Cestujete s domácim miláčikom? Aj on musí mať potrebné doklady

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 30. 7. 2018
Chystáte sa cestovať a svojho domáceho miláčika beriete so sebou? Pozor si treba dať aj na to, ktoré zvieratá môžu cestovať za hranice. Prečítajte si, aké doklady potrebujete vybaviť a ako je to s cestovaním do štátov mimo Európskej únie.
Cestujete s domácim miláčikom? Aj on musí mať potrebné doklady

Zdroj: Shutterstock

Čo je to zvierací pas?

Oficiálny názov tohto dokumentu je pas spoločenského zvieraťa. Tento úradný doklad obsahuje zoznam očkovaní, zdravotný stav, meno, popis, plemeno, farbu srsti a pohlavie vášho domáceho miláčika. Samozrejmosťou sú aj údaje o majiteľovi, respektíve je tam aj meno, priezvisko, telefónne číslo a adresa.

Cestovný pas musí mať pes, mačka alebo fretka, s ktorými chce majiteľ cestovať do zahraničia. Na jeho vydanie sú oprávnení len poverení veterinárni lekári, ktorí sú zapísaní aj vo verejne prístupnom zozname na stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky. Poverený lekár do neho zapisuje všetky očkovania, ošetrenia, choroby, liečenie parazitov, výsledky testov a podobne.

Pasy spoločenských zvierat majú svoje evidenčné čísla, ktoré sú potom uvádzané v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Prevádzkuje ho Komora veterinárnych lekárov Slovenskej republiky. Takže v prípade straty, odcudzenia, prípadne zmien v informáciách o zvierati, je možné ho na základe tohto zoznamu opätovne vydať. Tiež je dôležité dodať, že ich platnosť je po vydaní doživotná.

Cestovanie do štátov EÚ

Pri cestovaní do zahraničia je tiež dôležité, ktorá krajina je cieľom vašej cesty a cez ktoré štáty budete prechádzať. V prípade, že chcete navštíviť a budete prechádzať len cez štáty Európskej únie, musí mať váš zvierací sprievod čip, cestovný pas a platné vakcinovanie proti besnote. Rozhodujúci aspekt je aj dopravný prostriedok, nakoľko na niektorých letiskách vyžadujú okrem vymenovaných dokladov aj potvrdenie veterinárneho lekára o dobrom zdravotnom stave zvieraťa.

Ak vaše domáce zviera ešte nemá viac ako tri mesiace, čiže je bez očkovania a dokladov, overte si, ktoré členské štáty dovoľujú vstup s takýmto zvieraťom. Cestovatelia s viac ako 5 zvieratami musia mať okrem menovaných potvrdení aj certifikát, ktorý vydáva príslušná veterinárna správa. Toto potvrdenie však nesmie byť staršie ako 10 dní pred odchodom do zahraničia.

TIP: Daň za psa - všetko, čo potrebujete vedieť

Cestovanie so psom a mačkou: Ako vybaviť cestovný pas?

Zdroj: shutterstock

S domácim miláčikom do Fínska, Írska, Veľkej Británie alebo na Maltu

Aj napriek tomu, že sú tieto krajiny členskými štátmi Európskej únie, ich pravidlá na prijímanie zvieracích návštevníkov môžu byť odlišné. Stále platia predchádzajúce doklady, čiže pas spoločenského zvieraťa, platné očkovanie proti besnote a čip. Zároveň však musí byť zviera odčervené minimálne 1 a maximálne 5 dní pred vstupom do danej krajiny.

Návšteva krajín mimo EÚ

Ak vás už omrzela európska kultúra a chcete sa pozrieť do štátov mimo nášho spoločenstva, pripravte sa na prísnejšie kontroly vás aj vašich zvierat. Takéto krajiny v rámci zvieracieho cestovného pasu berieme ako nečlenské štáty Európskej únie. Ich zoznam je pomerne dlhý.

Nečlenské štáty EU:

Andora, Antigua & Barbuda, Argentína, Aruba,Ascension Island, Austrália, Bahrajn, Barbados, Bielorusko, Bermudy, Karibské Holandsko (Bonair, Saint Eustatius and Saba),Bosna a Hercegovina, Britské Panenské ostrovy, Kanada, Kajmanie ostrovy, Chorvátsko, Curacao, Falklandy, Fiji, Francúzska Polynézia, Guam, Hawaii, Hong Kong, Chile, Island, Jamajca, Japonsko, Lichtenštajnsko, Malaysia, Maurícius, Mayotte, Mexiko, Monaco, Montserrat, Nová Kaledónia, Nový Zéland, Nórsko, Ruská Federácia, Saint Maarten, San Maríno, Singapur, Svätá Helena, Svätý Krištof a Nevis, Svätá Lucia, St Pierre & Miquelon, Svätý Vincent a Grenadíny, Švajčiarsko, Taiwan, Trinidad and Tobago, Spojené Arabské Emiráty, USA, Vanuatu, Vatikán, Wallis & Futuna.

Do týchto štátov a krajín pustia vaše zviera len s čipom, platným očkovaním proti besnote, odčervené v čase, kedy to daná krajina vyžaduje a veterinárny certifikát požadovaný krajinou, do ktorej cestujete. Pri návrate do Európskej únie však už budete musieť mať aj cestovný pas zvieraťa. Ak si chcete dokonca nejaké spoločenské zvieratko doniesť do EÚ, musíte mať takzvaný veterinárny certifikát pre psy, mačky a fretky vstupujúce do EÚ na neobchodné účely. Avšak, musí byť vydaný 10 dní pred vstupom do štátu EÚ a je platný len 4 mesiace.

Ostatné krajiny mimo zoznamu

V takýchto prípadoch dbajte na zvýšenú opatrnosť a pred odchodom sa dobre informujte o vstupe zvierat do takýchto krajín. Určite musia mať minimálne čip, platné očkovanie proti besnote, veterinárny certifikát a byť odčervené. Opäť platí, že pri návrate musíte mať aj cestovný pas zvieraťa a dokonca sériologické vyšetrenie na stanovenie titra neutralizačných protilátok proti besnote.

Iné zvieratá a zakázané druhy

Ak chováte niečo iné, musíte sa vopred informovať o podmienkach vycestovania s iným druhom zvieraťa. Minimálne musíte mať vyhlásenie veterinára o ich dobrom zdravotnom stave a identifikačný doklad.

Niektoré krajiny výslovne zakazujú vstup zvieratám, a to aj psom, mačkám alebo fretkám. Určite sa o tom vopred dobre informujte, nakoľko by vám v danej krajine mohli zviera zobrať alebo dokonca usmrtiť. K informačnému účelu slúžia stránky CITES a europa.eu.

Cestovanie po Slovensku

Ak vás predchádzajúce riadky vystrašili natoľko, že už s domácim miláčikom nechcete ísť za hranice, zvoľte radšej cestovanie po Slovensku. Na našom území stačí, ak je zviera pravidelne očkované, odčervené, začipované a má platnú registračnú známku. Tento prvok identifikácie vám môžu skontrolovať v podstate kdekoľvek. Pre istotu si však zoberte aj očkovací preukaz.

Zdroj: crsz.sk, europa.eu

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok