aj zdanenie takzvanej virtuálnej meny. Zmena sa týka zákona o dani z príjmov, pričom presne definuje, kedy sa virtuálna mena ako investícia musí zdaniť. Príjem z predaja ľubovoľnej virtuálnej meny sa zahrnie do základu dane až v zdaňovacom období, v ktorom predaj prebehol.

„Pozitívom je, že štát upustil od zdaňovania v čase ťažby virtuálnej meny alebo nárastu jej hodnoty. Daň z virtuálnej meny zaplatíte až v čase jej zobchodovania. Čiže pri nákupe majetku za virtuálnu menu, výmenu za eurá alebo za inú virtuálnu menu," vysvetľuje Silvia Hallová.

Osobitný odvod pre reťazce

Od nového roka platí aj rozporuplný zákon, ktorý vláda schválila ešte pred Vianocami. Ide o osobitný odvod pre reťazce, ktoré majú kamennú predajňu aspoň v 15 % všetkých okresov a 1/4 ich obratu pochádza z predaja potravín. Tento špeciálny odvod bude vo výške 2,5 % z čistého obratu zníženého o obrat niektorých predajní, ktoré sa nachádzajú v menej rozvinutých regiónoch Slovenska.

 

Tento netradičný daňový odvod kritizovali ekonómovia, analytici, poslanci a dokonca aj prezident. Osobitný odvod hodnotí aj rakúsky daňový expert a managing partner spoločnosti Grant Thornton Wilfried Serles: „Podľa môjho názoru zákon porušuje európske pravidlá vo viacerých bodoch vrátane nepovolenej podpory, porušenia slobody usadzovania sa a slobody pohybu služieb.“

Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik tvrdí, že osobitný odvod pre reťazce je populistickým riešením, ktoré nebude fungovať a prinesie plošné zdražovanie potravín. Tento zákon bude skúmať aj Ústavný súd Slovenskej republiky na základe návrhu niekoľkých opozičných strán.

Poistná daň 8 %

Ide o poistnú daň, ktorá nahradila už existujúci 8 %-ný poistný odvod z neživotného poistenia. Poisťovne tak po novom musia platiť 8 %-nú dať z výnosov neživotného poistenia. Voči novej dani ešte pred schválením ostro vystúpila aj Slovenská asociácia poisťovní: „Ide o novú daň, ktorú sa chystá vláda uvaliť na zodpovedných ľudí, ktorí dobrovoľne chránia svoje rodiny a majetok neživotným poistením. Štát ľuďom zoberie osem percent z ich poistného a za tieto peniaze im prinesie drahšie poistky,“ vysvetľuje generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní JUDr. Jozefína Žáková v tlačovej správe.

Silvia Hallová upozorňuje, že v praxi budú vznikať aj prípady, kedy daň z poistenia bude musieť odviesť do štátneho rozpočtu iný subjekt ako poisťovňa. „Ak slovenský občan alebo firma uzatvorí poistnú zmluvu priamo so zahraničnou poisťovňou z krajiny mimo EÚ a poistné riziko sa nachádza na Slovensku, musí zaplatiť daň z poistenia. Takisto, ak materská nadnárodná spoločnosť uzatvorí poistenie so zahraničnou poisťovňou bez pobočky v SR a preúčtuje náklady na jednotlivé firmy, musí slovenská dcérska firma zaplatiť daň z poistenia,“ konkretizovala Hallová.

Zdroje: Grant Thornton

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok