Deň matiek 2017: pre všetky matky na svete

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 12. 5. 2017
Vedeli ste, že deň matiek si pripomínajú Arabi, Číňania, Európania aj Ameriačania? Aký darček venovať svojej mame?
Deň matiek 2017: pre všetky matky na svete

Zdroj: Shutterstock

Mama, prvý človek, ku ktorému cítime lásku. Bez jej lásky sa žije smutno a o jej lásku stojíme; či už si to niekto prizná alebo nie; či sme veľkí alebo malí.

Spôsob ako osláviť tento deň alebo aký darček mame venovať, je na osobnom zvážení. No iste každú mamu poteší telefonát, osobné stretnutie, pohladenie či bozk od svojho dieťaťa. 

Na Slovensku sa pripomína každý rok vždy druhú májovú nedeľu.

Najviac si tento deň snáď „užijú“ práve matky školopovinných detí, kde sa na školách a predovšetkým materských školách pripravujú rôzne predstavenia, prípadne sa vyrábajú malé darčeky.

Najčastejším darom pre maminku je kvetina, pohľadnica či nejaká sladkosť.

Deň matiek

Kedy vznikol deň matiek

Oslava matky a materstva siaha hlboko do histórie. Už v dávnej antike sa dajú nájsť isté formy osláv materstva – napríklad oslavy bohyne Rhey, matky všetkých bohov a podobne.

Za predchodcu súčasného sviatku sa považuje tzv. Nedeľa matiek, ktorá sa oslavoval v Anlicku v 16. storočí vždy vo štvrtú pôstnu nedeľu pred Veľkou nocou.

Prvý oficiálny deň matiek bol oslavovaný druhú májovú nedeľu v roku 1914 v Spojených štátoch amerických. Jeho vyhláseniu predchádzalo úsilie Anny Reeves Jarvisovej, ktorá bojovala za práva matiek.

Po americkom vzore bola veľkou propagátorkou tohto sviatku dcéra prezidenta prvej Československej republiky Alica Masaryková.  U nás sa tak tento sviatok začas sláviť od roku 1923.

Po druhej svetovej vojne bol zatlačovaný do úzadia a viac preferovaný bol sviatok Medzinárodného dňa žien.

Od roku 1989 jeho význam opäť vzrástol.

Africká matka

Ako sa slávi deň matiek vo svete

Iste je prekvapením pre nejedného Slováka, že sa  Deň matiek oslavuje celosvetovo, i keď nie všade je to práve druhá májová nedeľa.

V Rusku a v krajinách, ktoré sa nachádzajú v jeho susedstve sa deň matiek slávi 8. marca spolu s medzinárodným dňom žien. V tento deň si matky pripomínajú napríklad v Kazachstane, Albánsku, Moldavsko, Uzbekistan, Vietnam, Slovinsko a ďalšie.

V arabskom svete patrí matkám deň jarnej rovnodennosti. Prvý krát sa slávil v Egypte v roku 1956 a postupne sa pripájali aj ostatné krajiny Blízkeho východu.

Zaujímavosťou je napríklad Maďarsko, Španielsko, Portugalsko či Rumusko, kde sa deň matiek oslavuje prvú nedeľu v máji.

Druhá májová nedeľa patrí matkám vo viac ako 80-tich krajinách sveta.

V Taliansku sa prvýkrát pripomenul deň matiek 24. decembra ako „Deň matky a dieťaťa“.   Počas druhej svetovej vojny sa však tento deň nepripomínal.  Z jeho opätovnými oslavami začali Taliani až na konci 50-tych rokov a to taktiež druhú májovú nedeľu.

Presný prehľad dátumov dňa matiek a krajín nájdete vo Wikipedii.

Zdroj foto: Pixabay

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok