Čo sa stane s úverom v eurách pri návrate koruny?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 19. 7. 2012
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či investovania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Čo sa stane s úverom v eurách pri návrate koruny?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

Vstup do Investičnej poradne

 

Čo sa stane s úverom v eurách pri návrate koruny?

Otázka:

Dobrý deň! Mám zriadený hypotekárny úver v eurách. Čo ak sa vplyvom ekonomickej krízy vráti na Slovensko koruna? Čo by to znamenalo pre ľudí, ktorí majú úvery v eurách ? Ďakujem Vám za odpoveď.

 

Odpoveď:

Dobrý deň, čisto hypotetická situácia. Každopádne však rovnaká, ako pred prijatím eura. Jednoducho sa všetky splátky, výška úveru a ďalšie sumy prepočítajú prevodným kurzom.

.

Ako je to s výpoveďou počas skúšobnej doby?

Otázka:

Dobrý deň. Už neviem na koho sa obrátiť. Potrebujem poradiť. Pracovala som v jednej predajni, spolu s majiteľkou predajne, potom mi ale povedala, že mám okamžitú výpoveď, čiže ma vyhodila v skúšobnej dobe. Pýtala som od nej papier - výpoveď, aby som sa mohla zaevidovať na UPSVaR. Lenže ona mi na to odpovedala, že mi žiaden papier nedá, lebo som bola v skúšobnej dobe. A zároveň mi povedala, že v pokladni našla manká, v ktorých dňoch mala vyznačené v kalendári. O nich sa predtým nezmienila, takže som netušila, o čo ide. Podpísala som papier o hmotnej zodpovednosti, lenže ak vyšlo mínus v pokladni, nie je zamestnávateľ povinný mi to oznámiť? Zároveň sme na jednej kase blokovali obidve, nevravím, že sa nemôže stať, že som zle vydala, resp. niečo na pokladni pochybila, ale neverím, že v číslach, ktoré mi ona "hodila" do tváre. Pri výplatách za marec a apríl mi samozrejme tiež nepovedala, že sú manká a až teraz pri výpovedi. Poviem Vám pravdu, že jej neverím, pretože údajné mínusy z predchádzajúcich mesiacov mi chce stiahnuť z výplaty. Taktiež sa vyjadrila,ž e bude robiť inventúru - a tu je tiež kameň úrazu. Som za, nech ju spraví, lenže ja pri nej nebudem a pánboh vie, čo si tam zase zaráta. Ako mám postupovať ďalej? Prosím poraďte. Ďakujem.

Odpoveď:
Dobrý deň, pracovný pomer môže byť skončený v skúšobnej dobe aj bez uvedenia dôvodu. Pokiaľ s Vami nebol pracovný pomer skončený v skúšobnej dobe písomne, platí, že pracovný pomer sa neskončil. Preto Váš pracovný pomer trvá. Akákoľvek dispozícia s financiami z Vašej strany mala byť zdokladovaná, to znamená, že ak ste odovzdávali peniaze zamestnávateľovi, mali ste si vyžiadať písomne potvrdenie. Trvajte na účasti na inventúre. Zamestnávateľ Vám nemôže svojvoľne zadržiavať mzdu. Ak by tak urobil, môžete vymáhať mzdu súdnou cestou.

 

Ako obchodovať komodity?

Otázka:

Dobrý deň. Chcel by som sa informovať, kde sa dajú obchodovať komodity pre širokú verejnosť online. Konkrétne by ma zaujímala komodita káva /Brazilia/ a kukurica/USA/. V ideálnom prípade by som bol rád, keby ste mi zaslali aj Vaše cenné poznatky, s akými poplatkami a problémami sa pri komoditách ako tieto dve môžem stretnúť.

Odpoveď:

Dobrý deň, na Vašu otázku Vám najlepšie odpovedia obchodníci / brokery, ktorí komodity obchodujú: napr. spoločnosť XTB alebo Colosseum.

 

 

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.