Pád na zamrznutom chodníku: na koho sa obrátiť

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 12. 2017
Sneh spôsobuje problémy nielen vodičom ale aj chodcom. Každé pošmyknutie môže mať za následok vážny úraz. Kedy máte nárok na odškodné pri páde?
Pád na zamrznutom chodníku: na koho sa obrátiť

Zdroj: Shutterstock

V zimných mesiacoch sa v poisťovniach kopia okrem zranení na svahu aj pády na zľadovatených chodníkoch. Ľudia nahlasujú zlomeniny rúk a nôh, podvrtnutia členkov, odreniny či natiahnutie kĺbov. Na koho sa môžete obrátiť? Odškodné pri úraze môžete žiadať od majiteľa či správcu nehnuteľnosti, ku ktorej patrí daný chodník. Peniaze môžete získať aj z vlastnej úrazovej poistky.

Rodinný dom vs. bytovka

Pri rodinných domoch za udržiavanie chodníka zodpovedajú ich majitelia. Ak ide o bytovú zástavbu alebo bytový dom, za priľahlé chodníky zodpovedá správca bytového domu, spoločenstvo vlastníkov bytov alebo bytové družstvo. Za obecné chodníky zase zodpovedá obec.

Ak neviete určiť, kto je zodpovedný za šmykľavý chodník, o informácie môžete požiadať miestny úrad. "Je veľmi dôležité najskôr zistiť, kde ku škode došlo a ktorý subjekt podľa platnej legislatívy za ňu zodpovedá. Voči tomuto subjektu si vzniknutú ujmu na zdraví aj následne uplatniť," hovorí Pavol Pastír z oddelenia poistenia zodpovednosti Uniqa poisťovne.

Keď sa šmyknete pred rodinným domom

Ak sa pošmyknete pred rodinným domom a majiteľ ho má poistený, náhradu škody môžete získať z poistenia nehnuteľnosti, ktorá v rámci poistenia zodpovednosti za škodu kryje aj škody na živote a na zdraví, ktoré vznikli na chodníkoch patriacich k domu.

pad_na_lade_chodnik

Kedy vám poisťovňa preplatí úraz na svahu? Prečítajte si náš praktický článok.

Keď sa šmyknete pred bytovkou

V prípade zranenia na chodníku pred bytovkou by ste sa mali obrátiť na správcu. Odškodnenie by ste v takom prípade mali získať z poistky zodpovednosti z vlastníctva obytného domu, ktorá kryje aj škody na živote, zdraví a majetku spôsobené iným osobám. Nárokovať si môžete, bolestné, stratu zárobku či sťaženie spoločenského uplatnenia. "Zranený má okrem toho nárok aj náhradu škody na majetku. Ide napríklad o poškodený mobil či oblečenie. V prípade akéhokoľvek odškodnenia z poistenia zodpovednosti však musí byť jasné, že k úrazu naozaj prišlo následkom neodprataného alebo šmykľavého chodníka," tvrdí Pastír.

Čo treba urobiť pred nahlásením poistnej udalosti

Poškodený by si mal zabezpečiť čo najviac dôkazov a svedkov o tom, že chodník bol naozaj neodprataný alebo zľadovatený: odfotiť si miesto úrazu mobilom alebo urobiť krátke video, prípadne si zapísať kontakty na svedkov, ktorí úraz videli. V prípade vážnejšieho úrazu je lepšie privolať políciu, ktorá stav povrchu chodníka zdokumentuje. Ak poškodený nevie preukázať, že chodník bol naozaj neudržiavaný, prípadne nemá dôkaz o tom, že k úrazu došlo na mieste, za ktoré zodpovedá poistený, môže dôjsť k problémom pri plnení.

Ak máte všetko zdokumentované a zistíte, kto zodpovedá za neudržiavaný chodník, písomne ho vyzvite na úhradu škody. V prípade, že majiteľ nehnuteľnosti má uzatvorené poistenie, na internete nájdete tlačivá na nahlásenie takejto škodovej udalosti. Udalosť je ale možné nahlásiť v prípade, že viete a poznáte číslo poistnej zmluvy vlastníka nehnuteľnosti. V opačnom prípade musíte žiadať od vlastníka, aby udalosť nahlásil sám a poisťovňa mohla začať šetrenie.

  • Mali by ste si odkladať všetky lekárske správy a dokumentáciu ohľadom úrazu: výsledky vyšetrení, príjmové doklady súvisiace s liečbou, poškodené veci.

Po ukončení PN požiadajte svojho ošetrujúceho lekára o vystavenie lekárskeho posudku o bolestnom a v prípade trvalých následkov úrazu žiadajte aj posudok o sťažení spoločenského uplatnenia (toto je však možné najskôr po roku od úrazu). Dokumenty budete potrebovať v poisťovni pri uplatňovaní si nároku na odškodné. Všetko, čo potrebujete vedieť o úrazovom poistení nájdete v tomto článku.

Tip na záver: Ak máte uzatvorenú aj úrazovú poistku, môžete si uplatňovať odškodnenie úrazu z nej a aj bolestné z poistenia zodpovednosti majiteľa nehnuteľnosti, kde ste sa zranili. 

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok