Autorská resp. licenčná zmluva: čo všetko by mala obsahovať

Finance.sk | rubrika: Článok | 8. 11. 2017
Licenčná autorská zmluva je v riešení zdaňovania - a hlavne "zodvodňovania" príjmov fyzických osôb - hitom. Z pasívnych autorských príjmov sa totiž neplatia odvody a preto slúži často ako nápaditý spôsob optimalizácie nákladov.
Autorská resp. licenčná zmluva: čo všetko by mala obsahovať

Zdroj: Shutterstock

Autorský zákon stanovuje náležitosti licenčnej zmluvy na použitie diela. V prípadoch, ak niektoré ustanovenia udelená licencia neobsahuje v zmysle zákona, platia viaceré zákonné domienky.

Prečo sa oplatí prejsť na autorskú resp. licenčnú zmluvu

Autorská resp. licenčná zmluva je založená na vzťahu autora k určitému subjektu, pričom podstatou je vytvoriť konkrétne dielo (napr. softvér, kurz, článok, fotografia) a poskytnúť spomenutému subjektu právo na používanie takéhoto diela a to na ďalší predaj či iné biznis účely. Napr. programátor vytvorí aplikáciu, ktorú poskytne spoločnosti, s ktorou má uzavretú licenčnú zmluvu - tá prostredníctvom aplikácie oslovuje svojich klientov s nejakým produktom. Za takéto právo prináleží autorovi odmena - buď jednorázová, alebo paušálna.

Ako uvádza blog Ludskourecou.sk, táto odmena ide vyplácateľovi do daňových nákladov. Autorovi zas do zdaniteľných príjmov - veľkou výhodou však je, že pasívne príjmy autorov (čiže príjmy za použitie diela) nepodliehajú odvodom ani zdravotným ani sociálnym a v daňovom priznaní si autor navyše môže uplatniť paušálne (a dokonca aj reálne, ak ich má) výdavky.

Tento model sa okrem takéhoto nezávislého vzťahu "autor vs. iná firma" používa aj vo vzťahu"spoločník vs. jeho eseročka", prípadne "zamestnanec vs jeho zamestnávateľ". Vyplácanie podielov na zisku z eseročky totiž podlieha odvodom a rovnako aj vyplácanie bežnej mesačnej mzdy - licenčná zmluva ich dokáže ušetriť. Na druhej strane, ak ide o závislý vzťah medzi spoločníkom a jeho eseročkou, vstupuje do hry nešťastné transferové oceňovanie - t.j. licenčná odmena musí mať dokázateľne trhovú cenu a "dokázateľne" znamená rozsiahlu dokumentáciu, ktorá mne osobne robí vrásky.

Licenčnou zmluvou udeľuje autor nadobúdateľovi súhlas na použitie diela - tzv. licenciu.

 

Licenčná zmluva obsahuje v zmysle autorského zákona najmä:

 

  1. spôsob použitia diela,
  2. rozsah licencie,
  3. čas, na ktorý autor licenciu udeľuje, alebo spôsob jeho určenia,
  4. odmenu alebo spôsob jej určenia, ak sa autor s nadobúdateľom nedohodol na bezodplatnom poskytnutí licencie.

 

Čo musí obsahovať licenčná zmluva

Náležitosti licenčnej zmluvy upravuje autorský zákon. Zákon rozlišuje medzi licenčnou zmluvou na použitie diela, licenčnou zmluvou na vydanie diela a verejnou licenciou. V článku sa venujeme licenčnej zmluve na použitie diela.

Písomná forma licencie sa na základe zákona vyžaduje len v prípade, ak autor udeľuje tretej osobe (nadobúdateľovi) výhradnú licenciu. Písomná forma je povinná aj v prípade udelenia kolektívnej licenčnej zmluvy, hromadnej licenčnej zmluvy, rozšírenej hromadnej licenčnej zmluvy, či multiteritoriálnej licenčnej zmluvy na on-line použitie hudobných diel. V ostatných prípadoch síce nie je písomná forma povinná, ale jej vyhotovenie sa odporúča. Ako sa hovorí, "littera scripta manet" - napísané slovo platí.

Licenčná zmluva musí spĺňať náležitosti upravené v autorskom zákone. V prípade, ak niektoré obsahové náležitosti zmluva neobsahuje, uplatňujú sa zákonné domnienky, v zmysle autorského zákona.

 

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok