Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Redakcia | rubrika: Článok | 17. 1. 2024
Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby robíme?
Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Zdroj: Shutterstock

Slováci sú v investovaní stále konzervatívni

Slováci si svoje financie najradšej ukladajú. Len veľmi malé percento riskuje a investuje do rôznych finančných inštrumentov. To je jeden z dôvodov, prečo sme v kombinácii so superlacnými úvermi, ktoré prevládali do roku 2021, ako jediná krajina z EÚ-27 v pomere zadlženia obyvateľov voči vkladom za posledných 5 rokov rástli.

Väčšiu polovicu našich úspor, presnejšie 52 %, máme v hotovosti alebo na bankových účtoch. Ostatné prostriedky máme buď v investičných produktoch (22 %), alebo v poistných a penzijných riešeniach (20 %).

Pre lepšiu predstavu, v roku 2022 sme v hotovosti držali takmer 51 miliárd eur. V porovnaní s rokom 2021 ide o pokles o 3,3 miliardy eur. Tento pokles je však prirodzený, najmä z dôvodu inflácie a pandémie koronavírusu, ktorá nás v roku 2021 držala doma a spôsobila, že sme menej míňali.

Veľmi podobne je na tom Poľsko, ktoré má v hotovosti a vo vkladoch o jedno percento menej, a Česko, ktoré má 46 % v hotovosti a na bankových účtoch a 42 % v investíciách. Rakúsko má, naopak, v hotovosti a na účtoch 40 %.

Presným opakom sú Maďari, Švédi a Dáni

Zaujímavosťou je, že naším presným opakom sú Maďari. Tí majú na bankových účtoch a v hotovosti len štvrtinu svojho majetku, zatiaľ čo viac ako 56 % ich ostatných prostriedkov je v investíciách. Podobne sú na tom aj Dáni a Švédi, ktorí držia minimum svojich financií v hotovosti a na bankových účtoch.

Najväčšie bohatstvo leží v nehnuteľnostiach

Celkový finančný majetok Slovákov podľa Eurostatu v roku 2022 dosiahol hodnotu 102 miliárd eur. V porovnaní s rokom 2000, keď predstavoval len 18 miliárd, ide o pomerne veľký skok. Po zohľadnení inflácie sa podľa odborníkov jedná o trojnásobné zvýšenie.

Ako je však možné, že sme dokázali zväčšiť svoje bohatstvo, a to aj bez výraznejšieho investovania? Dôvodom sú nehnuteľnosti. V nich spočíva väčšina nášho bohatstva. Bohužiaľ, vo väčšine prípadov ide o nehnuteľnosti, v ktorých bývame.

Tento fakt potvrdzuje aj Marián Kočiš, analytik Slovenskej sporiteľne: „Hoci môžeme povedať, že za dvadsaťdva rokov narástol náš celkový finančný majetok po zohľadnení inflácie približne trojnásobne, naše skutočné bohatstvo spočíva v nehnuteľnostiach. Zväčša ide však o tie isté, v ktorých aj bývame.“

Podľa Eurostatu vlastníme až 93 % nehnuteľností, v ktorých aj bývame. V rebríčku sme na druhom mieste hneď za Rumunskom, kde obyvatelia vlastnia až 94,8 % nehnuteľností. Po nás nasledujú Chorvátsko (91,1 %), Maďarsko (90,1 %) a Litva (88,6 %).

Pravým opakom je Nemecko, kde nehnuteľnosť vlastní len 46,7 % obyvateľov, Rakúsko s podielom 51,4 % a Dánsko s hodnotou 59,6 %.

Vlastnenie nehnuteľnosti nie je také výhodné

Vlastnenie nehnuteľnosti sa na prvý pohľad môže zdať veľmi výhodné. Kočiš však varuje, že to má aj svoje nevýhody. Vysoká úroveň vlastnenia znižuje mobilitu pracovnej sily, čo znamená, že ľudia nie sú ochotní sťahovať sa za lepšou prácou.

„Rozvinutejší trh nájomného bývania by Slovensku pomohol, no zatiaľ tu nemôžeme čakať zásadné zmeny,“ tvrdí Kočiš.

Kombinácia vysokého dopytu po vlastnom bývaní a nízkych úrokových sadzieb v posledných rokoch spôsobila, že celkový objem dlhu slovenských domácností prevyšuje celkový objem ich úspor v bankách.

Index finančného zdravia nie je dobrý

Index finančného zdravia, ktorý pripravili analytici Slovenskej sporiteľne, pozostáva z ôsmich ukazovateľov. Tieto ukazovatele poukazujú na to, ako sú na tom slovenské domácnosti v porovnaní s inými európskymi krajinami. 

Slovensko sa medzi 27 európskymi krajinami umiestnilo až na 23. priečke. Horšie na tom boli už len Portugalsko, Chorvátstvo, Rumunsko a Grécko.

Na spodné priečky rebríčka nás stiahli viaceré faktory, pričom kľúčové z nich boli:

  • výrazné zadlženie v porovnaní s výškou úspor,
  • nízky podiel investícií na majetku,
  • výrazná rodová nerovnosť v odmeňovaní.

Naopak, Slovensku sa v niektorých oblastiach darilo, napríklad v oblasti chudoby a sociálnej vylúčenosti, neočakávaných výdavkov či splácania úverov.

„Napriek tomu, že vo väčšine hodnotiacich parametrov sme nedopadli dobre, z pohľadu krajín EÚ máme relatívne nízky pomer obyvateľov, ktorí sú ohrození chudobou a sociálnym vylúčením, za čo vďačíme nášmu sociálnemu systému, ktorý je vysoko solidárny. Taktiež sa relatívne dobre vieme vysporiadať s neočakávanými výdavkami. Na druhej strane majú naše domácnosti vysoký pomer dlhu voči bankovým vkladom a zároveň máme v investíciách iba menšiu časť celkového finančného majetku,“ hovoria analytici Marián Kočiš a Matej Horňák.

Ukazovateľ

Poradie Slovenska v rámci 27 krajín EÚ

Chudoba a sociálne vylúčenie

5

Nepredvídané výdavky

11

Zlyhanosť úverov

12

Dostupnosť bývania

20

Miera úspor

20

Mzdová nerovnosť (rodová)

23

Podiel investícií

24

Dlh vs. úspory

24

Piaty najlepší výsledok v rámci chudoby

Slovensko sa v oblasti chudoby a sociálneho vylúčenia umiestnilo na piatom mieste. Podľa odborníkov je chudobou ohrozených len 16,5 % obyvateľstva, čo je skvelý výsledok. Avšak treba si dať pozor, pretože Slovensko má problém s generačnou chudobou.

„Na Slovensku jedno zo štyroch detí vyrastá v prostredí, v ktorom s veľkou pravdepodobnosťou nebude schopné naplniť svoj životný potenciál, a ako vieme, chudoba je dedičná. Preto to nie je len problém dnešných detí, ale aj detí, ktoré sa im neskoršie narodia,“ upozorňujú Marián Kočiš a Matej Horváth.

Anketa

Cítíte sa bohatší ako v minulosti?

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Často kladené otázky

  • Investičné zvyklosti Slovákov sa v mnohých aspektoch líšia od zvyklostí obyvateľov iných európskych krajín. Slováci majú tendenciu preferovať konzervatívnejšie investície, ako sú termínované vklady a realitné investície, čo je čiastočne ovplyvnené nedôverou v komplexnejšie finančné produkty a menšou finančnou gramotnosťou. Na rozdiel od niektorých západných susedov, kde je vyššia popularita akciových trhov a dôchodkových fondov, Slováci sa pomalšie zapájajú do rizikovejších investícií, avšak záujem o alternatívne investície, ako sú ETFs alebo kryptomeny, postupne narastá. Táto tendencia sa však môže meniť vďaka rastúcej finančnej osvete a dostupnosti informácií o investovaní online.

  • Podiel nehnuteľností, ktoré Slováci vlastnia a zároveň v nich bývajú, je pomerne vysoký v porovnaní s inými európskymi krajinami. Slovensko sa vyznačuje silnou tradíciou vlastníctva nehnuteľností, pričom vlastnícke bývanie prevláda nad nájomným. Tento trend je podobný ako v krajinách strednej a východnej Európy, kde je vysoká miera vlastníctva domov a bytov častá, zatiaľ čo západnejšie krajiny Európy majú často vyšší podiel nájomného bývania. Pre presné porovnanie a aktuálne štatistiky je vhodné konzultovať najnovšie údaje z poskytovaných štatistických prehľadov a analýz realitného trhu.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok