8 odlišností v pravidlách na cestách v USA

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 20. 7. 2017
Jazdenie autom v Amerike je pomerne jednoduché, lebo cesty sú široké a v dobrej kvalite. Pred odjazdom je ale dobré si osvojiť niekoľko základných rád a pravidiel, aby ste sa vyhli zbytočným problémom, komplikáciam a v neposlednom rade pokutám.
8 odlišností v pravidlách na cestách v USA

Zdroj: Shutterstock

V čom sa líši jazda autom na Slovensku a v USA

V porovnaní so slovenskými predpismi a pravidlami cestnej premávky je Amerika trochu špecifická. Pripravili sme pre vás niekoľko najzásadnejších odlišností, ktoré by ste mali mať na pamäti pri jazde na amerických cestách.

1. Automatická prevodovka

Drvivá väčšina áut v Amerike má, narozdiel od Európy,  automatickú prevodovku.

Autá  v požičovniach nie sú výnimkou – s manuálnou prevodovkou sa tu takmer vôbec nestretnete.

Ak s automatickou prevodovkou nemáte skúsenosti, je dobré vedieť že v aute sú len dva pedály (plyn a brzda), ktoré by ste mali ovládať výhradne pravou nohou. Pri šoférovaní „automatu“ sa odporúča ľavú nohu vôbec nepoužívať.

Ak ste auto s automatickou prevodovkou nikdy nešoférovali, nebojte sa požiadať pracovníka autopožičovne o inštruktáž. V aute sú následne 4 módy riadenia:

D – drive – jazda vpred

R – spiatočka

P – parkovanie (neutrál s aktivovanou ručnou brzdou)

N – neutral

2. Semafor za križovatkou

Na amerických cestách sa stretnete so semaformi výhradne niekoľko metrov za križovatkou. Máte tak na ne omnoho lepší výhľad ako na európskych cestách. Pozor však na to, aby ste auto nezastavili tesne pred semaforom – stáli by ste tak uprostred križovatky.

3. Vzdialenosti v mílach, palivo v galónoch

V Amerike je používaný úplne iný jednotkový systém ako u nás. Vzdialenosť je v Amerike uvádzaná v mílach. Palivo sa predáva v galónoch. 1 gal = 3,785

Tabuľka: Prepočet amerických galónov, míľ, stôp a palcov

Americká jednotka
Európska jenotka
 1 gallon (galón)
3,875 l
1 mile (míľa) 1,6 km
1 feet (stopa) 30,48 cm
1 inch (palec) 2,54 cm

4. Čerpacie stanice

V Amerike sú čerpacie stanice samoobslužné a za benzín platíte v ideálnom prípade platobnou kartou ešte pred samotným tankovaním.

Tankovací stojan má v sebe zabudovaný terminál, do ktorého vložíte platobnú kartu, zadáte pin kód, niekedy aj ZIP kód (poštové smerovacie číslo, ktoré však ako turista nemáte k dispozícii, avšak môžete použiť ZIP kód z vášho hotela, ktorý občas terminál akceptuje), vyberiete druh paliva, natankujete.

Ak potrebujete bloček, tak po dotankovaní máte možnosť si ho z terminálu priamo vytlačiť. Stáva sa však, že najmä cudzincom, kartu terminál neakceptuje a musíte kontaktovať obsluhu čerpacej stanice.

Tam už väčšinou problém nie je – vy si predplatíte určitý objem paliva a následne môžete tankovať. Tankovanie sa pri prečerpaní požadovanej čiastky zastaví. Ak natankujete menej, nemusíte sa báť, z karty sa vám strhne len cena za skutočne natankované palivo. 

Pozor dajte na to, že hustota rozmiestnenia čerpacích staníc je v Amerike menšia, a tak najmä mimo mesta sa vám môže stať, že prejdete niekoľko desiatok míľ, kým natrafíte na benzínku.

Zaujímavé je aj samotné tankovanie, ktoré je často charakteristické tým, že na stojane máte len jednu hadicu a vy si stlačením príslušného tlačidla zvolíte typ paliva, ktoré chcete natankovať.

5. Križovatky bez stanovenej prednosti v jazde

Systém značiek STOP je výrazne odlišný ako v Európe. Ak narazíte na križovatke na značku STOP s nápisom 4 WAY alebo ALL WAY, platí pravidlo, že ten, kto na križovatku prišiel prvý, ten z nej prvý aj odíde. Tento systém je v USA veľmi častý a je nutné zdôrazniť, že šoféri ho veľmi poctivo dodržiavajú.

6. Odbočovanie doprava na červenú

Na svetelnej križovatke je povolené odbočiť doprava na červenú v prípade, že dáte prednosť autu prichádzajúcemu zľava, prípadne chodcom. Jediná výnimka, kedy nemôžete odbočiť doprava na červenú, je v prípade nápisu No turn on red.

7. Carpool alebo jazdný pruh pre dvoch a viacerých cestujúcich

V Amerike má takmer každá dospelá osoba vlastné auto. Je tak úplne samozrejmé, že z toho dôvodu, najmä vo väčších mestách často vznikajú dopravné zápchy. V mnohých mestách ale môžete naraziť na jazdné pruhy, ktoré sú vyhradené pre autá s minimálne dvomi cestujúcimi.

Zvýhodňujú vozidlá s viacerými pasažiermi a ich existencia výrazne znižuje riziko vzniku dopravnej zápchy, pretože sú omnoho voľnejšie, a tým pádom aj rýchlejšie. Odhalíte ich pod názvom „Carpools“, „Carpools only“ alebo symbolom kosoštvorca.

Za tento jazdný pruh nie ie je účtovaný žiadny poplatok či mýtne. Pozor ale na to, že používanie tohto pruhu je obmedzené tým, že musíte byť v aute minimálne dvaja. Ak túto podmienku nedodržíte, môžete dostať nemalú pokutu.

8. Školský autobus

Ak nechcete dostať pokutu, nikdy neobiehajte stojaci blikajúci školský autobus. Je to zakázané. Školský autobus je charakteristický svojou žltou farbou a je takmer nemožné ho prehliadnuť.

Plánujete cestovať po Spojených štátoch? V tom prípade sa pravdepodobne nezaobídete bez auta. Zisťovali sme, ako si požičať auto v USA a čo všetko k tomu potrebujete. Čítajte článok Ako si požičať auto v USA:

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok