Aké výhody prinesie rok 2018 pre dôchodcov

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 8. 2017
Od budúceho roka sa môžu starodôchodcovia tešiť na zvýšenie dôchodkov.
Aké výhody prinesie rok 2018 pre dôchodcov

Zdroj: Shutterstock

Január prinesie opäť výraznejšie zmeny v dôchodkoch. Prvou a zároveň najväčšou zmenou bude prepočítanie dôchodkov tým penzistom, ktorí odišli do dôchodku pred rokom 2004. To znamená, že si polepší viac ako 100-tisíc penzistov. A všetci tí, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na budúci rok, pôjdu do penzie opäť neskôr, mení sa aj systém valorizácie.

 

Kto dostane vyšší dôchodok

 

Dôchodky sa budú zvyšovať dôchodcom, ktorí išli do dôchodku pred 1. januárom 2004. Zmeny sa majú dotknúť priznaných dôchodkov do konca roka 2003, ktoré sú nižšie ako dôchodky, ktoré boli dôchodcom priznané pri rovnakých zárobkoch a rovnako odpracovaných rokoch podľa nového zákona platného od 1. januára 2004. Dôchodky sa budú prepočítavať individuálne.

 

O koľko sa zvýši dôchodok v roku 2018

 

Z doložky vplyvov vyplýva, že podľa novej úpravy zákona by sa mali zvýšiť príjmy dotknutých osôb v roku 2018 v priemere o približne 45 eur a v rokoch 2019 a 2020 v priemere o približne 46 eur. V rokoch 2019 a 2020 bude uvedené zvýšenie podľa rezortu práce závisieť od percenta indexácie starobného dôchodku. Zvýšenie dôchodku by sa malo v roku 2018 týkať približne 88.400 ľudí.

 

Vyššie dôchodky aj pre tých, ktorí išli do penzie pred rokom 89

 

Okrem starodôchodcov sa majú dôchodky zvyšovať aj socialistickým dôchodcom. Ide o časť starodôchodcov, ktorí išli do dôchodku do 30. septembra 1988 a ich starobný dôchodok bol priznaný z upraveného priemerného mesačného zárobku v sume najmenej 2333 slovenských korún. Týmto ľuďom má dôchodok stúpnuť o 25,50 eura. Zvýšenie by sa v roku 2018 malo dotknúť približne 12.900 ľudí, v roku 2019 približne 10.500 a v roku 2020 by si malo polepšiť 8400 dôchodcov.

 

Náklady na zvýšenie dôchodkov dosiahnu približne 50 miliónov eur v roku 2018, v roku 2019 by to malo byť vo výške 47 miliónov eur a v roku 2020 by malo predstavovať 45 miliónov eur.

 

 

 

Prepočty starodôchodkov sa už začali

 

Sociálna poisťovňa už prepočty tzv. starodôchodkov pripravuje a o ich novej výške starobného dôchodku rozhodne iniciatívne bez toho, aby bolo treba dávať žiadosti. Dôchodky bude automaticky prepočítavať od 1. januára 2018 do 31. októbra 2018, tak ako jej to stanovuje zákon. 

Rozhodnutia bude vydávať postupne podľa dátumu narodenia poberateľa dôchodku (od najstarších) a zložitosti prípadu. Podrobnejšie informácie nájdete na internetovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Starodôchodcovia – prepočet.

 

Analytici tvrdia, že zmeny spôsobia viac škody než osohu

 

Zvyšovanie dôchodkov, ktoré sa od budúceho roka začne počítať podľa nových pravidiel, môže priniesť viac škody ako osohu. Upozorňujú na to analytici z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorí k návrhu novej valorizácie zaslali niekoľko pripomienok. Ak by Richter zákon nezmenil, dôchodcovia by dostali menej než polovicu z týchto súm. Rozpočtová rada vláde vyčíta, že štát nikde nevysvetľuje, prečo si vybral práve tento spôsob, ktorý je veľmi nákladný.

 

Rozpočtová rada hodnotí, ako sa vyvíja hospodárenie Slovenska, ako sa plnia pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a informuje o tom verejnosť.

Je to nezávislá inštitúcia, ktorá vznikla ešte v roku 2012.

 

O zasielanie dôchodkov na účet je stále väčší záujem

 

Počet dôchodcov, ktorí si nechávajú dôchodky posielať na ich bankový účet prudko rastie. Potvrdzuje to aj vývoj vo vyplácaní dôchodkov v prvom polroku 2017 – za posledných šesť mesiacov Sociálna poisťovňa poukázala na bankové účty dôchodcov o 6 420 dôchodkov viac, ako ku koncu minulého roka. K 30. júnu tak zasielala celkovo 947 059 dôchodkov na účty v bankách a 410 174 v hotovosti. O výplatu dôchodku na účet v banke požiadalo od januára do júna tohto roka spolu 28 858 dôchodcov. Najviac žiadostí o zmenu výplaty dôchodku došlo vo februári (5 620) a v marci (5 741).

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok