Aké doklady budete potrebovať na dovolenku

Redakcia | rubrika: Článok | 7. 5. 2018
Vďaka Európskej únii a Schengenskému priestoru je cestovanie po Európe omnoho jednoduchšie. Cestovný pas už nie je nutnosťou, do okolitých krajín cestujeme väčšinou len na občiansky preukaz. Do niektorých obľúbených dovolenkových destinácií však budete potrebovať nielen cestovný pas, ale často aj vízum. Inde vás zase môžu prekvapiť hraničné kontroly. Viete s akými dokladmi pôjdete tento rok na dovolenku?
Aké doklady budete potrebovať na dovolenku

Zdroj: Shutterstock

Obdobie letných dovoleniek a odpočinkových a dobrodružných pobytov pri mori sa blíži. Alebo pôjdete radšej do hôr, či neznámych miest na prehliadku pamiatok?  Či už tak, alebo tak, je najvyšší čas si skontrolovať cestovné doklady. Aké budete potrebovať?

  • pre blízke krajiny, členské štáty EU a niektoré ďalšie stačí platný občiansky preukaz
  • do vzdialenejších destinácií budete potrebovať pas so strojovo čitateľnými údajmi a biometrickými dátami
  • do niektorých krajín navyše aj vízum alebo aspoň vymeniteľný registračný formulár

Že si nie ste istý, čo kam budete potrebovať. Poďme si zhrnúť, aké doklady potrebujete podľa toho kam sa cez prázdniny chystáte. 

TIP: Nárok na dovolenku – kedy vzniká a koľko voľna si možno vziať

Aké cestovné doklady budete potrebovať na dovolenku 2018

Zdroj: shutterstock

Taliansko, Francúzsko, Španielsko

Vstupom Slovenska do Európskej únie sa značne zjednodušilo cestovanie do ďalších krajín EU. Pokiaľ sa teda v lete chystáte autom k Stredozemnému moru, do Francúzska alebo Talianska, tak nebudete ani potrebovať cestovný pas. Na prejazd cez Nemecko a Rakúsko do južných štátov Európy vám bude stačiť len preukaz totožnosti, teda občiansky preukaz.

Ak idete za väčšou exotikou, tak vám občiansky preukaz ako cestovný doklad bude stačiť aj na cestovanie do zámorských území Francúzska:

  • zámorské departementy: Guadeloupe, Guyana, Martinik, Réunion, Saint-Pierre-et-Miquelon, Mayotte
  • zámorské územia: Nová Kaledónia, Francúzska Polynésia, Wallis-et-Futuna
  • vzhľadom k vzdialenosti a možnej nutnosti prestupu sa však v tomto prípade odporúča cestovať s cestovným pasom

Chorvátsko a cestovný pas

  • Chorvátsko je od roku 2013 členom Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru. Platia teda pre neho rovnaké pravidlá pre cestovanie ako pre ostatné členské krajiny EU. A tak do Chorvátska môžete cestovať len s občianskym preukazom.
  • Chorvátsko však nie je členom Schengenského priestoru, preto vás čaká najskôr kontrola na hraniciach. Navyše v súvislosti s utečeneckou krízou od apríla 2017 zavádza Maďarsko a Slovinsko dôkladné kontroly pri vstupe i výstupe do Schengenu.
  • Pri cestovaní vám tak síce bude stačiť občiansky preukaz, avšak je možné, že si na hraniciach počkáte dlhšiu dobu na kontrolu pri príjazde aj odjazde z Chorvátska.

Švajčiarsko a cestovný pas

  • Švajčiarsko nie je členom Európskej únie a nie je ani členom Európskeho hospodárskeho priestoru. 
  • Ale špeciálnym protokolom pristúpilo k dohodám o Schengenskom priestore, takže pre návštevu vám bude stačiť ako cestovný doklad len občiansky preukaz.

Nemecko, Poľsko, Škandinávia, Benelux

Pre tieto štáty Európskej únie platia rovnaké pravidlá ako pre Francúzsko alebo Taliansko. K návšteve Baltského alebo Severného mora vám bude stačiť len občiansky preukaz. Na "občianku" vás navyše pustia aj do Nórska alebo na Island, ktoré nie sú členmi Európskej únie, ale sú súčasťou Schengenského priestoru.

Veľká Británia, Írsko

Pokiaľ cestuje za kanál La Manche do Anglicka, Škótka alebo ďalej do Írska, smerom na juh na Kanárske ostrovy alebo na Azory, tak opäť nie je potrebné jazdiť s cestovným pasom. Bude vám stačiť občiansky preukaz.

USA, Kanada

Pri ďalších cestách za oceán potom už cestovný pas samozrejme potrebovať budete.  Navyše budete potrebovať pas s čitateľnými a biometrickými údajmi. Pokiaľ plánujete tento rok dovolenku v zámorí napríklad v Amerike, tak je najvyšší čas si overiť, že máte platné doklady. Cestovný pas by mal mať platnosť najmenej ešte 6 mesiacov od vstupu. Navyše je nutné sa pred cestou registrovať v elektronickom systéme.


Aké cestovné doklady budete potrebovať na dovolenku 2018

Zdroj: shutterstock

Grécko, Turecko, Egypt, Maroko, Tunisko

Grécko je členom EÚ a k jeho návšteve vám stačí občiansky preukaz, rovnako tak aj do Rumunska alebo Bulharska. Na Balkáne navyše na základe medzinárodných zmlúv môžete bez cestovného pasu navštíviť aj Srbsko, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Albánsko, Macedónsko a Moldavsko. Pred cestou si ale skontrolujte na stránkach ministerstva zahraničných vecí či to stále platí.

K návšteve ďalších stredomorských štátov potrebujete platný cestovný pas. A často je nutné splniť aj ďalšie náležitosti. K návšteve Egypta budete potrebovať vízum, ktoré môžete získať na letisku pri prílete alebo na veľvyslanectve. Vízum potrebujete napríklad aj do Alžírska alebo Líbye.

Cestovanie za exotikou

Ak cestujete za väčšou exotikou, tak najskôr budete potrebovať nielen cestovný pas, ale tiež vystavené vízum. Všetky krajiny sveta a zoznam dokumentov, ktoré potrebujete na vycestovanie do vybranej krajiny na stránkach Ministerstva zahraničných vecí.

Ak už idete kamkoľvek, pamätajte si:

  • Pokiaľ cestujete s deťmi, tak musia mať vlastný cestovný doklad, teda občianku nebo vlastný cestovní pas.
  • Zapisovanie detí do cestovného pasu alebo občianskeho preukazu už nie je možné.
  • Ak deti cestujú bez rodičov (napríklad dovolenka s babičkou a dedom), je vhodné im na cestu pribaliť aj písomný súhlas rodičov s vycestovaním vo vhodnom jazyku. 
  • Pokiaľ potrebujete nový cestovný pas, automaticky získate pas so strojovo čitateľnými údajmi. To je ta tvrdá stránka vzadu v pase.
  • Cestovné pasy bez strojovo čitateľných údajov a bez nosiča dát s biometrickými údajmi sa už nevydávajú.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+21
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok