Na drevodom už dostanete dotáciu od štátu. Poznáme podmienky

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 8. 2017
Slováci budú môcť získať príspevok na výstavbu rodinného domu vyrobeného z dreva a s nízkou potrebou energie, a to až do výšky 13 tisíc eur.
Na drevodom už dostanete dotáciu od štátu. Poznáme podmienky

Zdroj: Shutterstock

Na základe prezentovanej vyhlášky by sa mala finančná podpora (5.000 až 13.000 eur) na výstavbu úsporných drevodomov ujsť 77 až 200 žiadateľom za rok v závislosti od hospodárnosti drevodomu a jeho lokalizácie.

Novinka už v pripomienkovom konaní

Aktuálne sa v medzirezortnom pripomienkovom konaní nachádza návrh vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, na základe ktorého by mohli byť občanom SR poskytnuté ďalšie dotácie, tentoraz na pokrytie časti nákladov spojených s výstavbou drevených domov s nízkou spotrebou energie.

Ministerstvo sa pre tento krok rozhodlo s úmyslom podporiť využitie a spracovanie surového dreva priamo na Slovensku namiesto jeho vývozu do zahraničia. Zároveň by týmto krokom chcelo prispieť ku kvalitnému a zdravému bývaniu obyvateľov SR s pozitívnym efektom na životné prostredie vďaka nižšej spotrebe energie.

Zatiaľ milión eur

Na tento rok ministerstvo vyčleňuje na podporu drevodomov premiérovo celkovo iba jeden milión eur. Pri priemernej výške podpory na úrovni zhruba deväťtisíc eur tak štát týmto spôsobom podporí vybudovanie iba niečo viac ako 110 domov z dreva. Teda len desatinu toho, čo sa v krajine dnes každoročne postaví aj bez akejkoľvek štátnej podpory.

Popri popri dotáciách na slnečné kolektory, fotovoltické panely, kotly na biomasu a tepelné čerpadlá a príspevkoch na zateplenie rodinného domu sa teda možno od jesene tešiť aj na dotácie na nízkoenergetické drevodomy.

Ktoré časti Slovenska získajú najviac dotácií

Finančne budú zvýhodnené tie rodinné domy, ktoré budú spĺňať prísnejšie tepelnoizolačné normy na úrovni A0 platné od 1. januára 2021. Ministerstvo preto rozdelilo potenciálnych príjemcov dotácie v závislosti od zaradenia rodinného domu do energetickej triedy buď A0 (výstavba na úrovni budov s takmer nulovou spotrebou energie, ktorá bude povinná od 1.1.2021 - globálny ukazovateľ primárnej energie ≤ 54 kWh/m².a) alebo A1 (aktuálne platná ultranízkoenergetická úroveň výstavby - globálny ukazovateľ primárnej energie 55-108 kWh/m².a) a jeho lokalizácie nasledovne:

1. V najmenej rozvinutých okresoch Slovenska: Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Kežmarok, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou, Gelnica, Rožňava, Sobrance a Trebišov:

  • 13.000 eur na drevodomy triedy A0
  • 12.000 eur na drevodomy triedy A1

 2. V Bratislave:

  • 6.000 eur na drevodomy triedy A0
  • 5.000 eur na drevodomy triedy A1

3. V ostatných častiach Slovenska:

  • 11.000 eur na drevodomy triedy A0
  • 10.000 eur na drevodomy triedy A1

Kto môže získať podporu? Toto sú podmienky

Dotáciu na drevodom môže získať iba občan SR, starší ako 18 rokov, s trvalým pobytom v obci, kde sa dom nachádza a je majiteľom drevodomu a pozemku, na ktorom je budova postavená. Dôležité je uvedomiť si, že o dotáciu možno žiadať až po zhotovení drevodomu, ktorý spĺňa nasledujúce kritéria:

  • celková podlahová plocha 1 podlažia (bez pivnice) je najmenej 70 m² (aby nešlo o chalupy či záhradné chatky)
  • má aspoň tri obytné miestnosti určené na bývanie
  • kolaudácia sa uskutočnila najskôr 1. októbra 2017
  • je energeticky úsporný (zatriedený do energetickej triedy A0 alebo A1)
  • obstarávacia cena uvedená v zmluve o zhotovení domu (nie svojpomocne) je najmenej:
  • 30.000 eur (vrátane DPH) pri hrubej stavbe (základová konštrukcia, múry, strop, strecha, okná)
  • 55.000 eur (vrátane DPH) pri holodome (rozvody, pripojenie na inžinierske siete, bez dokončeného interiéru)
  • 65.000 eur (vrátane DPH) pri stavbe na kľúč
  • kvalitatívne kritéria sú preukázané SK certifikátom o nemennosti parametrov podstatných vlastností výrobku, SK certifikátom o zhode systému riadenia výroby u výrobcu, certifikátom CE alebo certifikátom systému manažérstva kvality (ISO 9001) a bol postavený v súlade s predpísanou technickou špecifikáciou.

Pochopiteľne dotáciu na ten istý drevodom možno poskytnúť len raz.

Získanie dotácie na drevodom však vylučuje:

  • trvanie vecného bremena/záložného práva na predmetnej nehnuteľnosti (pozemku/dome), okrem tých, zriadených v prospech banky vďaka hypotekárnemu úveru;
  • poskytnutie iného druhu dotácie na rovnaký účel z verejných zdrojov;
  • existencia prevádzkarne v dome alebo na pozemku na základe živnostenského oprávnenia či obchodného zákonníka;
  • uzavretie zmluvy o výstavbe domu so zhotoviteľom, ktorý má podpísané rovnaké zmluvy s inými 10 žiadateľmi a tí už skôr podali žiadosť o dotáciu.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok