Rady a tipy, ako si užiť dovolenku bez starostí

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 17. 7. 2013
Zistite si čo najviac informácií ešte pred tým, ako vyrazíte na letnú dovolenku. Prinášame vám niekoľko užitočných rád a tipov, ako prežiť dovolenku bez zbytočných starostí.
Rady a tipy, ako si užiť dovolenku bez starostí

Zdroj: Shutterstock

Zažili ste na letnej dovolenke nepríjemný šok v podobe nevyhovujúceho ubytovania a neviete, na koho sa obrátiť? Alebo vám ochoreli ratolesti a zájazd musíte nečakane zrušiť? Tiež napríklad štvorhviezdičkový hotel na Slovensku nemusí zodpovedať štvorhviezdičkovému hotelu v zahraničí. Zistite si od cestovnej kancelárie čo najviac informácií v predstihu, aby ste boli pripravení aj na najhoršie. Klientom cestovných kancelárií prinášame niekoľko užitočných rád a tipov, ako si užiťletnú dovolenku bez starostí.

 

  • Overte si poistenie cestovnej kancelárie

Zmluvu o letnej dovolenke uzatvárajte výhradne s cestovnou kanceláriou, ktorá je riadne poistená proti úpadku. Túto informáciu môžete napríklad zistiť na internetových stránkach cestovnej kancelárie, osobne v jej pobočke alebo tiež na internetových stránkach jednotlivých poisťovní, ktoré majú oprávnenie cestovné kancelárie poisťovať.  

  • Venujte dostatočnú pozornosť cestovnej zmluve

Pred podpisom cestovnej zmluvy, ktorú s cestovnou kanceláriou uzatvárate, je veľmi dôležité si ju pozorne prečítať a venovať jej náležizú pozornosť. Vyhnete sa tak zbytočným komplikáciám a nedorozumeniam. Okrem vymedzenia zmluvných strán by tiež mala cestovná zmluva obsahovať vymedzenie zakúpeného zájazdu (termín zájazdu, druh ubytovania, názov ubytovacieho zariadenia, rozsah stravovania, typ dopravy a iné). Nezabúdajte aj na skutočnosť, že na cestovnej zmluve musí byť uvedená aj suma zájazdu, a to aj v prípade, že je tvorená niekoľkými zložkami (napríklad v prípade leteckého zájazdu a s ním spojeného palivového príplatku). V prípade akýchkoľvek nejasností sa nebojte pýtať a so svojimi dotazmi sa neváhajte obrátiť na pracovníka cestovnej kancelárie. Čím viac sa pýtate, tým menej vás toho môže prekvapiť.

  • Poistite sa

Zlomená ruka, rôzne druhy náhlych ochorení alebo náhla bolesť zubov môžu zmeniť chvíle pohody a relaxu na veľmi nepríjemné a tiež veľmi nákladné chvíle. Je preto lepšie sa pred nečakanými negatívnymi udalosťami poistiť. Poistenie liečebných nákladov by malo byť bežnou súčasťou každej cesty do zahraničia, keďže kryje liečebné náklady v zahraničí. V rámci tohto poistenia poisťovne hradia akútne ošetrenie vrátane predpísaných liekov, hospitalizáciu, prípadne prevoz do najbližšej nemocnice. Z úrazového cestovného poistenia budete čerpať odškodnenie v prípade trvalých následkov úrazu, alebo v prípade smrti poisteného v dôsledku úrazu. Poistenie batožiny kryje poškodenie, zničenie, odcudzenie a stratu batožiny, ktorú si poistený berie so sebou na cestu a pobyt, a tiež dokladov (cestovný pas, občiansky preukaz). Poistenie batožiny kryje aj oneskorené dodanie batožiny leteckou spoločnosťou. V prípade, že vám nebola do 24 hodín (prípadne 48 hodín) od príletu na miesto určenia vydaná batožina, máte nárok na nákup nevyhnutných odevov a toaletných potrieb. Cestovné poistenie zodpovednosti za škodu kryje škody spôsobené na zdraví, živote alebo na majetku tretej osoby sa môže vzťahovať aj na náklady spojené so zastupovaním poisteného advokátom, pribratie súdneho znalca alebo náklady kaucie a podobné finančné zábezpeky. Pamätajte aj na možnosť poistenia pre prípad storna zájazdu pre prípad, že by ste z akýchkoľvek dôvodov nemohli na dovolenku vycestovať.

  • Nie je hotel ako hotel

Služby štvorhviezdičkového hotela, na ktoré ste zvyknutí na Slovensku, nemusia zodpovedať úrovni služieb štvorhviezdičkového hotela v zahraničnej destinácii. Je preto veľmi vhodné informovať sa v cestovnej kancelárii, aké služby konkrétny hotel ponúka a aká je ich úroveň, poprípade si zistiť ďalšie užitočné informácie. V dnešnej dobe je tiež možné využiť veľmi obľúbené a veľmi rozšírení internetové recenzie hotelov, kde môžete nájsť nielen potrebné informácie, ale aj napríklad aktuálne fotografie od ľudí, ktorí osobne hotel navštívili.

  •  Čo ak je potrebná reklamácia

Bohužiaľ, nie vždy sa všetko vyvíja podľa predstáv a očakávaní a môže sa tak stať, že zájazd nezodpovedá tomu, čo uvádzala cestovná kancelária, prípadne si cestovná kancelária neplní záväzky, ku ktorým sa zaviazala v cestovnej zmluve. V tom prípade by ste mali využiť právo na reklamáciu. Ideálne je obrátiť sa čo najskôr na delegáta cestovnej kancelárie, ktorý môže zabezpečiť nápravu ihneď na mieste bez zbytočného odkladu. V prípade, že nezrovnalosti a sťažnosti neboli odstránené, ideálne je s delegátom alebo predstaviteľom hotela spísať reklamačný protokol, ktorý po návrate z dovolenky priložíte k písomnej reklamácii. Tú by ste mali podať najneskôr do 90 dní odo dňa návratu.  

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Dovolenka, Hotel, Poistenie, Slovensko

Toto ste už čítali?

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok