Ako si požičať auto v USA

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 3. 7. 2017
Plánujete cestovať po Spojených štátoch? V tom prípade sa pravdepodobne nezaobídete bez auta. Zisťovali sme, ako si požičať auto v USA a čo všetko k tomu potrebujete.
Ako si požičať auto v USA

Zdroj: Shutterstock

Rezervácia auta v USA

Požičiavanie auta v požičovni je v prípade cestovania v Amerike úplne bežnou záležitosťou, a to nielen pre cudzincov, ale aj domácich. Samozrejmosťou sú požičovne áut takmer na každom kroku. Využívané sú na krátkodobé presuny v meste alebo medzi nimi, ale aj na dlhšie cesty medzi štátmi. Ak ste si kúpili letenku do USA, najlepším riešením je auto si zarezervovať pred cestou na internetových stránkach požičovne.

Môžete si vybrať z niekoľkých kategórií áut, ktoré sa, samozrejme líšia cenou. Počítajte tiež s tým, že v cenách áut sú značné rozdiely aj podľa lokality či typu požičovne.

Najväčšími a najznámejšími sieťami požičovní sú napríklad Avis, Alamo, Budget, Dollar, Hertz alebo National. Ideálne, ak si auto vyzdvihnete v pobočke požičovne priamo na letisku, kde je veľmi široký výber áut.

Výhodou je, že vrátiť ho môžete v ktorejkoľvek inej pobočke, dokonca aj v inom meste či štáte. Stačí, ak túto informáciu uvediete pri rezervácii. 

Každé požičané auto v USA má svojho šoféra

Požičanie automobilu v Spojených štátoch je podmienené vekovou hranicou 18 rokov.

Ak však máte menej ako 25, tak po vás požičovňa bude s najväčšou pravdepodobnosťou chcieť zaplatiť rizikový príplatok. Pre požičovňu totiž predstavuje mladý šofér vyššie riziko vzniku škody.

Auto sa v Amerike prenajíma na konkrétneho šoféra, čo znamená, že ten ako jediný môže dané auto šoférovať.

Ak by ho šoféroval niekto iný, v prípade škody by sa naňho nevzťahovala poistka.

Ak sa plánujete v šoférovaní po Amerike striedať, dodatočného šoféra je ale do zmluvy možné bez problémov pridať; zdarma alebo za poplatok. Závisí od podmienok konkrétnej požičovne. 

auto

Čo na požičanie auta v USA potrebujete?

  • Slovenský vodičský preukaz 
  • Medzinárodný vodičský preukaz
  • Cestovný pas
  • Kreditnú kartu 
  • Dostatočný limit na platobnej karte

I keď so slovenským vodičským preukazom väčšinou nie je pri požičiavaní auta problém, pred cestou do Ameriky je vhodné vybaviť si pre istotu aj medzinárodný vodičský preukaz, bez ktorého sa šoférovanie neodporúča.

O vydanie medzinárodného vodičského preukauz je možné žiadať na oddelení dokladov poriadkovej polície príslušného okresného riaditeľstva Policajného zboru.

Príslušné oddelenie dokladov prijíma žiadosti o vydanie medzinárodného vodičského preukazu podľa Viedenského dohovoru alebo Ženevského dohovoru, pričom pre potrebu cesty do USA je potrebný vodičský preukaz podľa Ženevského dohovoru.

Vydajú vám ho na počkanie s tým, že jeho platnosť je 1 rok. Ak sa vyberiete žiadať o preukaz, nezabudnite si fotografiu tváre s rozmermi 3,5 cm x 4,5 cm. 

Cestovný pas

Pas je samozrejmosťou na overenie identity. Pri požičiavaní auta a formalitách s ním spojeným sa spolu s vodičskými preukazmi preukazujte cestovným pasom. 

Kreditná karta

Pri platení kartou v Spojených štátoch budete prekvapení, pretože najrozšírenejšie je platenie prostredníctvom magnetického prúžku, ktoré sa v našich končinách už nejakú dobu nepoužíva – pri väčšine platieb len prejdete platobnou kartou bez použitia PIN kódu.

Niekde ale môžete naraziť na problém, že platba magnetickým prúžkom nemusí byť na debetnej karte povolená. Pri ceste do Ameriky sa preto odporúča vziať si so sebou kreditnú platobnú kartu.

Je všeobecne známe, že Američania preferujú platby kreditnou kartou. Platby za požičanie auta nie sú výnimkou.  Je viac než vhodné mať so sebou kreditnú kartu, pretože s ňou pochodíte v každej požičovni áut bez problémov.

Ak nemáte so sebou kreditnú kartu, požičovňa by vám mohla z účtu strhnúť zálohu niekoľko stoviek dolárov, prípadne vám auto odmietne požičať. Často sa ale stane, že ak platíte debetnou kartou a uvediete, že ide o kartu kreditnú, platobný terminál ju bez problémov akceptuje. 

Limit na karte

Určite je viac než vhodné pred samotnou cestou skontrolovať limity na platobných kartách, aby sa vám nestalo, že síce peniaze na karte máte, ale prekročenie jednorazového, denného či týždenného limit vám za auto zaplatiť neumožní. Vyhnete sa tak zbytočným komplikáciám a prípadným telefonátom s bankou. 

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok