Dokedy je zamestnávateľ povinný vyplatiť zamestnancovi preplatok dane?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 9. 7. 2012
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva, investovania a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Dokedy je zamestnávateľ povinný vyplatiť zamestnancovi preplatok dane?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Chcete si obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu na získanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sa v našej poradni Financovanie bývania!

Vstup do poradne Financovanie bývania

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

Vstup do Investičnej poradne

 

Dokedy je zamestnávateľ povinný vyplatiť zamestnancovi preplatok dane?

Otázka:

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, dokedy je zamestnávateľ povinný vyplatiť zamestnancovi preplatok dane za rok 2011, ktorý si uplatnil. A čo robiť v prípade ak zamestnávateľ tvrdí, že preplatok môže zúčtovať až na konci tohto roka, že daňový úrad mu preplatok zamestnanca nemôže poukázať. Doteraz nebol vrátený preplatok dane z príjmu zamestnanca, ktorý bol uplatnený vo firme kde moja dcéra pracuje, kde sa obrátiť v takomto prípade, pretože firma nemá záujem tento preplatok zúčtovať vo výplatnom termíne a ani inak. Ďakujem za akúkoľvek odpoveď. resp. radu.

Odpoveď:

Dobrý deň. Vrátenie preplatku dane vzniknutého z ročného zúčtovania vykoná zámestnávateľ v zmysle § 38 ods. 6 zákona 595/2003 z.z. o dani z prijmov.

 

Je nutné platiť dlh, ktorý nie je právne podložený?

Otázka:

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či musím platiť dlh, ktorý nie je právne podložený - pretože pán, ktorý nám peniaze požičal, nemal overené zmluvy právne. Kupovali sme byt v roku 2009, chýbalo nám 10.000eur , ktoré nám zapožičala stavebná firma. Byt sme, ale predali vysporiadali sme banky, byt bol predaný pod kúpnu cenu, musela som zadĺžiť rodičovský dom, aby som vyplatila banky,boli tam 2 úvery. Kedže to stavebná firma nemala podložené právne...a byt je už predaný...dlh je tam okolo 8.000 eur, ako máme postupovať?

Odpoveď:

Dobrý deň, právne overenie zmluvy nie je potrebné na to, aby bola zmluva platná. V prípade zmluvy o úvere alebo zmluvy o pôžičke, môže byť dokonca samotná zmluva aj ústna. Postačí, ak veriteľ preukáže existenciu zmluvy a Vašu povinnosť uhradiť dlh.

 

Aký je postup

Otázka:

Dobrý deň,mala by som na Vás pár otázok. Za skorú odpoveď veľmi pekne ďakujem... Som zamestnaná na dobu určitú ako učiteľka na základnej škole počas materskej a rodičovskej dovolenky mojej kolegyne. Tá by do práce pravdepodobne prišla až vo februári 2014... Ale nastala nová situácia, ktorá sa netýka nástupu mojej kolegyne, ale ide o organizačnú zmenu u zamestnávateľa a to taká, že našu školu chce mesto zrušiť... pravdepodobne k dátumu 31.7. alebo 31.8., dokonca je možné, že škola ani nebude zrušená, ak to ministerstvo školstva nepodpíše... Pôvodný plán mesta bol, že školu už zrušia k 30.6. ale nestihli to. Takže moje otázky sú: 1, má právo zamestnávateľ ma prepustiť k dátumu 30.6. ak neprepúšťa nikoho zo zamestnancov, teda ani spomínanú kolegyňu, ktorú zastupujem počas rodičovskej dovolenke? Pretože naša škola ešte oficiálne funguje a chce to urobiť len preto, že mám pracovný pomer na dobu určitú a našu školu pravdepodobne zrušia. Ešte raz podotýkam , že mám dobu určitú mám počas mater.a rodič. dovolenky. 2, má právo zamestnávateľ ma prepustiť k 30.6., ak neprepustí nikoho zo zamestnancov, ale kolegyňu, ktorú zastupujem prepustí v ten istý dátum napriek tomu, že je stále na rodičovskej dovolenke? 3, a mám právo na odstupné, keďže môj pracovný pomer sa skončí z iného dôvodu ako je určené v zmluve a teda aj skôr ako sme boli dohodnutí..? Ešte stále mi výpoveď nedal, ale k 30.6. to asi chce urobiť. Tak mi to bolo povedané. Ešte raz veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď.

 

Odpoveď:

Dobrý deň, pokúsim sa odpovedať na všetky Vaše otázky. 1/ Ak sa zrušuje zamestnávateľ, prichádza do úvahy výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. a/ Zákonníka práce. V tomto prípade by ste mali právo požiadať zamestnávateľa o ukončenie pracovného pomeru dohodou a požadovať od neho odstupné. Pokiaľ sa ale zamestnávateľ nezrušuje ku dňu 30.06. a funguje ďalej, potom nie je dôvod na výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. a/ ku dňu 30.06. 2/ Ak sa zamestnávateľ nezrušuje, alebo nenastáva organizačná zmena, nie je dôvod na výpoveď. Zamestnávateľ Vám totiž nemôže dať výpoveď bez uvedenia dôvodu. 3/ Na odstupné máte nárok pri výpovedi podľa § 63 ods. 1 písm. a/ a b/ (t.j. a) sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách) ak ste požiadali zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou po doručení výpovede. Pred začatím plynutia výpovednej doby musíte ale požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou..

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Daň, Zamestnanec, Zamestnávateľ

Toto ste už čítali?

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

9. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

Ceny kultového pouličného jedla v Nemecku sa kvôli inflácii zvýšili. Kancelár Olaf Scholz sa kvôli tomu ocitol „na grile“. Ľudia ho žiadajú, aby na kebab platil cenový strop.

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok