Ako sa správať a čo (ne)môžete robiť počas PN-ky?

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 13. 9. 2018
Skolila vás choroba a stali ste sa dočasne práceneschopný? Mali by ste vedieť, že aj PN-ka má svoje pravidlá. Prečítajte si, ako sa správať počas maródky a kedy môžete ísť na vychádzku.
Ako sa správať a čo (ne)môžete robiť počas PN-ky?

Zdroj: Shutterstock

 

Ako sa správať na PN-ke

Ak vás obvodný lekár uznal dočasne práceneschopným, ostávate doma a máte nárok na nemocenské a náhradu príjmu. V čase tejto pracovnej neschopnosti však musíte dodržiavať isté pravidlá a liečebný režim, ktorý vám predpísal ošetrujúci lekár. Na kontrolu dodržiavania pravidiel majú kompetencie zamestnávateľ a Sociálna poisťovňa.

Ošetrujúci lekár vás oboznámi s vašim zdravotným stavom, diagnózou a liečebným postupom. Tiež určí, v akom rozsahu môžete vykonávať bežné denné aktivity. Byť práceneschopný tiež znamená, že nesmiete v tomto čase vykonávať zárobkovú činnosť a dodržiavať čas povolených vychádzok, prípadne nevychádzať vôbec, v závislosti od povahy ochorenia.

Počas PN-ky by ste nemali požívať alkoholické nápoje, prípadne fajčiť, zdržiavať sa v pohostinských zariadeniach a v stanovenom čase sa musíte dostaviť na kontrolnú prehliadku k ošetrujúcemu lekárovi. V prípade porušenia pravidiel alebo nedodržiavania liečebného postupu vám môže hroziť pokuta.

Tip: Ako dlho môžete byť na PN-ke?

Kedy mám povolené vychádzky?

Stanovenie vychádzok je súčasťou liečebného postupu a určuje ho ošetrujúci lekár. Vychádzky sa stanovujú pri dlhšej pracovnej neschopnosti, väčšinou pri prvom kontrolnom vyšetrení. Najčastejšie sa určujú 2-hodinové vychádzky, ktoré môžete absolvovať 2-krát denne.

Najčastejšie sa vychádzky stanovujú od 10.00 hod. do 12.00 hod. a od 14.00 hod. do 16.00 hod.. Konkrétny časový úsek dňa si však môžete dohodnúť s lekárom, no konečné slovo a rozhodnutie má v rukách on. Stanovený čas na vychádzky sa zaznamená na tlačivo potvrdenia o dočasnej PN-ke a do zdravotnej dokumentácie.

Čo ak žijem sám a potrebujem ísť do obchodu?

Človek, ktorý žije sám, nemá povolené vychádzky, prípadne nemá koho požiadať o nákup potravín či liekov, môže odísť z domu a zabezpečiť si tieto nevyhnutnosti. Sociálna poisťovňa však odporúča mať od nákupu aj pokladničný lístok, ktorým dokážete čas strávený v obchode. Ten predložíte ako doklad v prípade, že vás kontrola nezastihne doma.

Musím byť počas PN-ky na svojej adrese?

Nie, nemusíte. Svojmu lekárovi nahlásite adresu, na ktorej sa budete počas pracovnej neschopnosti a liečebného režimu zdržiavať. Táto adresa sa zapíše do spomínaného tlačiva. Ak chcete počas PN-ky zmeniť adresu, kde sa budete liečiť, musíte ju nahlásiť do 8 dní na príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Musí to však povoliť ošetrujúci lekár.

Kontrola liečebného režimu

Kontrola dodržiavania vášho liečebného režimu a povolených vychádzok sa vykonáva na podnet lekára, zamestnávateľa, prípadne inej osoby, ktorá na jeho prípadné nedodržiavanie upozorní. Kontrolu spravidla vykonáva zamestnanec Sociálnej poisťovne, ktorý vás navštívi v mieste trvalého bydliska, prípadne na adrese, ktorú ste nahlásili ošetrujúcemu lekárovi. Táto kontrola sa vykonáva 7 dní v týždni, čiže aj počas víkendov, sviatkov a iných voľných dní.

Aký je postup, ak ma kontrola nezastihne na mojej adrese?

Ak vás počas kontroly zamestnanec nenájde na uvedenej adrese, nechá vám v poštovej schránke oznámenie o vykonaní kontroly. Na základe tohto oznámenia ste povinný kontaktovať útvar lekárskej posudkovej činnosti na príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, kde budete musieť preukázať dôvod vašej neprítomnosti.

Čo mi hrozí, ak som porušil liečebný režim?

V prípade podozrenia, že ste porušili liečebný režim, prípadne ste bez udania dôvodu porušili vychádzkový režim, Sociálna poisťovňa toto podozrenie prešetrí. Ak sa zistí, že ste porušili liečebný režim, strácate nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu až do konca pracovnej neschopnosti. Maximálne však v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu.

Okrem toho však môžete dostať od Sociálnej poisťovne aj pokutu, ktorá sa ukladá v prípade porušenia ďalších povinností. Medzi takéto povinnosti patrí oznámenie zmeny adresy, odstránenie prekážky vykonania kontroly a podobne. Pokuta sa pohybuje vo výške od 100 eur. Za opakované porušenie týchto povinností sa môže uložiť pokuta až do výšky 170 eur.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Anketa

Mali ste už počas PN-ky kontrolu zo Sociálnej poisťovne?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+27
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok