Pri podpise úveru nepodpisujte všetko. Toto môžete vynechať

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 10. 2016
Ak ste už podpidsovali úver v banke alebo v inej finančnej inštitúcii, určite viete, že to obnáša podpisovanie obrovského množstva papierov. Vedeli ste však, že niektoré z nich podpisovať nemusíte, resp. nie sú povinne?
Pri podpise úveru nepodpisujte všetko. Toto môžete vynechať

Zdroj: Shutterstock

Ak sa chystáte podpísať zmluvu o úvere či hypotéke, je vždy dôležité prečítať si čo najpodrobnejšie zmluvu. A to aj v prípade, že na to mnohokrát nie je čas alebo sa vám jednoducho nechce. Nepodpísaním niektorých zmlúv sa totiž môžete vyhnúť aj komplikáciám. Pracovník banky by vás na možnosť podpísať/nepodpísať mal pri podpisovaní upozorniť.

Rozhodcovská doložka

Pri dokumente s názvom rozhodcovská doložka sa môžete zamyslieť. Ak sa totiž z nejakého dôvodu dostanete do sporu s bankou, neskončí to klasicko cestou na súde, ale u tzv. arbitra, čo je v podstate alternatívne a v mnohých prípadoch rýchlejšie riešenie sporu. Nielen pre banku, ale aj pre vás ako dlžníka.

Rozhodcovské konanie sa využíva aj v inom styku ako je tento. Je to akási alternatíva riešenia občianskoprávnych, rodinnoprávnych, pracovnoprávnych sporov a sporov vznikajúcich z obchodných záväzkových vzťahov. Spravidla je rozhodcovské konanie písomné, odpadá teda časovo náročné predvolávanie, výsluchy a odročovanie pojednávaní.

Ďalšou výhodou je aj cena tohto konania. Poplatky v rámci rozhodcovského konania sú zvyčajne nižšie. Výška poplatku za rozhodcovské konanie sa väčšinou pohybuje na úrovni 50% - 70% sadzby za konanie pred súdom.

Aj keď sa prípadné spory prostredníctvom rozhodcovskej doložky riešia rýchlejšie ako bežne, nie vždy je to v prospech klienta. Zatiaľ čo rozhodcovské súdy pozerajú pri sporoch na presné znenie zmlúv, riadne súdy posudzujú aj širšie súvislosti a môžu napríklad vyhlásiť nejakú zmluvu za neplatnú.

Vo vzťahu k banke môže napríklad klient dôjsť do konfliktu kvôli pokute. Arbiter v tomto prípade uzná za pravdu banke, pretože pri podpise ste s možnosťou pokuty súhlasili, no všeobecný súd môže konkrétnu výšku pokuty posúdiť a v prípade jej neprimeranosti znížiť.

Poistenie úveru či hypotéky

Mať poistenie úveru či hypotéky má nechopybne svoje benefity. Ak prídete o prácu, alebo sa vám stane úraz - poistenie určite príde vhod. No banka nesmie podmieňovať poskytovanie úveru tým, že si spolu s ním uzatvoríte poistenie. Výnimku tvorí jedine hypotéka, kedy si banka berie nehnuteľnosť ako zálohu. Ani v tomto prípade vám ale banka nesmie prikázať vybrať si poisťovňu.

Ak sa vám teda pri podpise úveru stane, že banka sa vám bude snažiť nanútiť životné poistenie, pokojne to môžete ignorovať. Aj za cenu lepšieho úroku. Toto poistenie je dobré zabezpečiť mimo bankového produktu a dobrovoľne.

Súhlas na marketingové účely

Aj keď to mnoho ľudí nevie, súhlas so spracovaním osobných údajov na marketingové účely vôbec nie je povinný. No podpísať vám ho dajú azda pri každej novej zmluve. Či už sa jedná o paušál od operátora alebo úver od banky. Ak sa chcete vyhnúť mnohokrát otravným telefonátom, SMS správam či e-mailom, jednoducho to odmietnite a pracovníka banky informujte ešte pred vytlačením zmlúv, že si neželáte dostávať reklamné ponuky.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, hypotéka, Úver

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok