Ako sa dotkne daň z poistenia bežných ľudí

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 6. 2018
Od novej dane z poistenia budú oslobodené životné poistky a sadzba sa zjednotí na osem percent. Dodatočné náklady zrejme zaplatia klienti.
Ako sa dotkne daň z poistenia bežných ľudí

Zdroj: Shutterstock

Návrh zákona o poistnej dani má podľa vyjadrenia ministerstva „v plnej miere nahradiť existujúci odvod z neživotného poistenia, ktorý v súčasnosti platia poisťovne“. Spomínaný odvod sa však odvádza iba z poistných zmlúv, uzavretých po 1. 1. 2017 a daň z poistenia sa má platiť zo všetkých zmlúv, ktoré poisťovne spravujú – teda niekoľko miliónov kontraktov.

Slovenská asociácia poisťovní (SLASPO) tvrdí, že postoj ministerstva, o tom že nie je potrebné vstupovať do zmlúv a meniť ceny, je zavádzaním verejnosti a nepochopením fungovania poisťovníctva a zmluvných vzťahov v ňom. Práve Ministerstvo financií SR je podľa kompetenčného zákona zodpovedné nielen za výber daní, ale aj za tvorbu a uskutočňovanie politiky v oblastiach finančného trhu, teda aj poisťovníctva.

Poisťovne sú už teraz zdaňované štvornásobne – daňou zo zisku, osobitným odvodom zo zisku regulovaných odvetví, 8 % odvodom z neživotných poistení a 8 % odvodom z PZP.

Nová 8% daň v skratke

  • zavádza retroaktivitu – daň sa má zaplatiť aj z poistných zmlúv uzavretých v minulosti, kde bola cena kalkulovaná bez dane, čo výrazne negatívne ovplyvní solventnosť poisťovní,
  • nepriznáva, že daňovníkom je poistník – aj keď klient to bude musieť v konečnom dôsledku zaplatiť, za cenu vysokých nákladov poisťovne na prepracovanie poistných zmlúv
  • neoddeľuje daň od poistného – a tým spôsobuje poisťovniam ďalšie zvyšovanie nákladov, napr. na zaistenie a distribúciu

Mohlo by vás zaujímať:

Pravdepodobne to zaplatia poistenci

Ministerstvo financií (MF) SR nevylučuje, že časť poisťovní premietne daň z poistenia do svojich cien poistných produktov. Ako po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR uviedol minister financií Peter Kažimír, podľa neho to bude 50 na 50. Rezort financií sa domnieva, že hlavne kapitálovo slabšie poisťovne alebo tie so slabším postavením na trhu by mohli ceny produktov zvýšiť.

“Samozrejme poisťovne nechcú platiť. Tie poisťovne, ktoré budú chcieť bojovať o klienta, sa budú snažiť nepreniesť daň do cien poistenia,“ povedal Kažimír.

Daň sa životného poistenia nedotkne

Ministerstvo financií urobilo po ukončení pripomienkového konania v návrhu zákona o dani z poistenia viacero zmien. Pôvodne sa mal zákon týkať aj produktov životného poistenia, avšak od tohto zámeru ministerstvo upustilo.

Nová daň z poistenia by mala mať jednotnú osempercentnú sadzbu, ktorá sa dotkne všetkých produktov neživotného poistenia, s výnimkou povinného zmluvného poistenia, kde zostane aj naďalej osempercentný odvod. Nová poistná daň nahradí v súčasnosti platný osempercentný poistný odvod. Zákon by mal začať platiť od októbra tohto roka.

Asociácia poisťovní varuje

Zákon prináša problematickú retroaktivitu, zvýši poistné a môže mať negatívny dopad na štát, poisťovne aj poistených. Ak totiž podľa SLASPO daň zaplatia poisťovne, bude to mať výrazný dopad na hospodársky výsledok poisťovní a tým aj na rozvoj služieb pre klientov a zamestnanosť v sektore.

Ak daň zaplatia poistení, zdražie poistné a ľudia sa budú menej poisťovať, čím sa môžu zvýšiť náklady štátu v prípade prírodných pohrôm, akými sú napríklad záplavy, či požiare.

Návrh sa vzťahuje na staré aj nové zmluvy, čo predstavuje ústavne problematickú retroaktivitu. Na negatívny vplyv novej dane na poistný sektor upozornila v medzirezortnom pripomienkovom konaní aj Národná banka Slovenska.

Aj preto máte možnosť vidieť v televízii či počuť v rozhlase kampaň s názvom rukyprec.sk, vyjadriť nesúhlas môžu aj bežní občania prostredníctvom webstránky.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok