Kontrola zo Sociálnej poisťovne cez víkend? Takto môžete prísť o stovky eur

Redakcia | rubrika: Článok | 10. 12. 2018
Maródujete a chystáte sa cez víkend napríklad pracovať na záhrade? Riskujete, že prídete o peniaze za "péenku". Kontrola zo Sociálnej poisťovne vás môže prekvapiť aj v sobotu či v nedeľu a pokuta môže vyjsť aj stovky eur.
Kontrola zo Sociálnej poisťovne cez víkend? Takto môžete prísť o stovky eur

Zdroj: Shutterstock

 

Ak vás zamestnanci Sociálnej poisťovne nenájdu doma alebo vás nachytajú v montérkach pri práci, prídete o časť nemocenského. Sankcia sa ráta odo dňa kontroly, a tak v najhoršom prípade môžete prísť až o 30-dňovú maródku. Výška nemocenskej dávky dnes môže dosahovať až 32,98 eur na deň. Informuje o tom Sociálna poisťovňa. Maximálna výška PN-ky je tak pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci 989,50 eur a pri 31-dňovom mesiaci až 1 022,50 eur.

Výnimku určuje výlučne ošetrujúci lekár

Sociálna poisťovňa na nové pravidlá "péenky" upozornila aj na svojom webe. V súvislosti s častými otázkami verejnosti, týkajúcimi sa určovania časového rozpätia vychádzok počas dočasnej PN, Sociálna poisťovňa upozorňuje na nasledujúce pravidlá:

O vychádzkach rozhoduje výlučne ošetrujúci lekár, t. j. všeobecný lekár, alebo lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo, s ktorým má pacient uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Ak to povaha choroby umožňuje, ošetrujúci lekár môže dočasne práceneschopnej osobe spravidla pri prvom kontrolnom vyšetrení povoliť vychádzky, ktoré súčasne časovo vymedzí s prihliadnutím na charakter choroby.

Súvisiace články:

Čas vychádzok si treba ustrážiť

Ošetrujúci lekár zároveň informuje poistenca, v akom rozsahu a či môže vykonávať bežné denné aktivity, prípadne pracovné aktivity. Vychádzky sa stanovujú v rozsahu štyroch hodín denne, zvyčajne od 10.00 do 12.00 a od 14.00 do 16.00. Ošetrujúci lekár môže zmeniť čas vychádzok, prípadne vychádzky zrušiť. Čas vychádzok, ako aj ich prípadnú zmenu, ošetrujúci lekár zaznamená na potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti a v zdravotnej dokumentácii dočasne práceneschopnej osoby.

Výnimočné prípady, kedy zdravotný stav dočasne PN osoby odôvodňuje iné časové rozpätie vychádzok, t. j. nad rámec štyroch hodín denne, Sociálna poisťovňa konzultuje s hlavnými odborníkmi z príslušného medicínskeho odboru. Je preto dôležité dodať, že paušálne určovanie vychádzok nad stanovený rámec štyroch hodín denne nie je odôvodnené.

Sociálna poisťovňa uvádza, že opodstatnenosť stanovených vychádzok a ich vplyvu na trvanie dočasnej pracovnej neschopnosti osoby, môže byť predmetom kontroly posudzovania spôsobilosti na prácu vykonávanej posudkovým lekárom sociálneho poistenia u ošetrujúceho lekára.

Presťahovali ste sa? Treba to čím skôr nahlásiť

Ak ste dlhodobo práceneschopný a chystáte sa napríklad presťahovať k príbuzným, ktorí sa o vás budú starať, nezabudnite to oznámiť Sociálnej poisťovni. "Zmenu miesta pobytu musí poistencovi najprv odsúhlasiť jeho ošetrujúci lekár, ktorý určil liečebný režim, a to na základe zdravotného stavu poistenca. Ak lekár zmenu miesta pobytu počas PN poistencovi povolí, novú adresu občan nahlási tej pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá dávku vypláca," radí Sociálna poisťovňa.

Sociálnej poisťovni zašlite túto informáciu písomne s údajmi o zmenenej adrese, s vaším rodným číslom a podpisom.

Anketa

Mali ste už počas PN-ky kontrolu zo Sociálnej poisťovne?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+19
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok